Diş Tedavisi

Ortodontik Problemler ve Genel Sağlık Üzerindeki Etkileri

Ortodontik Problemler ve Genel Sağlık Üzerindeki Etkileri

Ortodontik sorunlar, diş telleri ve öteki birçok diş tedavisine ihtiyaç duyulan problemlerdendir. Hastanın dış görüntüsü ve ağız yapısına etki eden ortodonti bozuklukları, genel olarak dişlerin ve çenenin gelişim evresinde doğru olmayan yere konumlanmasından kaynaklanmaktadır.

Çene darlığından dolayı kaynaklanan dişin üst üste binmesi, tırnak yeme ve parmak emme, alan fazlalığı sebebi ile aralıklı olan dişler, geri ve ileri çene halleri, ağız solunumu, ufak yaşta erkenden dişin yitirilmesi ortodontik bozuklukların temelini oluşturur. İskeletsel sorunlar, diş çürükleri ve kırıklar, doğru olmayan dolgular ve protezlerle ağız temizliğinin olması gerekli olduğu gibi temin edilmemesi de ortodontik bozuklukları yanında getirir.

Tedavi edilmesi gerekli olan ortodontik sorunlar:

Çapraşıklık

Ortodontik bozukluklar içerisinde ilk vereceğimiz örnek tedavinin en gerekli olduğu durum çapraşıklık halidir. Çene ve diş yapılarının büyüklük olarak uyumlu olmadığından kaynaklanmaktadır. İki- dört milimetre arası çapraşıklıklar hafif, dört- yedi milimetre arası çapraşıklıklar orta, sekiz milimetre ve yukarı çapraşıklıklar şiddetli çapraşıklıklar olmaktadır.

Rotasyonlu Dişler

Dönük veya rotasyonlu dişler, ortodonti sorunları içerisinde mühim mevzulardır. Diş kavsı içerisinde daha çok alan kaplayan rotasyonlu diş, çapraşıklığa sebep olması yönünden kesinlikle tedavi edilmesi gerekir. Ufak yaşta fark edilmesi mühimdir.

Aralıklı Dişler

Dişin arasındaki diş eti lifinin ince olmaması ve diş boyutunun ufak olmasından dolayı kaynaklanan aralıklı diş, tedavi edilmediğinde dişi zarara uğratacak olan ortodonti bozukluklar içerisinde yer almaktadır. Genel olarak ön dişlerde görülse de bütün dişlerde de görülebilmektedir. Diş teli tercih edilerek aralıklı dişler birbirlerine yaklaştırılabilir fakat dişin uzatılabilmesi için estetik diş tedavilerine gereksinim duyulabilir.

Gömülü Dişler

Ağız boşluğunda yerini alamamış ve kemikle yumuşak doku arasında sıkışmış olan gömülü diş, zaman ile öteki dişleri de zarara uğratabilmektedir. Üst köpek dişi ve yirmi yaş dişi gömülü diş olarak en sık tedavi edilen olmaktadır. Ortodonti bozukları olasılığını kuvvetli hale getiren gömülü dişler, öteki dişlerin çapraşık gelişmesine sebep olmaktadırlar. Bu sebep ile ciddi sıkıntılara yol açmadan çekilmeleri veya tedaviye adapte edilmeleri gerekmektedir.

Eksik Dişler

Dişte doğumsal sebeplerden kaynaklı diş eksiklikleri görülebilmektedir. Ortodontik sorunlar içerisinde sıklıkla karşılaşılan hallerden olan eksik dişler, aralarına protez diş yapılması ile sıralanabilmektedir. Bu durumun yanı sıra diş teli tedavisi ile beraber dişlerin arasındaki boşluklar tamamlanabilmektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir