Dolgu tedavisi, zarar görmüş dişlere uygulanan bir tedavi yöntemidir. Dolgu tedavisi ile dişi eski görünüme kavuşturmak mümkündür. Dolgu tedavisi uygulanacağın zaman çürümüş diş dokusu, diş hekimi tarafından uzaklaştırılmaktadır. Diş hekimi, dişin çürükten etkilenen kısımlarını temizleyerek oluşan boşluk kısmını dolgu malzemesi ile doldurmaktadır.
Doldurulan diş boşluğu sonrasında dolgu yapılan dişin üst kısmı diğer doğal dişlerle aynı görünüme getirilmektedir.
Dişlerdeki çürük temizlendikten sonra oluşan boşluğun doldurulmasının asıl nedeni ise boşluk içerisine yemek artıklarının oluşturmuş olduğu bakterilerin girmesini önlemektir. Dolgu tedavisi yaptırıp yaptırmayacağınıza diş hekiminiz karar vermektedir. Diş hekiminin muayenesi sonrasında çürümüş olan dişinize dolgu yapılıp yapılmayacağına diş hekiminiz karar vermektedir. Diş hekiminin muayenesi sonrasında gerekli görülen tedavi uygulamasına geçilmektedir.
Dolgu tedavisinde dişteki oluşan mevcut büyüklüğe göre diş dolgusu yapılmaktadır. Dişteki meydana gelen çürük, diş köklerine kadar inmişse öncelikle kanal tedavisi yapılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra ayrıca dişin üst kısmında dolguyu tutacak bir madde kalmamışsa eğer diş hekimi diş kaplaması tedavisini önermektedir.
Çürük dişlere yapılan diş dolgusu sonrasında dişler eski güzel görünümüne kavuşacaktır. Her hastaya uygulanan diş dolgusu tedavisinin süresi değişmektedir. Dişlerdeki mevcut çürüğün büyüklüğü tedavinin süresini değiştirmektedir. Dolgu tedavisi çürük dişlerin yanı sıra kırık dişlere de uygulanan bir tedavi yöntemidir. Kırık dişlere uygulanan dolgu tedavisi sonrasında dişlerinizi rahatlıkla kullanabilirsiniz. Diş dolgusunun ardından bir veya iki gün kadar ağrı yaşamanız oldukça normaldir. Ancak ağrının süreci uzadığı zaman mutlaka diş hekiminize danışmanız gerekmektedir.
Dişlere uygulanan diş dolgusunun çeşitleri farklıdır. Bu dolgular; kompozit dolgular, porselen dolgular ve amalgam dolgulardır.
Kimlere Dolgu Yapılır?
Dolgu tedavisinin yapılıp yapılmayacağına diş hekiminiz karar vermektedir. Dolgu tedavisi kısaca aşağıdaki problemleri yaşayan hastalara uygulanmaktadır.
- Diş hekimi ilk adımda gözlem yapmaktadır. Daha sonra ise diş rengine bakarak tedavi sürecine ve yöntemine karar vermektedir.
- Dolgu tedavisinde bazen çürük boyası kullanılabilmektedir. Kullanılan çürük boyası ağız içerisinde çalkalanır ve diş eski güzel görünümüne kavuşur.
- Dolgu tedavisi öncesinde diş hekimi çürüğün boyutunu öğrenmek amacıyla öncelikle hastadan röntgen istemektedir. Bu sayede diş hekimi çürüğün yüzeylerini rahatlıkla görmektedir. Bunun yanı sıra çatlak ve kırık gibi problemlerde de hastadan röntgen istenmektedir.