Diş Tedavisi

Diş Teli Süreci: Tedavi Aşamaları ve Beklentiler

Diş Teli Süreci

Ortodonti, diş hekimliği dalları arasında yer almaktadır. Diş ve etrafındaki dokulardan kaynaklanan ağız ve yüz anormalilerinin düzensizliklerinin tespit edilmesi ve tedavisini içermektedir. Diş teli tedavisi, ortodonti bölümü tarafından gerçekleştirilir ve dişler ile çenenin üç boyutlu bir şekilde uyumlu hale getirilmesi uygulamalarını kapsar. Diş teli tedavisi aynı zamanda ortodontik tedavi olarak da adlandırılır. Ortodontik tedavi ile her yaştan bireye güzel gülümseme, onarılmış diş ve ağız sağlığı ve daha kaliteli bir hayat standardı sunulabilir.

Diş Teli Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş telleri arzu edilen yönde, belli bir zaman boyunca, devamlı olarak kuvvet uygulama prensibi ile çalışmaktadır. Uygulanan güç aşırı derecede olursa diş ve dişin etrafındaki dokuları olumsuz etkileyebilir.

Dişlerin istenilen şekli alması yalnızca devamlı ve hafif bir basınç uygulanarak gerçekleştirilebilir. Dişlere yapışan ve üstüne tellerin konumlandırılabileceği deliklerin yer aldığı aparatlar braket olarak adlandırılır. Braketler dişlere yapışık halde olduklarından dolayı 24 saat tedaviye katkıda bulunurlar. Braketlerin, dişleri doğru bir şekilde yönlendirmeyi sağladıkları kulplar oldukları söylenebilir. Braketlere konumlandırılan teller normal haline dönmek için dişlere belirli bir oranda kuvvet uygular. Böylelikle belirli bir zaman içerisinde dişler arzu edilen konuma getirilmiş olur.

Ortodontik tedavinin amacı dişlerin kemik içerisinde hareket etmelerini sağlamaktır. Bu hareketin birkaç gün gibi kısa bir zaman içerisinde gerçekleşmesi mümkün değildir. Dişlerin kemik içinde ayda bir veya iki milimetre kadar hareket etmesi gerekmektedir. Tedavinin bazı adımlarında bireylerin elastik ajanlar kullanması arzu edilebilir. Bu lastikler hastanın kendi kendine değiştirebileceği türdendir. Dişlerin arzu edilen konuma yönlendirilmesi konusunda yardımcı olurlar.

Modern tedavi yöntemleri sayesinde mümkün olduğunca daha kısa ve seyrek randevular ile arzu edilen neticelere erişilebilmektedir. Ayrıca kişilere seramik, metal ve cam braket gibi birbirlerinden farklı avantajları bulunan tedavi seçenekleri arasından uygun olan tercih yapılmaktadır.

Diş Teli Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Tel tedavisi uzun bir süreci kapsayan, sabırlı olunması gereken ve dikkatli olunması gereken bir yöntemdir. Ortodontist, kişiye gerekli olan bilgilendirmeleri yapmalı ve hastanın doktorun yönlendirmelerine düzgün bir şekilde uyması gerekmektedir. Aksi halde bu tedavinin sonunda arzu ettiğiniz sonuca ulaşmanız mümkün olmayabilir. Diş telinin takılmasının ardından, bir müddet daha ağrı hissi yaşanabilir. Fakat ağrı durumu devam ettiği taktirde hekime başvurmak gerekmektedir.

Tedavi boyunca bazı yiyecek ve içeceklerin tüketilmemesi gerekmektedir. Bu yiyecekler arasında armut, elma, cips, ekmeğin sert kısmı ve kuruyemiş gibi sert gıdalar yer almaktadır. Lokum, jelibon, karamelli çikolata, alkollü ve gazlı içecekler, sakız gibi yapışkan yiyecekler braketlerin yerinden oynamasına yol açarak hastayı tedavi esansında güç bir duruma sokabilir. Tedavi süresince sulu, yumuşak ve rahat bir şekilde parçalanması mümkün olan yiyecekler tercih edilmelidir.

Diş teli kullanan bireyler, dışarıdan gelebilecek olan sert darbelere karşın kendisini muhafaza etmeli ve braketlerin kırılmaması konusunda dikkatli olmalıdır. Temas içeren spor dalları ile uğraşan bireylerin diş teli tedavisi sırasında son derece dikkatli olmaları gerekmektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir