Diş Tedavisi

Dişi En Çok Ne Sarartır?

Dişi En Çok Ne Sarartır

Diş renginde birbirinden farklı pekçok etkene bağlı olarak sararma meydana gelmektedir. Ancak dişleri sarartan etkenler arasında çok tüketilen çay ve kahve ilk sırada gelmektedir. Sigara tüketimi insanların genel sağlığının yanı sıra dişlere ve diş rengine de çok zarar vermektedir.

Kırmızı şarap türü içecekler ve gıdalardaki renk verici birtakım maddeler de dişlere zarar vererek büyük ölçüde yıkıma yol açmaktadır. Belirtmiş olduğumuz yiyecek ve içecekler dişlerin sararmasında son derece etkilidir. Bu unsurlar gibi yaşlanmada dişleri sarartan hususlar arasında bulunmaktadır. Yaş aldıkça dişler sararmakta ve çatlamalar meydana gelmektedir. İlerleyen yaşlarda diş yüzeyleri daha pürüzlü bir duruma gelmektedir. Pürüzlü hale gelen dişler daha fazla leke tutmaya müsait olduğu için sararmalar meydana gelir.

Dişler Neden Sararır?

Dişlerinin sararmasının nedenleri farklılık göstermektedir. Dişler öncelikli olarak ağız ve diş bakımı rutin olarak yapılmadığında sararmaya başlar. Ağız ve diş bakımını düzenli olarak yapmayan bireylerin dişlerinde bakteri plağı oluşmaktadır. Oluşan bakteri plağından kaynaklı olarak diş taşı problemi, ağız kokusu ve dişlerde sararma gibi olumsuz sorunlar yaşanabilmektedir.

Tüketilen birtakım yiyecekler ve içecekler, yaşın ilerlemesi ve genetik yatkınlık diş sararmasına neden olmaktadır. Bu etkenler ve kullanılan ilaçlara bağlı olarak da bireylerde diş sararması oluşmaktadır.

Limonlu su içmekte dişleri sarartmaktadır. Son günlerde özellikle zayıflamak amacı ile limonlu su tüketimi yapılmaktadır. Ancak içilen limonlu su diş için iyi değildir. Çünkü limon asitli yapıya sahiptir. Asitli yapısından dolayı diş minesine zarar verir. Limonlu su dişlerin çürümesine ve de diş tabakasının altında bulunan sarı tabakanın meydana çıkmasına neden olmaktadır.

Sigara gibi kötü alışkanlıklar ağız ve diş sağlığı için çok zararlıdır. Sigara kullanımı dişler de sararmaya ve dişeti hastalıklarına neden olduğu için sağlıklı diş ve diş etleri için sigara tüketimi yapmamanızı tavsiye ediyoruz. Sigara hoş olmayan ağız kokusuna ve damakta iltihap oluşmasına da yol açmaktadır.

Dişlerde meydana gelen sararmalar için, ev tipi diş beyazlatma ve klinik yöntemlerle diş beyazlatma gibi farklı yöntemlerle tedavi edilmektedir.

Diş sararması, ağız ve diş sağlığı ile ilgili tüm sorunlarınız için Sayın Ortodonti Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimizden randevu alabilirsiniz.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir