Ortodonti tedavisini görmek için karar kılan kişi, öncelikle en iyi ortodontisti bulabilmek için sıkı bir inceleme yaptıktan sonra, işlemlerini beğendiği ortodonti doktorundan randevu alarak muayene için ilk adımını atmaktadır. Ortodonti tedavi tekniği için aşamaların en önemlisi, ortalama iki sene dişin emanet edileceği hekimi bulmak olmaktadır. Bu sebep ile ortodonti tedavi tekniğinde ilk muayenede olan gözlem çok mühimdir.
Kişi ile ortodonti doktorunun ilk karşı karşıya gelme tanışma seansı esnasında, kişinin arzuları ve şikayetleri dinlenmektedir. Hastanın diş sağlığı gözlemlenir ve genel sağlık durumunda herhangi bir problem olup olmadığı, kullanmış olduğu ilaçlar ve görmüş olduğu tedaviler üstüne konuşulmaktadır. İlk ortodonti muayenesi esnasında ortodonti doktorunun genel değerlendirmesinin ardından hastada belirlenmiş olan ortodontik bozukluklar, diş etinin iltihaplanması, çene kisti, eksik diş yapısı, diş taşı, bruksizm gibi hastalıklar ve bu hastalıkların çözümlenmesi hakkında bilgilendirme yapılmaktadır. Ortodonti döneminde kişinin merak duyacağı:
- Kişiyi nelerin bekleyeceği
- Tedavinin nasıl bir şekilde işleneceği
- Hangi diş telinin ve apareyin tercih edileceği
- Pekiştirme apareyinin hangi nedenden dolayı tercih edilmesi gerektiği
- Randevunun nasıl planlanacağı
- Tedaviden evvel önem verilmesi gerekenler
- Tedavi esnasında önem verilmesi gerekenler
- Tedavinin ardından önem verilmesi gerekenler
- Hastanın neleri tüketip tüketmeyeceği
- Diş teliyle ağız temizliğinin nasıl temin edileceği gibi hususlar üstünde ortodonti ilk muayene seansında durulur.
Bunun yanı sıra ortodonti tedavi tekniğinin beraberinde kişinin gereksinim duyacağı; gülümseme tasarımı, porselen veya zirkonyum kaplama, diş beyazlatma ve diş kristalleri gibi uygulamalarla alakalı genel bilgiler de ilk ortodonti muayene esnasında verilir.
Ortodonti tedavi tekniği ilk muayenesinde tercih edilecek tekniklere, aygıtlara ve yöntemlere de karar verilmektedir. Kişiyle iyi geçen ilk muayenenin ardından tanı ve analiz adımları ile hazırlığın yapılmasının ardından tedaviye geçilmektedir.
Çocuklarda İlk Ortodonti Muayenesi
Bebeklerde altıncı ay ile beraber ilk süt dişi olan ve ön tarafta yer alan alt kesici diş çıkmaya başlamaktadır. İki buçuk yaşında tam anlamı ile çıkan süt dişi içerisinde arka taraftakiler birinci büyük azılar olmaktadır. Süt dişinin başlaması ile beraber çocukların diş doktoruna düzenli bir şekilde götürülmesi gerekmektedir. Diş doktorları, arka dişin kapanışa bakarak sıradan bir problemin olup olmadığı belirlenmektedir.
Fakat genellikle ilk ortodontik muayenede yedi- dokuz yaş gruplarında, devamlı ön kesici dişin gelişmesinin ardından yapılmaktadır. Tanısı konulan sorunlar için en kısa zamanda tedavi tekniğine başlamak gerekir iken en geç on bir- on iki yaş gruplarında çocuk ortodonti tedavi tekniğine başlamak gerekmektedir. Ayriyeten anne babalar çocuklarında karşı karşıya geldikleri:
- Doğru bir şekilde konumlanmamış veya çapraşık dişler
- Sürmemiş olan diş
- Ön tarafta konumlanmış olan dişler
- Çok fazla geride ya da ileride konumlanmış olan çene
- Dudak ya da yanak ısırma
- Tırnak yeme ya da parmak emme
- Burun yerine ağızdan solunum yapma
- Üst ve alt dişin temas halinde olmaması ya da normal olmayan bir biçimde kapanması
- Dengesiz yüz görüntüsü
- Süt dişin geç ya da erken kayıpları halinde en kısa zamanda ortodontik ilk muayene randevusu alınması gerekmektedir.
Çocuklarda ilk ortodonti muayenesi gerek erken tanı gerek de çabuk bir tedavi için oldukça mühimdir. Kalıcı dişler sürer iken veya tamamlanmasının ardından uygulanan kontroller ile ortodontik bozukluklara hemen müdahale edilebilmektedir. Dişin ve çenenin yönlendirilmesiyle ilerleyen yaş gruplarında görülecek sorunlar engellenir, çocuklara mükemmel gülümseme kazandırılır. Çocuk ortodonti tedavi tekniği, çocukların düzgün bir şekilde dizilmiş olan dişlere sahip olmasını temin eder.
Yetişkinlerde İlk Ortodonti Muayenesi
Yetişkin hastalar için ilk ortodontik muayene, arzu edilen yaş grubunda yapılabilmektedir. Kalıcı dişin ve çene yapısının gelişmesinin ardından hasta görüntüsünden dolayı rahatsızlık duyuyor veya dişinin sağlığından dolayı kaygılanıyor ise ortodonti doktoruna başvurabilmektedir.
Erken zamanda ortodonti tedavi teknikleri daha çabuk netice verir iken erişkin zamanda yapılan tedavilerin zamanı daha uzun olabilmektedir. Fakat ortodontik tedavi için hiçbir zaman geç olmamaktadır. Kemik ve diş yapıları uygun olan bütün kişiler, arzu ettiği yaşlarda ortodonti tedavi tekniği sayesinde düzenli bir şekilde sıralanmış olan dişlere erişebilmektedir.
Ortodonti tedavi adımlarından bir tanesi olan ilk muayenenin ardından tedavi planı daha rahat bir şekilde şekillendirilmektedir. Doğru tanılar ve işlemler ile de bu dönem sürdürülmektedir.