Diş Tedavisi

İmplant Destekli Diş Protezleri: Sabit ve Çıkarılabilir Seçenekler Arasındaki Karşılaştırma

İmplant Destekli Diş Protezleri:

İmplant destekli protez tedavi yöntemi eksik olan dişleri telafi etmek için tercih edilen en bilinen metotlardan biri olmaktadır. Temelinde implant destekli protez dişlerin eksikliğinde veya ağız içerisinde hiç dişin olmadığı hallerde kişinin kendi dişine yakın çözümü vadetmektedir. İmplant destekli protez tedavi yönteminden evvel bilhassa ağzında hiç dişi olmayan kişiler hareketli protezin yaşattığı sıkıntılara sessiz kalmak zorundaydı. Hem bakım hem de rahatlık bakımından hasta kişiler için zorluklar meydana getiren protez yerine implant destekli diş oldukça rahat bir gündelik hayat vadetmektedir.

Basit bir biçimde açıklama yapmak gerekirse yöresel hareketli diş protezleri dişi çeneye sabitleyecek hiçbir şey içermemektedir. Bu sebeple yemek yeme ve konuşma gibi aktiviteler esnasında protez dişler hareket halinde olup hastalar için rahatsız edecek deneyim meydana getirir. Bunun karşılığında implant destekli protez tedavi yöntemi bütün bu problemleri yok etmektedir. Üstelik implant tedavisi ile beraber sabit protez işlemi uygulanabileceği gibi hareketli diş protez işlemi de uygulanabilmektedir.

İmplant Destekli Protez Tedavisi Uygulama Aşamaları

İmplant destekli protez tedavi yöntemi bütün dişlerin eksik olduğu hallerde uygulanabildiği gibi tek bir diş için de uygulama yapılabilmektedir. Bunun için sadece hasta kişinin muayenesinin ardından doğru implant destekli protez tedavi yöntemine karar vermek gerekmektedir.

  • Muayene sırasında öncelikle hasta kişinin kaç diş kaybı olduğuna bakılmaktadır. Ağzın içerisinde sağlam dişlerin olduğu hallerde başka implant destekli protez işlemlerine başvurulabilmektedir.
  • İmplant destekli protez tedavi yöntemi için fiziksel muayenenin ardından radyolojik görüntüleme aracılığı ile hasta kişinin çene kemiği yapısını meydana çıkarmak gerektirmektedir.
  • Hasta kişinin çene kemiğinin yapısı ve diş kaybının sayısına ilişkili olarak çenenin hangi kısımlarına kaç implant işlemi uygulanacağına karar verilmektedir.
  • Sonunda ise hasta kişinin çene kemiği ölçüsü ile orantılı protez dişler hazır hale getirilmektedir. Protez dişlerin implantın üstüne yerleştirilmesi ile implant destekli protez tedavisi hazırlanmaktadır.

İmplant Destekli Protez Türleri

İmplant destekli protez tedavi yöntemi, hasta kişinin diş sayısına göre başka şekillerde uygulanabilmektedir. Bu manada sabit protez tedavi yöntemi ve hareketli protez tedavi yöntemi olmakla birlikte iki türlü implant destekli protez çeşidi olduğunu söyleyebiliriz. İmplant destekli sabit protez işlemlerinde protez dişler çene kemiğine yerleştirilmiş olan implantların üstüne sabitlenmektedir. Dolayısı ile implant destekli sabit protezler, yöresel protezler gibi takıp çıkarmaya müsait değildir. Bakımları da aynı kendi dişleriniz gibi yapılmaktadır. Bunun karşılığında hareketli diş protezleri mevzubahis olduğunda başka işlemlerden söz etmek gerekmektedir. En bilinen hareketli diş protezi işlemlerini aşağıdaki gibidir:

  • İmmediat Protez: immediat protezler implant destekli hareketli protez işlemlerindendir. Ayrıca immediat protezler cerrahi müdahale ile yerleştirilmektedir. Hasta kişinin bütün dişlerini kaybettiği hallerde uygulanmaktadır.
  • Klasik Parsiyel Protez: Hasta kişinin ağız içinde kalan dişler uygun ise çengel tutturma metodu ile protezi tutması için yapılandırıldığı uygulamadır.
  • Hassas Bağlantılı Protez: Hassas bağlantılı protez de engel tutturma metodundan farklı olarak işlem uygulanmaktadır. Bu yöntemde hasta kişinin kendi dişleri, protez dişleri tutma görevini üstlenmektedir.
  • Tam Protez: İmplant destekli protez tedavi yöntemi kapsamında yer alan son hareketli diş protezidir. Halk arasında takma diş adı ile bilinen yöntem tam protezlerdir.

İmplant destekli hareketli protez işlemleri yöresel protezlere kıyasla daha rahat bir kullanım amaçlar. Takıp çıkarması daha rahat olduğu gibi hasta kişinin hareketli diş proteziyle konuşma ve yemek yemeye alışması daha da çabuk olur.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir