Diş Tedavisi

Gömülü Diş Tedavisi Hangi Yaşlarda Yapılmalı? Erken Müdahalenin Önemi

Gömülü Diş Tedavisi Hangi Yaşlarda Yapılmalı? Erken Müdahalenin Önemi

Yirmilik dişlerin yanı sıra köpek dişleri çene kemiklerinin içerisinde gömülü bir durumda mevcut olabilir. Bazı hallerdeyse, gömülü köpek dişinin ortodonti tedavisiyle düzgün duruma getirilmesi mümkündür. Ancak bunun mümkün olamadığı ya da gömülü dişin ağızlardaki öteki dişleri zarara uğrattığı hallerde enfeksiyon meydana gelebilir. Bazı hallerdeyse çekilmelidirler. Çoğunlukla yirmi yaş ismiyle tanınan üçüncü azı dişlerinin gömülü oldukları tanınsa da ufak azı, köpek ya da yan kesici dişin de sık sık gömülü oldukları görülebilir.

Çıkmaları gerekli olan yerde çıkma zamanının geçmiş olmasına rağmen çıkmayan dişler gömülü diş olarak bilinir. Yarı gömülü olan dişlere işlem yapılması tam gömülü olan dişlere oranla daha basittir.

Gömülü dişlerin çekilmelerinde bir zorunluluk olmaz. Bu kararı diş doktorunuz vermelidir. Diş doktoru uyguladığı muayenenin ardından gömülü dişlerde enfeksiyon var ise, kalmış olduğu alanda sorun bulunmuyorsa, yan dişlerde çürük mevcut değilse ve ağızda koku yoksa dişlerin çekilmelerine gerek görülmez. Böyle bir durumda bir müddet daha bekleyip gömülü olan dişlerin üstünde nasıl bir tedavi yöntemi izleyecekleri planlanmalıdır.

Ağrı yapan ya da şişmiş olan gömülü dişler o esnada çekim yapılmazsa ileri zamanlarda aniden çıkıp hastaya daha fazla ağrılar çektirebilir. Böyle bir halle karşı karşıya gelmemek için kesinlikle bir diş doktoruyla görüşülmelidir.

Gömülü Dişler Hangi Vakit Çıkar?

Gömülü dişler bazı hastalarda genetik nedenler ile alakalı çıkamaz iken bazı hastalarda da gömülü diş çıkma zamanı on yedi- yirmi beş yaş aralığındadır. Gömülü bir dişin ortaya çıkma zamanı yedi ile otuz gün aralığındaki süre dilimini barındırır.

Çıkma vakti gelip çıkmamış gömülü dişler bir başka ismi ile 20 yaş dişi olarak tanınır. Bu gibi dişler en sık karşı karşıya gelinen gömülü olan dişler arasında yerini alır. Ağızda mevcut değilse ve kişi yirmi beş yaşını geçmişse bu dişlerle karşı karşıya gelmesi olağandır. Bazı hallerde dişlerin bir bölümü çıkabilir ancak alınması gereken büyüklüğe erişemezler. Bu halde uygulanması gereken diş doktorlarına gidip gereken tedavi yöntemini direk başlatılmalıdır.

20’lik diş ismi ile tanınan gömülü dişler hastadan hastaya değişik ağrılarla kendisini gösterebilir. Bazı kişide başlara şiddetli şekilde ağrı verirken bazı hastalarda da olması gereken alana ulaşabilir. Üstelik bazı kişilerde çıktığı kısmın bütününe ağrı yapabilir.

Gömülü Dişler Hangi Vakit Çekilir?

Gömülü dişlerin çekimleri, dişlerin halleri ile alakalı olarak farklılaşır. Yarı gömülü dişler üstünde birtakım komplikasyonlar meydana gelebilir. Yarı gömülü olan dişler diş fırçaları ile tam anlamıyla temizlenemediğinden dolayı ağız içerisinde hoş olmayan kokulara sebebiyet verebilir. Ayriyeten yarı gömülü olan dişler etrafında birikmiş olan besin parçacıkları, dişlerde tartar ve plak oluşumları nedeniyle şişme, ağrı ve ağızda açıklığında kısıtlanma gibi birçok kötü enfeksiyöz tabloya sebep olacağı için çekim yapılmalıdır.

Tam gömülü olan yirmi yaş dişlerinin komşuları ikinci büyük azı dişlerinin üstüne kuvvet uygulayıp zarara uğratabilir ve bazılarının da çevresinde kistler meydana gelebilir. Böyle bir halde dişlere çekim yapılmalıdır. Ortodonti tedavi yöntemi yapıldığı esnada dişlerin geride hareket halinde olması gibi haller ortaya çıkabilir. Böyle bir halde, gömülü ya da yarı gömülü olan bütün dişlere çekim yapılmalıdır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir