Diş Tedavisi

Periodontoloji Diş Eti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Periodontoloji Diş Eti Tedavisi Nasıl Yapılır

Periodontoloji, diş ve diş etrafında yer alan dokuların hastalık ve sağlıktaki durumlarını inceleyen ve aynı zamanda bu dokularda oluşan hastalıkların teşhisini koyan, tedavi sonrasında hastanın genel durumunu takip altına alan diş hekimliğini dalına denmektedir.

Diş etinde meydana gelen enfeksiyon gibi hastalıkları kapsayan bu tedavide hastaların diş etlerin şişmeler ve kanamalar meydana gelir. Bunun yanı sıra diş etinde çekilme ve daha sonrasında ise ağız kokusu meydana gelir. Tedavi edilmediği zaman dişler yer değiştirir ve zamanla diş araları açılarak dişlerde kayıplar meydana gelir. Bu hastalığın en önemli belirtilerinden bir tanesi de dişetinde meydana gelen kanamalardır.  Meydana gelen bu hastalıklar kronik olarak seyreden hastalıklardır. Bu hastalık genellikle dişlerde veya diş etlerinde ağrı yapmadığı için fark edemeyebilirsiniz. Diş etlerinizde fırçalama sırasında kanama veya diş etlerinizde şişlik varsa mutlaka bir diş hekimi uzmanına danışmanız gerekmektedir.

Periodontal tedavileri asıl amacı, umutsuz görülen vakalarda diş etini sağlıklı bir hale getirerek, diş etini ağızda tutmaktır. Bu hastalık türünde hastalığın şiddetine ve tipine göre farklı tedavi seçenekleri uygulanmaktadır. Öncelikle ağız hijyeni ve diş taşı temizliğinin yapılması gerekmektedir. Daha sonra rejeneratif, kök yüzeyi düzleştirmesi, rekonstrüktif ve mukogingival gibi operasyonlar yapılabilir.

Periodontal Tedavisi

Periodontal tedavisinde hastanın ağzı ve diş sağlığı için öncelikle temizlik yapılmaktadır. Dişlerde meydana gelen diş taşı ve plak oluşumunun temizlenmesi ve sonrasında diş eti ceplerinin derin temizliği yapılır. Temizlik sonrasında kürataj ile birlikte diş hekiminizin önereceği ilaç tedavilerini düzenli bir şekilde kullanmanız geremektedir.

Diş eti hastalığı ilerlemiş olan hastaların ise dişlerine ve diş etlerine cerrahi müdahaleler uygulanmaktadır. Cerrahi uygulamalar son zamanlarda lazer uygulamaları veya mekanik tedaviler ile sonuçlandırılmaktadır. Lazer uygulaması ise diş eti hastalıklarında son yıllarda sıkça kullanılmaya başlamıştır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir