Diş Tedavisi

Ağızda Hiç Diş Yoksa Ne Yapılır?

Ağızda Hiç Diş Yoksa Ne Yapılır

Dişsizlik, genel olarak diş kayıplarının ileri bir seviyesinde ya da doğuştan gelme durumlarda görülmektedir. Dişsizlik hem işlevsel hem de estetik yönden önemli problemlere neden olmaktadır. Dişsizlik durumunda yapılabilecek birtakım çözümler bulunmaktadır. Bunlar ise;

Hareketli takma diş, kişi tarafından çıkarılıp takılabilen ve eksik olan dişin yerini alan bir apareydir. Parsiyel takma diş, total takma diş, diş üstü takma diş ve immediat takma diş olmak ile beraber türlü çeşitleri mevcuttur.

  • Total Takma Diş: Ağız içerisinde hiç kendi dişi yer almayan hallerde, üst ve alt çenede kalan kemik dokusu üstünden yardım alan, akrilikten elde edilen takma dişlerdir. İmplant uygulanmadığı özel hallerde işlem yeri bulmaktadır. Total takma dişlerde porselen diş tercih etmek genel olarak sağlıklı bir yaklaşım olmamaktadır. Bu neden ile bu takma dişlerde plastik diş tercih edilir; fakat bu dişlerde zaman ile renklenmeler ortaya çıkabilir.
  • Parsiyel Takma Diş: Doğal dişin bir bölümünün mevcut; bir bölümününse çekilmiş olduğu hallerde uygulanan çıkarılıp takılabilir takma dişlere ‘parsiyel takma diş’ adı verilmektedir. Parsiyel takma dişler ya akrilikten ya da tek bölüm dökümden elde edilmektedir. Bu tür takma diş, ana dişe bağlanmış olan kroşe teller ile tutuculuk temin etmektedir. Bu tel görüntüsünün estetik görünmediği düşüncesinde olan kişilere hassas bağlantılı estetik takma dişler uygulanabilir.
  • İmmediat Takma Diş: Bütün ana dişin çekilmesi halinde, kişi dişsiz kalmayı arzu etmez ise ‘immediat takma diş’ ismi verilen doğal diş çekildiği anda direk uygulanan takma dişler yapılabilmektedir. İyileşme sonlanıp dokular bu takma diş ile uyumlu olmadığında ise kişinin daimi takma dişi üretilmeye başlanmaktadır.
  • Diş Üstü Takma Diş: Ağız içerisinde mevcut olan birkaç doğal diş ya da kök üstüne, diş doktorunun bazı özel hazırlıkları izleyen yapacağı takma dişlere ‘diş üstü takma diş’ adı verilir. Takma dişlerin yerleştiği yapay olmayan diş kökü ya da kökler, takma dişe tutuculuk ve stabilize temin eder.

Takma dişe uyum sağlamak biraz süre arzu eder ve iyi bir şekilde uygulanmış takma dişlerde bile bu hal hastadan hastaya farklılık gösterebilir. Yeni takma diş, ağız içinde yabancı ve büyük gelecektir. Yanakta ve dudakta doluluk hissiyatı verecektir. Alt takma dişler daha çok hareket edip bulunduğu yerden çıkabileceği için alt takma dişe uyum sağlamak üst takma dişe kıyas ile daha zor olmaktadır. İlk zamanlarda salgı bezinin uyarılması neticesi tükürük ölçüsü fazlalaşır. Bu hal zaman ile geçmeye başlayacaktır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir