Diş Tedavisi

Siniri Alınan Diş Kararır Mı?

Siniri Alınan Diş Kararır Mı

Yoğun tahribat meydana gelmiş ve iltihaplanmış dişlerde gerçekleştirilen kanal tedavisi, dişin özü denilen pulpa bölümünün çıkarılması, temizlenmesi ve yeniden doldurulduktan sonra kapatılması uygulamasıdır. Bu uygulama ile dişin kök kanalı kapatılır. Kanal tedavisinde zarar görmüş dişlerin çekilmeden kurtarılması amaçlanmaktadır.

Kanal tedavisi gerekli görüldüğünde birkaç seans şeklinde gerçekleştirilmektedir. Bu uygulama neticesinde dişin canlı olmasını sağlayan pulpanın artık var olmaması dişin daha kırılgan ve hassas bir yapıda olmasına sebep olmaktadır.

Kanal tedavisinin yapıldığı diş kısmen mumyalanmış bir diştir. Bu işlem sonrasında dişin canlı kalmasını sağlayan pulpa ortadan kaldırılmaktadır. Dişin kök kısmındaki sinirler alındıktan sonra içine yerleştirilecek olan özel bir ürün ile doldurulur. Diş bu uygulamanın ardından ölü bir diş olacağı için renginde zamanla koyulaşma meydana gelir. Zaman geçtikçe koyulaşan dişin diğer bir nedeni ise tedavi esnasında kullanılan farklı ürünlerdir. Farklı ürünler beraber kullanıldığında kısa bir zaman içerisinde dişte renk değişimine neden olabilmektedir. İlk aşamada dişte koyu kahverengi bir renklenme meydana gelir. Daha sonra ise bu renk git gide siyaha dönüşmektedir.

Koyulaşan Diş Renginin Beyazlatılması

Diş renginde koyulaşmanın oluşmasına engel olmak kanal tedavisinin ardından mümkün değildir. Fakat uygulanacak bazı işlemler ile dişin kararmasının gecikmesi sağlanabilir. Profesyonel bir biçimde gerçekleştirilecek tedavi ardından dişin renginde koyulaşma uzun yıllar boyunca ortaya çıkmamaktadır. Ancak diş renginde koyulaşma ile karşı karşıya kalındığı durumlarda gerçekleştirilecek olan uygulamalardan biri dişin içinin özel bir ürün ile beyazlatılmasıdır. Kanal tedavisi uygulamasının yapıldığı dişin gerekli olan bir bölümü boşaltılır ve boşaltılan kısma diş beyazlatmak için özel bir ürün doldurulur. Uygulanan bu işlemin kullanım ömrü yaklaşık olarak 2 yıl kadardır.

Devamlı bir sonuç elde edilmek istenirse bu işlemin 2 yılda bir tekrarlanması gerekmektedir. Bazı zamanlarda dişin tamamı ile siyah renkle kaplandığı görülmektedir. Böyle bir durum meydana geldiğinde içinin özel bir ürünle doldurulması değil, tamamı ile kaplanması daha verimli bir sonuç sağlamaktadır. Fakat diş beyazlatma uygulamasında dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. Bu nokta işlemin gerçekleştirildiği dişlerin sinirleri alındığından dolayı artık cansız olmaları ve öteki canlı dişler ile aynı beyazlatma uygulamasının yapılmayacağıdır. Bu daha beyaz ve sağlıklı dişlerde dikkatli olunması gereken bir husustur.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir