Diş Tedavisi

Kanal Tedavisi Kesin Çözüm Mü?

Kanal Tedavisi Kesin Çözüm Mü

Kanal tedavisi pek çok hasta tarafından ağrılı bir süreç olarak düşünülmektedir. Bu sebepten dolayı birçok kişi kanal tedavisini ertelemektedir. Ancak yaşadığımız bu dönemde teknolojik gelişmeler ile birlikte kanal tedavisi ağrısız ve konforlu bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Bireylerin kafasında meydana gelen bu genel fikre rağmen kanal tedavisi sorunsuz bir şekilde yapılmaktadır. Tedavi esnasında yaşanan ağrılarsa genellikle o bölgedeki enfeksiyon sebebi ile meydana gelmektedir. Kanal tedavisinin amacı kişinin yaşadığı ağrılara son vermektir. Gerçekleştirilecek tedavi, bütün diş ve çene bölgesine lokal anestezi uygulanması ile başlanmaktadır. Tedavinin tamamlanması ise 45 dakika ile 1 saat arasında sürmektedir. Hastaların bu süreçte tedaviyi ertelemeleri ve aksatmaları, o bölgedeki enfeksiyon seviyesinin daha çok artmasına neden olmaktadır. Bu gibi durumlar ardından diş ve kemiklerde kayıplar ile karşı karşıya kalınabilir. Kanal tedavisi ertelenmemeli ve en kısa zamanda yapılmalıdır.

Yapılan kanal tedavisinin ömrü, tedavinin kalitesi ile bağlantılıdır. Kanal tedavisi çoğunlukla kalıcı olmaktadır. Hastanın dişi üzerinde herhangi bir kırık veya farklı bir hasar verici durum ile karşılaşılmaz ise, kanal tedavili olan dişte olumsuz bir durum görülmez. Bunun yanı sıra, tedavi sürecinin doğru bir şekilde ilerlemesi de mühimdir. Şayet diş doktoru doğru bir şekilde tedavi uygulamış ise, yeniden kanal tedavisi yapılmasına gerek bulunmamaktadır. Kanal tedavinin uzun ömürlü olabilmesi için titizlikle hareket edilmesi gerekmektedir.

Kanal Tedavisi Nedir?

Bir diş üzerinde bulunan enfekte olmuş özün veya var olan tahribatın ortadan kaldırılması, dişin temizlenerek dezenfekte edilmesi ve ardından da o kısmın dolguyla kapatılması uygulamasıdır. Dişin içinde bulunan ve en iç tabakada yer alan pulpa, yumuşak olarak görülen bir çekirdeğe benzetilebilir. Dişlere ait olan kök uç kısımlarına kadar gelen pulpada; bağ dokuları, sinirler ve damarlar yer almaktadır. Bu dişte herhangi bir darbeyle birlikte zarar meydana gelmektedir. Diş çatlar veya derin boyutlarda çürük meydana gelirse, mevcut olan bakteriler bu pulpa içerisine girerek kısa zaman içerisinde çoğalmaktadırlar. Bakterilerin çoğalması kontrol altına alınmaz ise, kısa zamanda bu bölgede enfeksiyon veya apselerin oluşması kaçınılmazdır. Bu durumlar sonucunda ise pulpanın ölmesi ile birlikte diş kayıpları meydana gelmektedir. Yaşanan bu durumla birlikte atılacak tek adım kanal tedavisinin yapılması ile hasarlı dişin kurtarılmasıdır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir