Gerek sağlık probleminden gerek de görsel açıdan ötürü bu tedaviyi birçok insan tercih etmektedir. Bozuk diş yapısı olan hastalara genellikle bu tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Son zamanlarda trend hale gelen ve çok kullanılan diş teli tedavisi sadece bozuk diş yapısına sahip olanlara değil, ayriyeten dişi kırık olan insanlara, dişi çıkmayan insanlara, dişi birbirlerinden ayrı olan insanlara, çene yapısında bozukluk olan insanlara ve damağı dar olanlara da bu tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Ortodontik diş telleri dört türden oluşuyor bunlar: metal diş teli, porselen diş teli, şeffaf plak ve lingual diş teli olarak sıralanmaktadır. Bu türlerden en sık kullanılan metal diş telleri ve şeffaf plaklardır.
Porselen Diş Teli
Dış görünüşten dolayı dişlerine dikkat edenlerin daha çok kullandığı bu tedavi şeffaf diş teli olarak da bilinmektedir. Fakat metal teller gibi dirençli değildir ve bu nedenden ötürü de tedavi 2 sene devam etmektedir.
Metal Diş Teli
Dirençli olmaları sebebiyle ortodonti tedavi yönteminde en sık tercih edilen tellerden biri de metal diş telleri olmaktadır. Bu tel türü genel olarak 2 sene kadar erken bir süre içerisinde arzu edilen neticeye erişebilmektedir.
Lingual Diş Teli
Şeffaf tellerin bile görünmesini istemeyen yetişkin insanların genellikle kullandığı bir tedavi türü olmaktadır. Dişlerin iç tarafına yerleştirilir ve alışılması güç bir işlemdir. Hastanın bu tedavi yöntemine alışma evresine göre tedavinin zamanı da değişir ve çoğunlukla bu zaman 2 seneden başlamaktadır.
Şeffaf Plak
Düşük oranda bozukluğu olan ve tel tedavi yöntemlerini tamamını kabul etmeyen kişiler için yapılan bir işlemdir. Düzenli bir şekilde kullanılıp hastanın istikrarıyla ilişkili olarak iyi bir netice elde edilmektedir. Fakat çoğunlukla kişiler işlemin şeffaf görünümünü kaybetmekten korkuyorlar bu durumun yaşanmaması için düzenli bir şekilde temizliğinin yapılması durumunda arzu edilen şeffaf görünümü kesinlikle kaybetmez.
Diş Teli Nasıl Takılır?
Diş teli taktırmak isteyen kişiler diş telinin nasıl takıldığıyla ilgili merak içerisindedir. Diş telinin takılmasında kullanılan iki farklı metot bulunmaktadır. Bunlar;
- Klasik yöntem
- İndirekt bondik
Tahmin edilebileceği gibi yaşadığımız dönemde ikinci metot daha çok kullanılmaya başlanmıştır. Fakat elbette klasik metotla da diş telleri takılabilmektedir. Diş tellerinin takılma uygulaması 20 dakikayla 40 dakika içerisinde tamamlanmaktadır. Diş teli tedavi yöntemine başlamadan evvel şayet çürük diş problemi var ise yok edilmelidir. Bunun beraberinde kişide diş eti rahatsızlıklarının var olması halinde de kesinlikle önce tedavinin uygulanması gerekmektedir. Çürük diş veya diş eti rahatsızlıklarının olması durumunda diş teli tedavi yöntemi hemen uygulanmaz.