Diş Tedavisi

Kanal Tedavisinde Dişin İçine Ne Konuluyor?

Kanal Tedavisinde Dişin İçine Ne Konuluyor

Kanal tedavisi dişte meydana gelen hasar ile bağlantılı olarak 1 veya 2 seansta tamamlanmaktadır. Dişte yer alan enfeksiyon durumu aşırı derecede yayılım gösterdiyse kanal tedavisi 3 seansta da gerçekleşebilmektedir. Kanal tedavisi endodontist ya da diş doktoru tarafından gerçekleştirilen bir yöntemdir. Endodontist pulpanın ya da diş sinirinin hastalıklarının sebepleri, tanısı, engellenmesi ve tedavi edilmesinde uzman hale gelmiş olan bir diş hekimidir.

Kanal tedavisinde atılması gereken ilk adım, kök kanallarının biçimini görebilmek için röntgen çekilmesidir. Çekilen röntgen sayesinde diş ve çevresindeki bir kemikte herhangi bir enfeksiyon durumu olup olmadığını belirlemektir. Diş doktoru ya da endodontist dişin yanındaki alanı uyuşturmak amacı ile lokal anestezi uygulaması yapmaktadır. Sinir öldüğünden dolayı anestezi uygulanmayabilir ancak çoğu diş doktoru, hastanın daha rahat ve sakin olması için lokal anestezi kullanmayı tercih etmektedir. Ardından diş hekimi, tedavi esnasında bölgeyi kuru tutabilmek için dişin çevresine su geçirmeyen özelliğe sahip bir ürün yerleştirir.

Bir sonraki evrede, enfeksiyonlu kısma erişebilmek için dişin içerisine bir delik açılmaktadır. Çürümüş sinir dokusu, pulpanın beraberinde bakteriler ve bu alan içerisindeki ilgili enfeksiyon döküntüleri dişten alınır. Temizleme işlemini düzgün bir şekilde gerçekleştirebilmek ve kanalı etkin bir biçimde doldurabilmek için kanal genişletilmelidir.

Kanalın genişletilebilmesi için tırnak törpüsü şeklinde kanal aletleri kullanılır. Bu uygulama kanal eğeleme olarak isimlendirilmektedir. Bu uygulama esnasında artık sinirler alındığı için hasta herhangi bir ağrı veya acı hissi duymaz. Hem eğeleme işlemi sırasında birikmiş olan döküntüleri hem de içeride kalan kalıntıları arındırmak için, su ya da sodyum hipoklorit bileşenleri periyodik bir biçimde kullanılır.

Diş düzgün bir şekilde temizlendikten sonra sızdırmaz duruma getirilmelidir. Bazı diş doktorları, dişi kalıcı bir biçimde doldurmadan evvel bir hafta beklemeyi uygun görmektedir. Örneğin, dişte enfeksiyon olduğundan şüphe ediliyor ise, diş doktoru enfeksiyonu ortadan kaldırmak için dişin içerisine özel bir ilaç yerleştirebilir. Bazı diş doktorlarıysa dişin temizlendiği gün kapatmayı uygun görmektedir.

Dişin içerisinin tümüyle temizlenmesinin ardından bu boşluğun doldurulması hem yeni enfeksiyonlara engel olmak hem de dişe mukavemet kazandırma bakımından son derece mühimdir. Dişin içerisini doldurmak için, guta percha olarak isimlendirilen bir kauçuk bileşiği kullanılır. Guta percha ince bir çubuğa benzeyen ancak vücutta reaksiyona neden olmayan bir maddedir. Guta percha konumlandırılmadan önce diş kanalının kuru olması kağıt konlar ile sağlanır ve açılan kanalların boyu özel bir alet yardımıyla ölçülür. Bu uzunluğa göre guta perchaların ayarlaması yapılır ve fazlalık kısımları ısı uygulanarak kesilir. Guta percha kök kanalındaki ana boşluğu doldurmaya yarayan bir madde olsa da sızıntıya engel olabilmek ve sabitlemek amacıyla ilave karışımların kullanılması gerekmektedir. Uygulama neticesinde açılan boşluk kapatılır ve kanal tedavisi sonlandırılmış olur. Dişin hasarı ile bağlantılı olarak halk arasında dolgu olarak bilinen bir restorasyon yöntemi kullanılır. Kanal tedavisinin başarılı olması üzerinde etkili olan faktörler arasında restorasyonun doğru bir şekilde yapılmasıdır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir