Yeni takılmış olan hareketli takma dişlere alışmak zaman gerektirir. Takma dişe uyum sağlayabilmek için bilhassa ilk dönemlerde yardımcı malzemelerden yardım almak, dönemin çabuklaşmasını temin edecektir.
Takma dişin ne kadar süre ile takılması gerektiği hakkında diş doktoru detaylı bir bilgi vermektedir. Ancak ilk zamanlarda, takma dişin devamlı olarak takılması gerekir. Bu hal başlarda kişinin rahat edememesine neden olabilir. Bu adımda genel olarak doktor tarafından tavsiye edilen desteği ve destekleyici malzemelerin kullanılması, bu rahatsızlığın hafif hale getirilmesine destek olur.
Takma dişlerin ilk takıldığı zamanlarda kişinin yumuşak ve takma dişini zorlamayacak gıdaları yemesi tavsiye edilmektedir. Çiğneme fonksiyonu, iki taraf için de eşit bir şekilde yapılması gerekir. Takma dişin ilk takıldığı zamanda yapışkan ve yumuşak olmayan besinler yemek, takma dişi zarara uğratabilir. Takma dişe alışma evresinin tamamlanmasının ardından yapışkan ve yumuşak olmayan gıdalar da rahat bir şekilde yenilmesinde sakınca yoktur.
Takma Diş Kullanan Hastalara Tavsiyeler
- Takma dişin çıkarılması ilk zamanlarda kişiye zor gelebilmektedir. Başlangıç evresinde takma dişin takılma ve çıkarılma uygulaması temiz bir havlu ya da ıslak kağıt üstünde yapılması gerekir. Bunun sayesinde takma dişin yere düşme olasılığının önüne geçilmiş olacaktır.
- Takma diş, yemeğin tüketilmesinin ardından kesinlikle ağızdan çıkarılması ve yıkanması gerekir. Bu adımda portatif takma diş temizleme tabletinden faydalanılabilir. Bu hususta unutulmaması gereken şey, takma dişin çıkartılmış olması ve suyun altında tutulması temizlik için yeterli gelmeyecektir. Takma diş bakımının günlük ve düzenli bir şekilde uygulanması gerektiği bilinmelidir. El sabunu veya başka temizlik ürünleri, takma dişin zarara uğramamasına neden olmaktadır. Sadece takma diş için hazırlanan temizleme malzemeleri tercih edilmelidir.
- Yemek tüketir iken ufak parçalar şeklinde yenilmesine özen gösterilmelidir.
- Macun veya sakız gibi yapışkan besinlerin yenilmemesi gerekir.
- Konuşma fonksiyonlarının yerine getirilmesi ve takma dişin daha hızlı yerleşebilmesi için yüksek sesli okuma pratiği yapılması gerekir.
- Takma dişin yere düşürülmesi halinde kırılacağını unutmamak gerekir.
- Takma dişler, özel olarak hazırlanmış takma diş fırçasıyla temizlenmesi gerekir. Eğer bu fırçalar devamlı olarak kişinin yanında olamıyor ise, portatif temizleme malzemeleri devamlı olarak yanında bulundurmalıdır.
- Takma dişin tazyikli suyla yıkanmamasına dikkat edilmesi gerekir. Bu adımda takma diş düşebilir ve kırılabilir.
- Hareketli takma diş kesinlikle ıslak bir yerde korunmalıdır.
- Uyku sırasında takma diş, takma diş temizleme tableti olan suyun içerisinde tutulması gerekir.
- Takma dişten dolayı kaynaklanan problemlerde vakit kaybetmeden diş doktoruna başvurmanız gerekir.
- Takma dişten kaynaklı yaraları ve vurukları diş doktorunuza kesinlikle gösteriniz.