Diş Tedavisi

Bebek Diş Macunu Nasıl Olmalı?

Bebek Diş Macunu Nasıl Olmalı

Sağlığı yerinde olan dişler, yavrunuzun genel vücut sağlığı bakımından oldukça mühimdir. Dişler tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da konuşmaya ve yemek yemeye yardım etmektedirler. Ufak yaşta başlayacak iyi bir ağız temizliği alışkanlığı, çocuğunuz yaş aldıkça iyi diş bakımına ve ağız temizliği alışkanlığına yardım eder. Bebeklerde diş temizliği güzel bir şekilde yapılmaz ise rahatsızlık, enfeksiyon ya da başka diş sorunlarına sebep olabilir.

Genellikle, bebek dişleri 4-7 aylık iken çıkmaya başlarlar. Bebeklerde ortaya çıkan ilk dişler genel olarak alt çenedeki 2 ön dişlerdir. Çoğu çocuk 3 yaşına dayandığında tahmini olarak yirmi tane bebek dişine sahip olur.

Çocuklar, ilk çıkardıkları dişlerini düşürmeye en erken altı yaşında, en geçse on iki yaşında başlarlar. Bu aşamada, çocuğunuzun ilk çıkarmış oldukları dişleri döküldükçe asıl dişleriyle bebek dişleri bir arada olacak şekilde kalmış olur. Bu diş çıkarma ve diş düşürme aşamasında bazı çocuklara tel tedavisi uygulaması gerekli olabilir. Bu süreçte, diş doktorunuz sizlere ve çocuğunuza meydana gelebilecek diş sorunları hakkında konuşmanız bebek ve çocuk diş temizliği sebebi ile oldukça mühimdir.

İlk dişlerin ortaya çıkmasını beklemeden bebeklerin ağız temizliğine başlayabilirsiniz. Islak bir bez ile diş etlerini nazik hareketler ile ovalamak, hekiminizin onay vereceği eczanelere ya da bebek bakım marketinde bulabileceğiniz diş kaşıyıcı gibi ürünler ile nazik bir şekilde masaj yapmak gibi uygulamalar ile bebeklerde ağız temizliğine başlamış olursunuz.

Bebeklerde diş temizliği, dişe yönelik olarak ilk dişler ortaya çıktığı andan itibaren başlanması gerekir. Sekiz aylık bebeklerde diş temizliği bu sebep ile mühimdir bunun nedeni en geç sekizinci ayda dişlerin çıkmış olmasıdır.

1,5 yaş diş temizliği, yumuşak yapıya sahip olan fırçalar ve aşırı derecede keskin olmayan suyla gerçekleştirilmelidir. Su olarak içme suyunun kullanılması diş minesi sağlığı açısından daha iyidir. 1 yaşından 2 yaşına dek yumuşak yapılı bir fırça ve su desteği ile diş macunu kullanmaksızın diş bakımına başlanılması gerekir. İki yaş çocuğun diş temizliği en mühim süreçtir bunun sebebi yumuşak yapılı kıllı fırçaları ve çocuklar için uygun olan diş macunları kullanımı bu yaşlarda başlar. Çocuklar için uygun diş macunu florür barındırmayan bir macun olması gerekir. İki yaş çocuğun diş temizliği için kritik bir süreç olduğundan dolayı doğru diş fırçalama teknikleri için hekiminizden destek almanız en uygunu olacaktır. Çocuğunuz diş fırçası ve macunu kullanmaya alıştıktan ve diş macunuyla suyu yutmadan tükürmeyi başarmasının ardından florür içeren diş macunu kullanmanız daha doğru olacaktır. Diş macunu bir nohut büyüklüğünü geçmemesi gerekir.

Tahmini 5 ile 6 yaşına dek çocuğunuzun kendi kendine dişlerini fırçalayamaması olağandır. Anne ve babaların gözetiminde tamamıyla çocuk için ideal bir macun ve fırçayla diş temizliğinin yapılması en tesirli ağız temizliği olacaktır. Çocukların dişlerini kendi kendine fırçalaması genel olarak altı yaşında olur. Bu zamana dek sizlerin yardımının olması ve bir düzene sokmanız ilerleyen yaşlarda daha iyi bir örnek olacaktır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir