Diş Tedavisi

Sıkça Sorulan Sorular: Ortodonti Tedavisi Hakkında Her Şey

Ortodonti Tedavisi Hakkında Her Şey

Ortodonti, normal diş yapılarının olması gerektiğinden başka ve çapraşık olan diş yapısının bozukluğunu düzgün hale getirmeye yönelik tedavilerin uygulandığı bölümdür. Ortodonti tedavi tekniği, normal diş yapılarının olması gerektiğinden başka ve çapraşık olması halinde bu problemin düzeltilebilmesi için kafa, ağız ve diş yapısını inceleme altına alarak dişteki çapraşıklık diş sorunlarını onarıp, hastanın arzu ettiği dişlere erişmesini temin eden bir tedavi tekniğidir.

Ortodontik Sorunlar Neden ve Nasıl Oluşmaktadır?

Kişinin alt çenesinin geride ya da ileride olması, iskeletsel bozukluğun var olması ya da hastanın çene yapısının uyum içinde olmaması ortodontik sorunların ortaya çıkmasının nedenlerinden birkaçıdır. Bu sorunların nasıl ortaya çıktığına gelecek olur isek bu duruma örnek olarak; çocuk iken biberonu ve emziği olduğundan daha çok kullanmak, el tırnağını emmek ya da parmağı emmek gibi haller ortodontik sorunların meydana gelmesinde tesirli olan faktörlerdendir. Ufak yaşlarda ortaya çıkan süt dişinin geç ya da erken kayıpları da bu gibi ortodontik sorunlar meydana getirebilir.

Ortodonti Tedavi Teknikleri Nedir, Bu Süreç Nasıl İlerlemektedir?

Ortodonti tedavi tekniği birkaç adımdan oluşmaktadır. Öncelikle ortodontistiniz sizleri muayene ederek dişinizdeki uyumsuzluğu, yamukluk, sıkışıklık ve çapraşıklık gibi sorunları görerek hastanın problemin büyük olup olmadığı ve tedavi görüp görmemesi hakkında sizleri bilgilendirir. Yapılacak olan muayenede ortodonti uzman doktoru hastanın ağzını ayrıntılı bir biçimde kontrol etmektedir. Ardındansa kişinin tedavisi için nasıl bir tedavi tercih edilmesi gerektiği hakkında bilgileri sizlere aktarır. Ardından hazırlık adımı mevcuttur. Hazırlık adımında ortodonti için gereken şartların temin edilmesi gerekmektedir. Bu şartlar ilk olarak hijyen olmaktadır. Ortodonti tedavi tekniğinde hijyen oldukça mühimdir. Ağız içerisinde çürüğün var olup olmadığı kontrol edilmesi gerekir mevcut ise mutlaka tedavi görmelidir. Ağız bakımı kusursuz bir biçimde yapılmasının ardından hazırlık uygulaması tamamlanır.

Ortodonti tedavi tekniği hazırlık adımının ardından planlama aşaması ile ilerler ve doktorunuz ölçüm ve analizini bitirmesinin ardından kişiye tedavi seçenekleri sunmaktadır. Birden çok seçenek olmasının nedeni ortodonti tedavi tekniğinin kişiden kişiye göre farklılık gösteren bir tedavi tekniği olmasıdır. Bu farklılıkları hastanın çene yapısına, ağız ve diş yapısına göre farklılık göstermektedir.

Karar adımına gelince gereken haller kişiye söylenmektedir; “Ağız darlığınızdan dolayı bir- iki dişinizin çekilmesi gerekir” biçiminde söylenebilmektedir. Tedavi süreci başladığında ağza ekartör takılmaktadır. Bu apareyin gayesi kişinin ağzının tedavi dönemi süresince açık bir biçimde kalması ve doktorun işini yapmasını kolay hale getirmektedir. Diş teli iki başka biçimde takılır. Bunlar sık sık tercih edilen tekniklerdir. İndirekt bonding tekniği bunlardan bir tanesidir. Bu teknikte dişe yapıştırıcı braket yapıştırılmaktadır. Ardındansa aralarına ark teli geçirilmektedir. Sonrasında lastikler takılmaktadır. Bu teknik yeni teknolojinin bizlere temin ettiği güven verici bir tekniktir. Tedavinin ilerleyen süreci öncesinde hastanın ağız ölçüsü alınmış kalıbı hazır edilir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir