Genel olarak yirmi yaş dişi gömülü diş olmaya daha eğilimlidir, fakat öteki dişlerde de gömülü diş problemine denk gelinebilir. Gömülü diş, diş etlerinin altında kalacağı gibi kemiklerin içerisinde de gömülü halde olabilir ve genel olarak dişlerin etrafında iltihap kapma ya da enfeksiyona sebebiyet verebilir.
Gömülü diş sorununun tedavi edilmesinde en fazla başvurulan tekniklerden bir tanesi de dişlerin çekilmesidir. Gömülü dişlerin çekimleri, dişlerin etrafındaki dokuları zarara uğratmaması ve öteki dişlerin yerlerine etki etmemesi için kullanılır. Diş çekimlerini gerektiren haller aşağıdaki gibidir:
- Enfeksiyon ve Ağrı Hali: Gömülü dişler, etrafındaki diş etlerine ve kemiklere kuvvet uygulayarak ağrımaya ve enfeksiyona yol açıyorsa diş çekim işlemi gereklidir.
- Ortodontik Sorunlar: Gömülü dişler, öteki dişlerin hizalanmalarını bozuyor ise ve ortodontik tedaviye kötü yönde etki ediyorsa çekilmelidir.
- Tümör ya da Kist Tehlikesi: Gömülü dişlerin etrafında tümör ya da kist meydana gelme tehlikesi mevcut ise, dişlere çekim yapılmalıdır.
Diş çekim işlemleri genel olarak lokal anestezi altında uygulanır ve kişi, çekim işleminin ardından ağız temizliği hususunda dikkatli olmalı ve hekimin tavsiye ettiklerine uyum sağlamalıdır.
Gömülü Diş Çekim Esnasında Tercih Edilen Teknikler Nelerdir?
Gömülü dişlerin çekim işlemleri, dişlerin yerlerine ve gömülme oranı ile ilişkili olarak değişik tekniklerle uygulanır:
- Kesik Oluşturma: Diş etlerinde ufak bir kesik atılarak gömülü dişin yer aldığı yer açılır. Bu işlem, dişlerin daha basit çıkartılması için gereken bir tekniktir.
- Gömülü Dişlerin Etrafındaki Kemik Dokularının Uzaklaştırılması: Gömülü dişler tamamı ile kemiklerin içerisindeyse, dişlerin çevresindeki bir miktar kemik dokuları cerrahi ekipmanlar ile çıkartılır. Bu uygulama, dişlerin çıkartılmasını kolay duruma getirir.
- Gömülü Dişlerin Parçalayarak Çıkartılması: Gömülü dişler normalden büyük ve çıkartılmada güçlük çekiliyor ise, gömülü dişler ufak ufak parçalanarak daha ufak parçalarda kolaylıkla çıkartılabilir. Bu teknik, uygulamanın zamanını minimuma indirir ve komplikasyon tehlikesini düşürür.
Gömülü Dişlere Çekim Yapılmazsa Yaşanacak Sorunlar Nelerdir?
Gömülü diş, ağız içerisinde bulunması gereken yerden çıkamamış ve genel olarak diş etleri ya da kemiklerin altında sıkışıp kalmış diştir. Şayet gömülü dişe vaktinde çekim yapılmazsa ya da tedavi görmezse, türlü sağlık sorunlarına sebep olabilir. Bunlar;
Enfeksiyon ve Ağrı
Gömülü dişler genel olarak etrafındaki dokulara bir kuvvet oluşturur ve bu hal ağrımasına yol açabilir. Bilhassa yarı gömülü olan dişlerde diş etleri açıldığında, bakteriler dişlerin çevresinde çoğalarak enfeksiyon tehlikesini yükseltebilir.
Dişlerin Kayması ve Hizalanma Sorunları
Gömülü dişler, ağız içerisindeki öteki dişler üstüne kuvvet uygulayarak onların hizalanmalarını bozabilirler. Bilhassa dar çene yapılı bireylerde, gömülü dişlerin öteki dişlere doğru itmesinin neticesinde normal dişlerde kayma yaşanabilir ve çapraşıklıklar meydana gelebilir. Böyle bir halde, ortodontik sorunlara sebep olarak dişlerin estetiklerini ve fonksiyonunu bozabilir.
Tümör ya da Kist Meydana Gelmesi
Gömülü dişler zaman geçtikçe kist olarak adlandırılan sıvı dolu keselerin meydana gelmesine yol açabilir. Meydana gelen bu kistler, çene kemiklerinde tahribata sebep olabilir ve dişlerin köklerini zarara uğratabilir. Bu dişler tedavi görmezse, kistler enfekte olur ve cerrahi uygulamalar gerektirir.
Gömülü dişlere çekim işlemi yapılmaması, zaman geçtikçe ciddi sağlık problemlerine sebebiyet verebilir. Bu gibi diş sorunlarıyla karşılaşıldığında, diş doktorlarınıza başvurarak vaktinde işlem yapılması son derece mühimdir. Diş doktorlarınızın tavsiye ettikleri tedavi teknikleriyle bu tehlikelerden uzak durabilir ve ağzınızın sağlıklı olmasını temin edebilirsiniz.