Diş Tedavisi

Diş Sağlığında Önemli Adımlar: Günlük Diş Bakım Rutini

Diş Sağlığında Önemli Adımlar

Sindirim sisteminin başlangıcı olan ağız, dış yere açık olması ve gıdalar ile temas halinde olmaları gibi sebepler ile mikroorganizmanın üremesi için de çok elverişlidir. Bu neden ile de tesirli, doğru ve düzenli bir biçimde diş ve ağız bakımın uygulanmadığı hallerde ağız içerisindeki dokularda ve dişte ortaya çıkmakta olan rahatsızlıklar kişilerde çok mühim sağlık problemlerine de neden olabilmektedir. Sağlıklarının beraberinde bakımı yapılmayan diş ve ağız da güzel durmayan bir görüntüye de sebep olmasından ötürü kişilerde psikoloji, sosyal ve fizyolojik yönden de hayat kalitesine kötü bir yönde etki etmektedir.

Çocukluk Evrelerinde Diş ve Ağız Bakımı

Yetişkinlik evrelerinde sağlığı yerinde olan dişe sahip olabilmek için de çocukluk evrelerinde ilk dişin çıkması itibari ile diş ve ağız bakımlarının düzenli bir şekilde uygulanması gerekir. Bebeklik evrelerinde çıkmaya başlamış olan ve iki ile üç yaş aralığında büyümelerini bitirmekte olan süt dişi, daha sonraları da dökülerek yerini yeni çıkacak kalıcı dişe bırakır. Halk arasında da çocukluk evrelerinde süt dişinin zaten dökülmeye başlayacak olması sebebi ile de çok bakımın gerekli olmadığı şeklinde doğru olmayan bir kanı bulunur. Süt dişinin yer aldığı çocukluk evrelerindeki diş ve ağız bakımlarına da yeteri kadar önemin verilmemesi de süt dişin çürüyüp önceden dökülmesine de sebep olma ihtimali vardır. Bu da kalıcı olan dişin sağlıklarına da kötü bir biçimde etki etmektedir.

Çocukluk evrelerinde anne ve babalar tarafından doğru bir biçimde diş ve ağız bakımı hakkında bilgiler verilmesi ve bu alışkanlıkların edindirilmesi, çocukların yetişkinlik evrelerinde sağlıklı dişe sahip olmaları oldukça mühimdir. Bu evrede anne babalar, ebeveynliklerini rol model olarak görmekte olan çocuklarıyla birlikte kendileri de düzenli bir biçimde diş bakımlarını yapması gerekir. Çocukların beğenilerine göre diş fırçası ve diş macunu kullanılması da diş ve ağız bakımlarını da daha zevkli bir duruma dönüştürerek diş fırçalama alışkanlıklarının edindirilmesi yönünden de oldukça yararlıdır.

Yetişkinlik Evrelerinde Diş ve Ağız Bakımı

Yetişkinlik evresinde, bilhassa da vücut yapım etkinliklerinin çok çabuk olduğu adölesan evrelerinin sonlandığı yirmi beş yaş civarında kemik yapımının kemik yıkımı karşısındaki üstünlüğünü de son bulmaya başlar. Bu neden ile de diş üstünde zayıflamaya ve diş kaybını engellemek için de diş ve ağız bakımına daha çok dikkat edilmesi gerekir. Bilhassa da süt ve süt ürünü içinde yer alan ve diş sağlığında da rol üstlenmekte olan D vitamini, fosfor ve kalsiyum gibi bileşenlerin gıdalarla birlikte yeterli bir şekilde alınmasına da önem verilmesi gerekir.

Yetişkinlik evrelerinde diş çürümesinin beraberinde diş eti rahatsızlıklarının karşılaşma sıklığı da bir hayli çok olmaktadır. Diş eti çekilmesi ve iltihap oluşumunun engellenmesi için de diş üstünü sarmayan ve diş etinin alt kısmına gizlenen plak düzenli bir şekilde temizlenmesi gerekir.

Tesirli Diş ve Ağız Bakımı Nasıl Yapılır?

  • Dil temizleyici veya diş fırçası vasıtası ile dil temizliği yapılması gerekir
  • Diş fırçalama sonlandıktan sonra daha tesirli bir ağız temizliği için de ağız temizliği suyu kullanılmalıdır.
  • Diş etinin ve dişin sağlığını muhafaza etmek için florür içeren bir diş macunu ve yumuşak kıl yapılı bir diş fırçası ile dişler gün içerisinde en az iki defa kırk beş derecelik bir açıyla aşağı ve yukarı hareketlerle fırçalanması gerekir.
  • Diş üstünde leke ortaya çıkmasına neden olduğundan ötürü de kahve çay içmeyle sigara tüketmekten de kaçınılmalıdır.
  • En az altı ayda bir diş muayenelerini düzenli bir şekilde yaptırmak gerekmektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir