Diş Tedavisi

Kanal Tedavisi Mi Yoksa Diş Çektirmek Mi?

Kanal Tedavisi Mi Yoksa Diş Çektirmek Mi

Bir dişin yapısında meydana gelen travma ile bağlantılı olarak tedavi edilemeyecek kadar büyük bir madde kaybı yaşanmışsa, dişin çekilmesi tedavi yolu olabilir. Fakat dişte meydana gelen tahribatın restoratif olarak tedavi edilebileceği hallerde diş hekimleri, dişin pulpası üzerinde etkili olan olumsuz bir durumda bile dişi kurtarmayı amaçlamaktadır. Doğal dişi muhafaza etmek için kullanılan en yaygın yöntem, endodontik tedavi olarak da adlandırılan kanal tedavisidir.

Günümüzde diş çekim işlemi ardından protez ve dental implant tedavileri son derece gelişmiş ve modern diş hekimliğinde rahatlıkla uygulanabilir duruma gelmiştir. Fakat doğal dişten daha iyi bir implant olmadığı bilinen bir gerçektir.

Kanal tedavisi ile doğal dişi kurtarmanın pek çok yararı vardır:

  • Bir dişin çekiminin ardından iyileşme evresi çok daha uzun sürmektedir. Çoğunlukla kanal tedavisi ardındaki iyileşme sürecinden çok daha ağrılı olmaktadır.
  • Diş çekimi yapılan alanın iyileşmesinin ardından meydana gelen boşluğun implant ya da protetik tedaviler ile doldurulması mühimdir. Aksi halde, öteki dişler yerinden oynayabilir, diş eksikliği sebebi ile konuşma ya da çiğnemede de problem yaşayabilirsiniz.
  • Doğal dişlerin ağızda kalmaya devam etmesi ile bütün ağız ve çene yapısı muhafaza edilerek kemik kaybı, diş eti çekilmesi gibi çekim ardından meydana gelebilecek çene yapısındaki negatif değişimlere engel olunur. Normal çiğneme işlevinizin ve gülüş estetiğinin sürekliliği sağlanır.
  • Doğal dişler sistematik olarak yiyecekleri öğütmekten daha fazlasını gerçekleştirmektedir. Diş çevre dokuları çiğneme ile oluşan basıncı algılayabilen reseptörlerle beyne mesaj gönderme kabiliyetine sahiptir. Bu iletiler çiğnemenin ne kadar güç olduğunu söyleyerek dişleri aşırı derecede baskı uygulamaktan muhafaza eder.

Birbirinden farklı bazı durumlarda dişler kanal tedavisi yöntemi ile tedavi edilemeyecek boyutta yani ileri bir hasara sahip olabilir. Bu gibi durumlarda diş çekimi yapılmaya mecbur kalınabilir. Bazı durumlarda da hastalar geçmiş olumsuz diş tedavisi tecrübeleri nedeni ile bir kök kanalı tedavisinin yalnızca kaçınılmaz olan sonu geciktireceğini, yani dişin eninde sonunda çekiminin yapılmasının gerekli olacağını akıllarına getirebilirler. Bu durum oldukça nadirdir ve modern diş hekimliği problemli dişleri bile kurtarmayı daha basit bir hale getirir. Düzgün bir şekilde yapılan diş bakımıyla kanal tedavisi yapılmış bir dişi ömür boyu kullanmak mümkün olsa da neticede karar kişiye aittir. En iyi seçimi yapabilmek için diş hekiminiz ile fikir alışverişinde bulunabilir ve sizin için doğru kararı verebilirsiniz.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir