Ağız ve diş bakımı denildiği zaman akla ağız kokusu, diş ağrısı ve diş kaybı gibi sorunların ortadan kaldırılması gelse de yaşadığımız dönemde diş ve diş etleri ile bağlantılı olan gülüş estetiği de oldukça mühim bir konuma sahiptir. Dişlerde farklı sebeplerden dolayı meydana gelen problemler bireylerin yaşamlarında olumsuz yönde etki meydana getirebilir. Bunun yanında özgüven kaybına sebep olarak bireylerin toplum içerisinde gülmekten utanmaya başlamasına neden olabilir.
Bazı durumlarda da kişilerin diş ve diş etleri arasında orantısızlık sebebi ile şekil bozuklukları da estetik bir uygulama ile ortadan kaldırılmak istenilebilir. Güzel bir gülüşe sahip olmak kişinin psikolojik olarak iyi bir ruh hali içerisine girmesine yardımcı olabilir.
Estetik diş hekimliği mevzu bahis olduğunda akla ilk gelenlerden biri gülüş tasarımıdır. Gülüş tasarımı, farklı sebepler ile estetik bakımdan görüntüsünde bozukluk olan dişler ve diş etlerinin kişilerin yüz biçimleri ve ihtiyaçları da göz önüne alınarak mümkün olduğunca güzel ve doğal bir görüntüye kavuşturulması uygulamasıdır. Gülüş tasarımı multidisipliner bir yaklaşımdır. Gülüş tasarımı uygulaması gerçekleştirilirken pek çok işlem bir arada yapılmaktadır.
Gülüş Tasarımında Hangi Uygulamalar Var?
Her bir kişinin estetik ihtiyacı birbirinden farklı olacağından uygulanacak olan işlemler hastaya göre belirlenmektedir. Bu uygulamalar tespit edilirken kişinin; yüz hatları, yaşı, cinsiyeti ve istekleri gibi etkenler göz önünde bulundurulur.
İlk olarak mevcut olan çürük dişler ve diş etki problemlerinin tedavisi gerçekleştirilir. Sonrasında ise diş temizleme uygulaması yapılır. Ardından hastaların gereksinimlerine uygun olacak şekilde işlemler belirlenir. Bu uygulamalar çoğunlukla; gingivektomi olarak isimlendirilen diş eti estetiği uygulamaları, bleaching yani diş beyazlatma, diş noksanlıklarının protez ve implant işlemleri ile ortadan kaldırılması, porselen kaplama ve lamineler, ortodontik işlemler ve zirkonyum kaplamalar şeklinde sıralanabilmektedir.
Gülüş Tasarımı Nasıl Yapılır?
Gülüş tasarımı yapılırken öncelikle hastanın estetik yönden isteklerinin doğru bir şekilde idrak edilmesi ve gereksinimlerin doğru bir şekilde tespit edilmesi gerekmektedir. Kişinin ağız ölçüsünün alınması sonrasında modeller üzerinde sorunlar tespit edilip ona göre planlama yapılabilir. Ardından hastanın yüz ve ağız içerisinin fotoğrafları ile bilgisayarda özel programlar aracılığı ile ölçümleme işlemleri gerçekleştirilir ve şekline uyum hesap edilir. Tedavinin ardından ortaya çıkacak olan görüntüye en yakın görüntüler yine programlar ve kişinin ağzının aslına uygun biçimde hazır edilen geçici restorasyonlar ile hastaya gösterilir ve onun da fikrine başvurulur.
Planlamaların tamamlanmasının ardından şayet ortodontik işlemlere gerek yok ise ilk olarak diş etlerinde mevcut olan seviye sorunları ortadan kaldırılır. Diş noksanlıklarının mevcut olduğu hallerde planlanan implant uygulamaları ve ihtiyaç duyulan öteki cerrahi işlemler gerçekleştirilir. Cerrahi işlemlerin iyileşmesinin ardından gereksinim duyulması durumunda diş beyazlatma işlemi gerçekleştirilir. Bu evreden sonra dişlerde bulunan görsel ve şekilsel sorunlar bazen estetik kompozit dolgular aracılığı ile ortadan kaldırılır. Şayet bu yöntem yeterli gelmez ise zirkonyum kaplama, porselen lamine ve kaplama işlemlerine başvurulur. Porselen lamine işleminin uygulamasında çoğunlukla dişlerde hiç aşındırma yapılmayabilir veya düşük düzeyde aşındırmalar yapılır. Şayet zirkonyum ya da porselen işlemlerin yapılması gerekli görüldüyse aşamalar esnasında gerçekleştirilen provalarda kişinin yeniden fikrine başvurularak bazı farklılıklara gidilebilir. Tüm bu diş ve diş eti işlemleri sırasında ve gerçekleştirilen provalarda dudak biçimi ve konturu de göz önüne alınır. Gerçekleştirilmek istenilen tasarıma son biçimi verilir.