Diş Tedavisi

Süt Dişleri Çürürse Ne Olur?

Süt Dişleri Çürürse Ne Olur

Süt dişleri daimi dişlere yer açmak için zamanı geldiğinde düşecektir ancak bu durum, erken çürümelerin bir problem ortaya çıkarmayacağı anlamını taşımaz. Erken çocukluk çürümeleri, yavrunuzun ağız temizliğinin iyi olmasını güç hale getirerek dişin erken kaybına sebep olabilir. Sancılı ağrıya ve erken diş kaybına sebep olan süt dişi çürüğü kalıcı dişlerin çıkmasına öncülük edeceğinden dolayı paniğe sebep olurlar. Süt dişleri olmadan kalıcı dişler yamuk bir şekilde çıkmaya başlayabilir.

Konuşma ve işitme sorunları, süt dişi çürükleri ile alakalı farklı bir problem çeşididir. Bu problemlerin çocuğunuzun imajını zedeleyebileceğini ve hayat kalitesini düşürebileceğini unutmamanız gerekir. Fakat diş doktorunuzun desteği ile, süt dişi çürükleriyle ilgili en çok göze çarpan problemlerin bile önüne geçebilirsiniz.

Evde bakımın başka yönlerinin beraberinde, çocuğunuzun ilk dişi çıkmadan evvel bile çocuğunuzun ağız sağlığına yeteri kadar ilgi gösterin. İlk olarak çocuğunuzun diş etlerini yemeğin ardından nemli bir havlu ile silin ve ilk dişinin çıkmasının ardından çocuğunuzun dişlerini nazik bir şekilde temizlemek için su ve diş fırçası kullanın. Çocuğunuz tükürmeyi başardığında, yeni çıkan dişlerini temiz tutabilmek için florür barındırmayan bir diş macununu tercih edebilirsiniz.

Çocuğunuz yaş aldıkça ve ağzını çalkalamayı başardıkça, az ölçüde florür barındıran bir diş macununu tercih etmek için diş doktorunuzdan fikir alabilirsiniz. Ebeveynler kimi zaman belirli bir yaşa kadar bundan kaçınmayı seçmektedir. Ancak florür çocukların dişlerini orta derecede olan çürüklerden muhafaza etmektedir.

Düzenli aralıklarla dişler için doktoru ziyareti çocuklar için oldukça mühimdir. Bu nedenle çocuklar için diş hekimi ziyareti hemen gerçekleştirilmelidir. Çocuğunuzun ilk diş doktoru randevusu, yavrunuzun ilk doğum gününden evvel gerçekleşmesi gerekir. Bu randevuda çocuk diş doktoru, problemleri azaltmak amacı ile ufak çocuğunuzun ya da bebeğinizin ağız sağlığı ile nasıl alakadar olduğunuzu sizlere sual edecek ve diş çürüğü ya da benzer diş problemleri belirtilerinin ortaya çıkıp çıkmadığını kontrol edecektir.

Diş çürüğü, beyaz nokta lezyonu olarak diş minesiyle sınırlı kaldığında erkenden tanı konulur ise, çocuk diş doktorunuz florür verniği gibi remineralize edici tedavi metotları tavsiye edebilir. Bu metot, diş minesindeki bu kısmı remineralize ederek diş çürümesinin erken belirtisini tersine döndürebilir.

Çürük daha sancılıysa ve pulpa ya da dentin içeriyor ise, remineralize edici tedavi metotları yeterli kalmayacak ve dişlerin bir diş doktoru tarafından restore edilmesi gerekmektedir. Neyse ki, ilerlemiş çocukluk evresi çürümeleri, yetişkin kişilerin çürükleri nasıl tedavi ediliyor ise aynı biçimde tedavi edilir. Bu tedavi yöntemi, kuron ya da dolgu gibi yaygın olan çözüm metotlarını bile kapsayabilir.

Fakat çürük oldukça fazla ilerlemiş ise, dişin çekilmesi gerekmektedir. Çocuk diş doktorunuz, yavrunuzun dişlerini muayene etmesinin ardından sizler için en doğru tedavi metodunu tavsiye edecektir. Süt dişi çürümesi çocuğunuz için sürekli problemlere sebep olabilir, ancak diş doktorunuzun desteği ile çocuğunuzun dişlerinin sağlıklı kalmasını sağlayabilirsiniz.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir