Kalıcı dişlerin tam anlamı ile çene yapılarına konumlanarak gelişimlerini tamamlamalarının ardından, yirmi yaş dişlerinin çıkabilmesi için oldukça düşük bir yer kalır. Bu sebepten dolayı da yirmi yaş dişleri yeteri kadar yer olmadığından dolayı diş etlerinden çıkamazlar. Dolayısı ile yirmilik dişler gömülü durumda olabilir. Fakat yalnızca yirmi yaş dişleri gömülü kalmadığı gibi, hangi dişin gömülü olacağı bireyden bireye değişmektedir.
Dişlerin bütünü çene kemiklerinin içinde kalabileceği gibi, uygun konumda olup sadece yumuşak doku ile örtülü olduğundan dolayı da görünmeyebilir. Bu durum, dişin bir kısmının ağız içinde görünürken diğer kısmının diş eti altında kalması şeklinde ortaya çıkmaktadır.
Gömülü diş, kişinin beslenme işlevine etki edecek bir kısımda, yüz ve diş estetiğine kötü yönde etki edecek halde ise, kesinlikle ortodontik yönden değerlendirme altına alınarak tedavi görmelidir. Böyle bir durumda gömülü dişler ile alakalı geçirilen problemler yok edileceği gibi, estetik endişeler de giderilebilir.
Gömülü diş sorunlarının çekim işlemlerinde, dişlerin bulunduğu kısım lokal anestezi ile uyuşturulmaktadır. Ardından dişlerin çevresindeki kemikler kaldırılarak dişler çekilir. Diş çekim işleminin gerçekleşmesinin ardından dikiş yapılarak yaranın tedavisi başlatılır. Ortalama yedi gün ile on günün ardından ise dikişler alınarak tedavi bitirilir.
Gömülü diş çekim işlemleri güç bir tedavi olduğu düşünülmemelidir. Ayriyeten tedavi esnasında herhangi bir sancı veya acı hissiyatı duyulmaz. Anestezi tesirinin geçmesinin ardından meydana gelen ufak sancı, ağrı kesici ilaçlar ile kolay biçimde geçebilir. Çekim işlemi yapılan gömülü diş için, doktorun gerek duyması durumunda işlemin ardından ağrı kesiciler ve antibiyotikler de kullanılabilmektedir.
Dişler Hangi Nedenden Dolayı Gömülü Halde Olur?
Dişlerin gömülü kalmalarına etki eden pek çok etken yer alır. Bu nedenlerin bazen biri bazen de birden çoğu aynı anda tesirli olabilir. Dişlerin gömülü halde olmalarına neden olacak etkenler içerisinde;
- Hastanın genetik etkenleri
- Gömülü dişin yanındaki dişlerin alan değişikliği yaparak önlerini kapatması
- Hastaların çene darlıkları yüzünden ağız içine alan olmaması