Diş röntgeni aynı zamanda radyografi şeklinde de isimlendirilir. Diş röntgeni dental radyoloji hususudur. Şayet bir diş doktoruna ilk kez başvuruyorsanız, diş doktorunuzu uzun bir müddet ziyaret etmediyseniz veya tedavi ardından yapılan kontrol aşamasındaysanız diş doktorunuz sizden diş röntgeni çektirmenizi isteyebilir. Yaşınız, sağlık durumunuz, kişisel gereksinimleriniz ve tehlikeli durumlarınız, diş röntgenini ne kadar aralıkta çektirmeniz gerektiğini belirleyen faktörlerdir.
Aynalar ve parlak ışık kullanılsa dahi göz ile belirlenemeyecek unsurlar için diş röntgeni gereklidir. Bu açıdan diş röntgenleri son derece büyük bir öneme sahiptir zira sıradan bir gözle muayene esnasında fark edilmeyen diş ve kemik sorunlarının belirlenmesinde rol oynarlar.
Diş röntgeni çekimi gerçekleştirilerek, dişlerinizin genel hali, diş kökleri ve çene yerleşimi hakkında detaylı görüntüleme yapılırken, tüm verilere kolaylıkla ulaşılabilmektedir. Diş doktorlarının periodontal bir hastalığınız bulunup bulunmadığı mevcut ise ne derece ilerlediğini belirlemesi için röntgen gerekir. Ayriyeten bu işlem sayesinde kist, tümör ve benzeri diş sorunları kolay bir şekilde tespit edilebilir.
Diş sorunlarının tespitini erken evrede yapmak ve erken tedaviye başlamak kişilere hem zaman hem de maddi kazanç sağlar ve tedavi aşamasının daha kolay geçmesini mümkün kılar. Hatta ağız içerisinde gizli bir tümör mevcut ise, diş röntgeni son derece kurtarıcı olabilir. Bu cihazda birkaç saniye beklemek muhtemel bütün tehlikelerin ortadan kaldırılması bakımından harcanan ufak bir vakittir.
Diş Röntgeni Riskli Midir?
Diş röntgeni son derece güvenilir bir uygulamadır. Her çeşit x ışınında radyasyon mevcuttur, fakat diş röntgenlerinde yer alan radyasyon oranı oldukça düşüktür. Ayrıca çağımızın röntgen aletleri, gelenekler aletlere oranla çok daha düşük radyasyon seviyesine sahiptir.
CNN’in 2011 senesinde yayınladığı yazıda referans olarak Amerikan Radyoloji Koleji alınıyor. Bu araştırmaya göre klasik bir diş röntgeni .0005 milisivier seviyesinde radyasyon yaymaktadır. Bu seviye normal bir gün içerisinde bir kişinin güneş ve öteki kaynaklardan sağladığı radyasyon seviyesine denk gelir.
Gündelik etkinliklerimizin geneli bir ölçüde radyasyona maruz kalmamızı sağlar. Mikrodalga fırınlar ve öteki elektronik ev gereçleri, hatta güneş ışığından bile belirli oranda radyasyon alırız. Yolculuk için uçak kullandığınızda ya da telekomünikasyon için tercih edilen aletlerin kullanımına başvurduğunuzda nasıl tedirgin olmuyorsanız, aynı şekilde diş röntgeni çekilirken de radyasyon konusunda endişe etmenize gerek yok. Ayrıca diş röntgeni çekimi esnasında daha az radyasyona maruz kalmanız adına bazı tedbirler alınmaktadır. Röntgen öncesinde giymeniz gereken önlük içinde yer alan kurşun, bedeninize temas edecek radyasyona engel olur, önlüğün ufak yaka bölümü tiroidin muhafaza edilmesini sağlamaktadır.