Ağrılı tedavi yöntemleri, ağzın içerisinde rahatsız edecek biçimde yerleştirilen malzemeler, göz alıcı bir ışığın altında oturmak… Diş doktorları ziyaretleri her zaman pek çok hastanın korku sebebi olmuştur.
Senelerce süren diş doktorluğunda hasta kişinin endişesini azaltmaya yardım edebilecek pek çok teknolojik gelişmeler bulundu. Bu teknolojiler var olan tedavi yöntemlerini geliştirmek ve hasta kişilerin daha kaygısız bir şekilde ziyaret etmeleri için geliştirildi…
Dijital Röntgen
Geleneksel Röntgen ışınlarına göre fertler, dijital panoramik röntgen cihazlarında %90 daha az radyasyon almaktadır. Bu nedenle dijital panoramik röntgen aletleri ile tedavi için ihtiyaç duyulan röntgen filmleri dijital olarak elde edilmektedir. Dijital Röntgen filmlerin sunduğu yüksek düzeyde çözünürlük ile diş doktorları normale kıyasla daha fazla ince detay görebilmekte ve sağlıklı bir biçimde değerlendirme yapabilmektedirler.
Lazer
1960 senesinden bu yana genel tıp bölümlerinde tercih edilen lazer teknolojisi yaşadığımız dönemde hızlı bir şekilde gelişen teknoloji ve bilimsel araştırmalar neticesinde diş doktorluğunda çok daha etkin olarak kullanılır durumuna gelmiştir. Yakın döneme kadar diş doktorluğunda yalnızca diş beyazlatma ve yumuşak doku uygulamalarında tercih edilen lazer enerjisi, atomize su spreylerinin, lazer enerjisiyle bir araya gelmesi neticesinde erişilen hidrokinetik enerji prensibiyle çalışan yeni diş lazeriyle gerek sert doku gerek yumuşak doku uygulamaları rahatlıkla yapılabilmektedir.
Lazer Diş Hekimliği Uygulama Alanları
- İmplant işlemleri
- Diş çürüklerinin giderilmesi
- Uçuk ve aft tedavileri
- Diş dolguları
- Hassaslaşan dişlerin hassasiyetlerinin giderilmesi
- Kanal tedavileri
- Koyu renkte olan diş etlerinin renginin açılması
- Çene kemiğinde ve dişetinde her çeşit cerrahi uygulamalar
- Dişetinin şekillendirilmesi
- Estetik diş tedavileri
Lazer ile tedaviler, ABD’de FDA tarafından onay verilerek diş doktorlarının kullanmasına sunulmuştur. Lazer diş doktorluğu, çoğunlukla tedavi süresini azaltarak, daha kısa uğraş ile başarısı daha yüksek sonuçlar almayı sağlayarak diş tedavi kaygısı olan her yaş kesimi hastanın tedavisinde oldukça büyük kolaylıklar getirmektedir.
Lazer tercih edilen alanlarda daha yüksek seviyede dezenfeksiyon ve sterilizasyon sağladığından dolayı tekrardan enfeksiyonun ortaya çıkması ve çürüğün başlaması riskleri azalmaktadır. İmplant tedavisi aşamasında lazerle cerrahi uygulama adımları basit hale gelmekte ve tedavi süresinden kazanç sağlamaktadır. Lazerle yapılan cerrahi işlemlerde her cerrahi işlemden sonra meydana gelebilecek komplikasyon, rahatsızlık ve şişme olasılıkları hafiflemekte ve daha kolay iyileşme imkanı sağlamaktadır. Estetik diş doktorluğu işlemlerinde porselen lamineler, kuronlar yapıştırılmadan evvel diş üzerinde lazer ile aşındırma yapılmakta ve bu uygulama kronların düşme riskini hafifletmektedir.
3D Baskı Yöntemleri
3D baskı dişçilik piyasasını, bilhassa model yapımı, mumlama, cerrahi kılavuzlar ve daha birçok geliştirilen laboratuvar pazarında fırtınayla karşı karşıya kalmasına sebep oldu.
3D baskı teknolojileri diş doktorlarının hız, maliyet, doğruluk ya da başka etkenler bakımından yapabileceklerini büyük oranda değiştiriyor. Diş doktorluğunda 3D baskısından daha sarsıcı bir teknoloji gelmeyebilir ve bu noktada karşılaştığımız şey muhtemelen gelecek zamandan ipucu.