İmplant kayıp dişlerin tedavisinde tercih edilen ve çene kemiğinin iç kısmına yerleştirilen titanyumdan oluşturulmuş vidalardır. Titanyumdan yapılmış bu vidaların üstüne diş protezi yerleştirilmektedir. İmplant tedavisinin öteki tedavi yöntemlerine göre sağladığı avantaj diğer dişlere zarar vermemesidir. Yani diğer dişlerin kesilmesine gerek kalmaz. İmplant diş kök görevini üstlenir ve kendi dişleriniz gibi kolaylıkla konuşabilir, yemek yiyebilir ve gülebilirsiniz. Diş implantı cerrahisi, diş kökünü vida, metal benzeri direkler ile değiştiren ve hasar görmüş ya da kayıp dişlerin yerine doğal dişleri çok andıran ve işlev görevini üstlenen yapay dişler yerleştiren bir cerrahi uygulamayı da içermektedir. Diş implantı, tam oturmamış protez ya da köprü dişlere güzel bir seçenek sunabilir ve bu sebeple yöresel köprü gibi metotlara kıyasla daha sık kullanılmaktadır.
İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır?
İmplant tedavi yöntemi hasta kişiye ufak bir sedasyon verilerek yapılmaktadır. Uygulamadan evvel detaylı muayene ve röntgene ihtiyaç duyulur. Geriye kalan dişlerin ve çene kemiklerinin ölçüleri alınmaktadır. Dental implantların yerleştirilmesi için iki tane alternatif bulunmaktadır. Tek kademeli uygulamada implantın yerleştirilmesinin ardından kalıcı olmayan başlık takılmaktadır. 2 kademeli tedavilerde dental implantın takılması sonrasında üstü dişle kapatılır. Üzerinin kapatılması sonrasında da iyileşmesi için bırakılır. Protez başlıklar belli bir zaman sonra takılmaktadır. Her iki halde de kalıcı olmayan bir köprü yerleştirilir ve üst çene için 6 ay, alt çene için de 3 ay iyileşme dönemine bırakılmaktadır. Bazı durumlarda dental implantların üstüne yeni yapılan dişler beklemeden takılabilmektedir. Dental implant ile hasta kişi güvenle yemek yiyip gülebilmektedir.
Dijital 3D
Yaşadığımız dönemde üç boyutlu gelişmiş tomografi röntgenleriyle tahmini otuz saniye gibi bir zamanda dişlerin ve mühim anatomik yapıların haritası çıkarılabilmektedir. Bunun sayesinde hem implant işlemleri hem de estetik diş tedavi işlemleri özen ile düşünülerek hiç riske girmeden kusursuz bir şekilde yapılmaktadır. Dijital implant işlemlerinde tomografi üstüne yerleştirilen sanal implantlar robotik implant sistemine aktarılıp ya da 3D printerle Guide hazır hale getirilerek dikişsiz ve ağrı yaşatmadan hiç riske girmeden hasta kişinin ağzının içerisine yerleştirilmektedir.
Hasta kişi uygulama esnasında ve uygulamanın ardından hiçbir ağrı hissetmez ve günlük rutinini kolaylıkla sürdürebilir bunun beraberinde implant işlemi uygulamasının hemen ardından bilgisayarda ağız içi tarayıcı metodu ile yaklaşık bir iki saat içinde implant üstü geçici ya da kalıcı dişi hazır hale getirerek hasta kişi aynı gün içerisinde dişlerine kavuşabilir bunun sayesinde gerek süreden tasarruf edilir gerek de tedavi problemsiz bir şekilde sonuçlanmış olur.