Diş Tedavisi

Diş Kökü Çürür Mü?

Diş Kökü Çürür Mü

Çürüğün diş kökünde gelişmesinin nedeni ile dişin görünen yüzeyinde meydana gelen çürüğün oluşma şekliyle aynıdır. Diş çürükleri ağız içerisinde doğal olarak yaşamaktadır. Bunun yanı sıra şekerle beslenen bakteriler, asitler üreterek dişin çürümesine neden olmaktadır.

Asitler diş yüzeyini aşındırarak diş yüzeyinde çürümelere neden olmaktadır. Asitler diş yüzeyinde ilerler ve diş kökünü kapsayan sementumu aşındırır. Sementum aşındıktan sonra ise diş kökünde çürüme başlar.

Sementum, diş minesinden daha yumuşak bir yapıda olduğu için çürümeye oldukça yatkındır. Dişin kök kısmında meydana gelen çürümeler diş yüzeyinden daha hızlı bir şekilde ilerlemektedir. Bu nedenle geç kalınmadan tedavi edilmesi gerekmektedir.

Diş kökünde meydana gelen çürümelerin nedenlerinden bir tanesi de diş eti çekilmesidir. Diş etleri çekilmeye başladığı zaman diş köklerinde çürümeler meydana gelir. Diş etleri çekildiğinde bakteriler diş köklerine daha kolay bir şekilde ulaşırlar. Bakterilerin diş köklerine ulaşması demek, diş köklerinde çürüme oluşması demektir.

Diş Kökü Çürüğü Kimlerde Meydana Gelir?

Uzmanların yapmış oldukları araştırmalara göre 50 yaş üzerindeki bireylerde kök çürüklerinin oluşması daha yüksektir. Bunun asıl nedeni ise yaşın ilerlemesi ile birlikte diş etlerinde çekilmeler olmaktadır. Yukarıdaki yazımızda da belirttiğimiz zaman diş eti çekilmesi diş kökünde çürümelere neden olmaktadır. Yaşın ilerlemesi ile birlikte meydana gelen diş çekilmesi sonucunda diş kökünde çürümeler ile karşılaşmanız yüksektir.

Bunun yanı sıra ağız ve diş bakımınızı düzenli olarak yapmadığınız zaman diş kökü çürükleri ile sıkça karşılaşabilirsiniz.

Ağız hijyeninizi düzenli olarak yapmadığınızda ağız içindeki bakteriler çoğalır ve diş köklerine kadar ulaşır. Diş köklerine ulaşan bakteriler ise oldukça hassas olan sementumu aşındırarak diş kökü çürümesine neden olur.

Diş Kökü Çürüğü Tedavisi Nasıl Olur?

Diş kökü çürüğü tedavisi de diğer çürük tedavileri ile aynı şekilde uygulanmaktadır. Diş kökündeki çürüğü çoğu zaman kimse fark etmez. Ancak fark ettiğiniz anda zaman kaybetmeden diş hekiminize başvurmanız gerekmektedir.

Bu sayede dişin çürüme süreci durdurulur ve diş çürüklerden arındırılarak dolgu tedavisi ile eski güzel formuna kavuşur. Diş kökündeki çürümeyi durdurabilmek için florür tedavisine başvurmanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra dişlerdeki plakları temizlemek için mutlaka günlük ağız ve diş bakımı rutininizi aksatmamanız gerekmektedir. Ayrıca mutlaka karbonhidrat tüketiminizi sınırlandırmanız gerekmektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir