Diş Tedavisi

Diş Hassasiyeti Olanların Randevu Öncesi Yapması Gerekenler

Diş Hassasiyeti Olanların Randevu Öncesi Yapması Gerekenler

Diş hassasiyet sorunu, gündelik hayatta sık sık karşı karşıya gelinen bir diş sağlığı problemi olup dişleri soğuk, sıcak, ekşi ya da tatlı gibi besin ve içecekler ile temas etmesi neticesi meydana gelen kalıcı olmayan ve yoğun sancı hissiyatıdır.

Bu hassasiyetler dişlerin altında yer alan ve normal zamanda diş etleri tarafından muhafaza edilen dentin tabakalarının hassas duruma gelmeleri ile tetiklenmeye başlar. Sıcak olmayan hava gibi dış etkenler ile dişlerin tepki vermeleri hassasiyetin en belirgin olan göstergelerindendir.

Diş etlerinin çekilmeleri diş eti hassasiyeti sorununun en belirgin sebeplerinden bir tanesidir. Bu halde diş köklerinin açığa çıkmalarıyla birlikte dişler dış faktörlere karşı daha duyarlı duruma gelirler. Bu duyarlılık gerek dişlerde gerek de ağzın genelinde sancıya sebep olabilir.

Diş hassasiyeti sorunu otuz- kırk yaş grubu arasındaki yetişkin kişilerde daha fazla karşılaşılır. Bu halin başlıca nedenleri içerisinde genetik etken, ağız temizliği alışkanlıkları ve hormonal farklılıklar bulunabilir.

Diş eti hassasiyet sorununun hafif duruma getirilebilmesi için rutin diş bakımları ve doğru ağız temizlikleri işlemi oldukça önem arz eden bir durumdur. Yumuşak diş fırçaların seçilmesi ve diş etlerini tahriş etmeyecek biçimde naif fırçalama yöntemlerinin tercih edilmesi, diş etlerinin çekilmelerini engelleyerek hassasiyet tehlikesini minimuma indirir. Ayriyeten asidik besinlerin çok fazla yenilmesinin sınırlandırılması ve şekerli besinlerden uzak durulması da diş minelerinin muhafaza edilmesine destek olur.

Diş doktorları diş hassasiyeti sorunlarını düşürmeye yönelik özel malzemelerin kullanımını önerebilirler. Bu malzemeler dişlerde soğuk sıcak hassasiyetleri düşürücü karışımları barındırır ve diş etlerini kuvvetlendirmeye destek olabilir. Ayriyeten rutin diş doktoru kontrolleri ve dişlerin temizlenmesi, diş etlerinin sağlıklı olmalarının muhafaza edilmesine ve hassasiyetin engellenmesinde tesirli rol üstlenir.

Diş Doktoru Randevusuna Gitmeden Evvel Yapılması Gerekenler

  • Randevu ve bekleme zamanı hakkında bilgi edinin: Diş doktorunuza gitmeden evvel randevu almanız son derece mühimdir. Randevu vaktine tam anlamıyla uyum sağlamanız, muayenehane rutinini devam ettirebilmelerine destek olacaktır. Ayriyeten muayenehaneler genel olarak yoğundur. Bu sebepten ötürü randevularınıza vaktinde gitmek sizlere uzun zaman beklemekten kaçınabilme imkanı temin eder.
  • Diş sancısı ya da problemlerinizi açık bir şekilde söyleyin: Diş doktoru randevunuza gitmeden evvel yaşamış olduğunuz sıradan bir diş sancısı ya da problemi açık bir şekilde ifade etmelisiniz. Sancı çeşidi, şiddet boyutu ve hangi vakit başladığı gibi detaylar, diş doktorunuzun uygun tanı koyabilmesine destektir. Diş sorununuzun ne kadar zamandır sürdüğünü belirtmeniz de mühim olacaktır.
  • Diş sağlık geçmişinizi doktorunuza söylemelisiniz: Geçmişinizde olan diş sağlık problemlerinizi ve aldığınız tedavi yöntemlerini doktorunuza söylemelisiniz. Bunun sayesinde diş doktorunuzun geçmişinizi idrak etmesine ve olabilecek problemleri tanımlayabilmesine destek olacaktır. Ayriyeten sıradan bir alerji ya da hassasiyetiniz mevcut ise bunu da paylaşmayı ihmal etmemelisiniz.
  • İlacınızı ve sağlık halinizi bildirmelisiniz: Şayet rutin şekilde ilaç tüketiyor iseniz ya da kronik bir sağlık probleminiz mevcut ise, bunları diş doktoru kontrolünden evvel bildirmelisiniz. Birtakım ilaçlar ya da sağlık halleri, diş ve ağız sağlığınıza etki edebilir. Bu bilgiler, tedavi planlamanızın belirlenmesinde oldukça mühimdir.
  • Tedavi alternatifleri ve maliyetleri hakkında sualler sormalısınız: Diş doktorunuz tarafından tavsiye edilen tedavi alternatiflerini ve maliyetlerini idrak etmek mühimdir. Tedavi planınızı ve seçeneklerini inceleyerek, hangi alternatifin sizler için en uygun olduğunu belirlemeniz daha basittir.
  • İyi ağız temizliği alışkanlığı hakkında bilgi edinmelisiniz: Diş doktorunuz, iyi bir ağız temizliği alışkanlığı hakkında sizlere tavsiyelerde bulunabilir. Dişleri fırçalamak, diş ipi kullanmak ve ağız gargarası gibi gündelik alışkanlıklarınızın nasıl düzgün duruma getirilmesi gerektiği hakkında bilgi almak, ağzınızın sağlığını muhafaza etmeniz için mühimdir.

Diş Hassasiyeti Nasıl İdrak Edilir?

Diş hassasiyet sorununu idrak etmek belli dış faktörlere karşı dişlerin vermiş olduğu tepkiyi gözlemleyerek mümkün olabilir. Bilhassa dişlerde soğuk -sıcağa karşı duyarlılık sorunu, duyarlı dişlerin en belli olan işaretlerindendir. Bu duyarlılık fazla sıcak çay gibi içecekler veya dondurmalar yenildiğinde dişlerde ani ve keskin bir sancı meydana gelebilir.

Diş kuronları ya da dişlerin köklerinde olan sancılar, yemek tüketme ve içme sırasında belirgin duruma gelir. Duyarlılık genellikle lokalize olup belli dişlerde ya da diş sınıflarında daha yoğun hissedilebilir. Bu hal gündelik hayatta rahatsızlığa yol açacağından dolayı dişlerin sağlığı yönünden dikkat edilmesi gerekli olan bir haldir.

Diş hassasiyet sorununun idrak edilmesi türlü semptomlar ile mümkün olacaktır. Çoğunluk ile fazla soğuk su, sıcak kahve ve çay gibi ısı farklılığına karşı çok fazla reaksiyon vermek ile belli olur. Ayriyeten asidik ya da şekerli besinlerin yenilmesi esnasında dişlerde hissedilmiş olan kalıcı olmayan ve ani diş duyarlılığının bir işaretidir.

Dişlerde geçirilen bu çeşit sancılar az zamanlı olup uyaranın yok edilmesi ile çabuk şekilde geçer. Bu diş sorunu bazı insanlarda fırçalama esnasında ya da dişlerini sıktıkları vakitte de karşılaşılabilir. Bu duyarlılık diş minelerinin aşınmaları ya da diş etlerinin çekilmeleri gibi sebepler ile tetiklenir.

Diş hassasiyet sorunu dişler üstündeki farklılıklar ile ilişkilidir. Örnek vermek gerekirse, diş minelerinin aşınmaları ya da çatlak gibi haller yüksek seviyede hassasiyete sebep olur. Bu gibi bir halde dişlerin iç taraflarında yer alan dentin tabakaları ya da sinirler daha basit uyarılır duruma gelirler. Bunlar da dişlerde sancıya ve duyarlılık hissiyatına sebep olur. Bu duyarlılığın sürmesi ve gündelik hayat standardına etki etmesi halinde diş doktoruna gözükmek gereklidir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir