Diş Tedavisi

Kanal Tedavisi Ömrü Ne Kadar Sürer?

Kanal Tedavisi Ömrü Ne Kadar Sürer

Yapılma aşaması olarak pek çok kişi tarafından kanal tedavisi oldukça ağrılı bir süreç olarak düşünülmektedir. Bu nedenden dolayı da tedavilerin sonraya bırakılması gibi olaylar ile sıklıkla karşı karşıya kalınmaktadır. Ancak yaşadığımız dönemde gelişen teknoloji ile birlikte kanal tedavisi de daha konforlu bir hale gelmiştir. Yapılan uygulamalar teknolojinin gelişmesi ile beraber ağrısız bir hale gelmiştir. Çoğu kişinin ağrılı bir süreç olduğunu düşünmesine rağmen kanal tedavisinde durum aslında böyle değildir. Kanal tedavisi esnasında hissedilen ağrılar çoğunlukla o bölgede bulunan enfeksiyon durumundan kaynaklanmaktadır. Kanal tedavisi, uygulamanın tümü ile kişide meydana gelen ağrıların sonlanmasını sağlayacaktır. Kanal tedavisi diş ve çene bölgelerinin iğne ile uyuşturulmasının ardından yapılmaya başlamaktadır. Kanal tedavisinin tamamı ile sonlanması ise yaklaşık olarak 45 dakika ya da 1 saat arasında sürmektedir. Kişilerin bu dönem içerisinde tedaviyi ertelemeleri ve aksatmaları, o bölgede bulunan enfeksiyonun seviyesinin artmasına yol açmaktadır. Bu gibi olayların ardından ise diş ve kemiklerde kayıplar yaşanabilmektedir. Kanal tedavisine ihtiyacı olan kişilerin bir an önce bu tedavi için adım atmaları ve ertelememeleri gerekmektedir.

Birçok kişi tarafından kanal tedavisinin ömrünün ne kadar olduğu merak edilmektedir. Kanal tedavisi genellikle kalıcı olan bir uygulamadır. Bireyin dişinde herhangi bir kırılma durumu veya hasar görmesine sebep olan bir durum ile karşı karşıya kalınmazsa, kanal tedavilerinde problem oluşturan bir durum görülmemektedir. Bunun yanı sıra yapılan tedavinin kalitesi de büyük bir öneme sahiptir. Şayet kanal tedavisi gerçekleştirilirken aşamalar doktor tarafından doğru bir şekilde yapıldıysa, tekrardan kanal tedavisi yapılmasına gerek duyulmamaktadır.

Hangi Durumlarda Kanal Tedavisi Yapılır?

Derine inen çürük oluşumları ve diş kemiğindeki çürük oluşumları, kanal tedavisinin uygulanmasına gerek duyulan nedenler arasında yer almaktadır. Şayet diş onarılamayacak bir halde ise, pulpaya dahil olan bölüm yerinden çıkarılır ve diş muhafaza edilir. Bu nedenlerden dolayı da gerçekleştirilen kanal tedavisinin en büyük olumlu yanı dişe ait olan kemik yapısında kayıp yaşanmaması ve ölü halde olan dişin yeniden kazandırılmasıdır. Bu durumlara ek olarak göz önünde bulundurulan diğer durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Yüz ve boyun bölgesinde oluşan şişlikler
  • Soğuk ve sıcak durumuna karşı yaşanan hassasiyet durumu
  • Isırma ve çiğneme eylemleri gerçekleştirilirken ağrı ortaya çıkması
  • Diş etlerinin üzende meydana gelen yaralar
  • Dişlerdeki çatlaklar
  • Diş etlerindeki şişlikler
  • Yansıma yapan diş ağrısı
  • Diş çürüklerinin derine inmesi
  • Koyu durumda olan diş etleri

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir