Dişlerinizde sıkışıklık, çapraşıklık, ayrıklık ya da çene sorunları gibi durumlar mevcut ise hiç zaman kaybetmeden bir ortodontiste görünmeniz gerekmektedir. Ortodontist size nasıl bir tedavi uygulanması gerektiği hakkında gerekli bilgilendirmeyi yapacaktır. Bu tedavi yönteminin en önemli noktası teşhisin doğru bir şekilde yapılmasıdır.
İlk Muayene
Ortodonti tedavisine başlamadan evvel önce bir ortodontistten randevu alınmalıdır. Uzman hekimin bütün ağız içerisini detaylı bir biçimde muayene etmesinin ardından sizlere ağız ve diş sağlığınız hakkında genel bir bilgilendirme yapar. Ardından, kişiye uygun olan tedavinin kabaca neleri barındırdığını, mevcut ise alternatif tedavi yöntemleri, tedavide meydana gelebilecek sorunları, tedavi süresi, tedavi ardından başarı oranı ve tedavi aşamaların hakkında detaylı bir bilgilendirme yapacaktır. Bu aşamada ortodonti süreci ile ilgili aklınızda olan soruları yanıtlayarak tüm soru işaretlerini ortadan kaldıracaktır.
Hazırlık Aşaması
Hazırlık aşamasında tedaviye başlayabilmek için bazı şartların sağlanması gerekmektedir.
- Ortodontik tedaviye başlamadan evvel ağız temizliğinin oluşturulması için tüm çürük dişlerin tedavisi gerçekleştirilmelidir.
- Şayet diş eti sorunu mevcut ise diş eti onarılmalıdır.
- Bu aşamada tedavi kayıtlarının tutulması gerekmektedir.
- Program yapabilmek için gereken ölçüler alınmalı ve analizler yapılmalıdır.
- Tedavi programının hızlı ve eksiksiz bir şekilde gerçekleştirilmesine yardımcı olacak panoramik ve sefalometrik röntgen filmlerinin çekilmesi gerekmektedir.
- Tedavi öncesi ve sonrası olacak şekilde, tedavinin seyrini gösteren yüz, ağız ve dişlerinin fotoğrafları çekilmelidir.
- Tedavi için gerekli olan alt ve üst çene ölçülerinin alınması gerekmektedir.
Teşhis ve Planlama
Ortodontist bütün bu ölçümleme ve analizler neticesinde teşhis ve ardından bu teşhise göre seçenekli bir tedavi planı sunar. Kişilerin dişlerindeki bozukluk seviyelerine göre uygulanacak tedavilerde farklılıklar olabilmektedir. Ortodontist ve hastanın beraber kararlaştırması ile uygun tedavi planı seçilebilir. Örnek verebilecek olursak şeffaf plak, metal ve porselen diş teli, lingual diş teli, yüz maskesi, çene genişletici ve yer tutucular gibi farklı apereyler ile tedavi gerçekleştirilebilir.
Bazı ortodontik tedavilerin yapılabilmesi için diş çekimi şarttır. Şayet uzman tarafından gerekli görülür ise diş çekimi yapılabilir. Diş çekimi her hastada gerekli olmayan bir işlemdir. Diş çekimi sayesinde önemli derecede yer kazanılmış olur. Diş çekimi komşu dişlerin bu alana hareketini önlemek ve arzu edilmeyen diş hareketlerine son vermek için gerçekleştirilir. Tedavinin sonlanmasının ardından kesinlikle dişlerin arasında boşluk bulunmayacaktır.
Şayet ileri seviyede ortodontik probleminiz mevcut ise ve çeneniz önde ya da gerideyse yine problemin düzeyine göre ortognatik cerrahi uygulanabilir. Ortodontik tedavi, çene problemini tek başına ortadan kaldıramadığı zaman; ağızda braketler takılı ve tedavi esnasında çene operasyonu gerçekleştirilebilir.
Ortodontik Tedavi Süreci
Tedavi programı hazırlanıp hasta ile ortak karara varıldıktan sonra diş tellerinin takılması aşamasına geçiş yapılır.
- Dişlerin kuru ve temiz bir duruma getirilmesinin ardından, diş telleri takılmaya başlanmaktadır.
- İlk olarak hastanın dudaklarını yanlara çekecek ekartör olarak adlandırılan bir aperey takılarak, ağızda rahat bir şekilde çalışılacak ortam oluşturulur. Bu aperey sayesinde ön ve arkada yer alan dişler rahat bir şekilde görülebilir. Diş telinin takılması aşamasında dişlerin kuru kalması için tükürüğü izole edecek aletler kullanılmaktadır.
- Dişlere braket olarak adlandırılan çeşitli metallerden üretilen ya da şeffaf olup görünürlüğü ötekilerine kıyasla daha düşük olan porselen braketler kullanılır.
Tedavi Sonrası Pekiştirme
Aktif tedavinin sonlanmasının ve tellerin çıkarılmasının ardından dişlerin yeni konumunu muhafaza etmek ve yeniden eski konumlarına dönmesine engel olmak için pekiştirme tedavisi uygulanır. Sabit ve çıkarılabilir seçenekleri bulunmaktadır. Ortodonti tedavisi son bulduğunda güzel dişlere sahip olarak tedaviyi sonlandırabilirsiniz. Ancak dişlerden tel ve braketlerin çıkarılmasının ardından dişleriniz bir müddet sonra eski konumuna dönmeye çabalayacaktır. Pekiştirme apereyleri bu noktada devreye girecek ve diş eti, kemik, kasların yeni yerlerine alışıp, kemiklerin sert hale gelmesi için geçen sürede dişlerin konumlarında sabit kalmasına yardımcı olur. Bu pekiştirme tedavisi uygulanmadığında dişler önceki konumlarına dönecek ve tedavi başarısız bir şekilde sonuçlanacaktır.