Diş eti çekilmesi sorunu, dişin etrafındaki sert olmayan dokuyu zarara uğratan ve şayet tedavi edilmez ise kişinin dişine destek olan kemiği yok eden ciddi bir diş enfeksiyonudur. Diş eti çekilmeleri dişin gevşemesine ya da diş eksikliğine yol açabilir.
Diş eti çekilmeleri sıklıkla karşılaşılan, fakat büyük oranda engellenebilir bir haldir. Genel olarak ağız hijyeni ve bakımın iyi yapılamamasından dolayı oluşur. Kişinin gün içinde minimum 2 defa dişlerini fırçalaması, her gün diş iplerini kullanması ve rutin diş muayenesine gitmesi gerek diş eti çekilmelerinin gelişmesi olasılığını azaltır gerek de başarılı tedavi şansını büyük oranda yükseltir.
Pek çok olayda diş eti çekilmeleri gelişimleri, temelde bakteriden ortaya çıkan yapışkan bir film olan plak oluşumuyla meydana gelir. Bu plak tedavi görmeden bırakılır ise, sonucunda periodontite dönüşür.
Besinlerdeki nişasta ve şeker normal zamanda kişinin ağzında yer alan bakteriler ile etkileşim halinde olduğunda dişlerde plak meydana gelir. Dişi gün içinde 2 defa fırçalamak ve günde 1 defa diş iplerini uygulamak plak oluşmasını önleyebilir, fakat plak çabuk bir şekilde tekrardan oluşur.
Dişte kalmış olan plaklar diş eti çizgilerinin alt kısmında sert bir hal alarak tartar, yani diş taşı durumuna dönüşebilir. Tartarın çıkartılması plaklara kıyasla daha güçtür ve bakteriyle doludur. Dişinizde ne kadar uzun müddet tartar ve plak kalır ise, o kadar fazla zarara uğratabilir. Diş taşlarını fırçalayarak ve diş iplerini kullanarak temizleyebilmek mümkün olmaz. Çıkartabilmek için profesyonel bir diş temizleme işlemine gereksinim hissedilir.
Plaklar, diş eti rahatsızlığının en ağır olmayan biçimi olan diş eti iltihaplarına yol açabilir. Diş eti iltihapları, diş eti dokularının diş tabanı çevresindeki bölgenin tahrişe uğraması ve iltihap kapmasına verilen addır. Diş eti iltihapları, profesyonel tedavi evresi sonucunda ve evlerde güzel ağız hijyeniyle tersine döndürülebilir.
Süren diş eti iltihabıysa periodontite yol açabilir. Bu hal diş etiniz ve dişiniz arasında tartar, plak ve bakteriyle dolu olan cepler ortaya çıkmasına sebebiyet verir. Zaman geçtikçe bu cepler derinleşmeye başlar ve daha çok bakteriyle dolu olur. Bu derinleşen enfeksiyon tedavi görmez ise, bu durum gerek doku gerek de kemik eksikliğine sebebiyet verir ve neticesinde bir ya da daha çok dişin eksikliğine yol açabilir. Devamlı süren kronik iltihaplanmaysa kişinin bağışıklık sistemini zor duruma getirebilir.
Diş eti iltihapları, ağızda kurumaya ya da diş eti farklılıklarına sebep olan ilaçlar, c vitamini kaybı dahil yeterli olmayan beslenme, diyabet gibi belli rahatsızlıklar, hamilelik ya da menopoz ile alakalı olanlar gibi hormonal farklılıklar, genetik, iyi olmayan ağız sağlığı alışkanlığı ve kanser tedavileri gibi bağışıklıkların düşmesine yol açan haller, obezite ve sigara kullanmak gibi etkenler diş eti çekilmesi tehlikesini yükseltebilir.
Diş Eti Çekilmesi Tedavisi
Diş eti çekilmeleri tedavi yöntemi diş doktoru ya da diş sağlığında uzman olan bir kişi tarafından uygulanabilir. Bu tedavi yönteminin gayesi, dişin çevresindeki cepleri iyi bir şekilde temizleyebilmek ve etrafındaki kemikleri daha çok zarara uğramamasını engellemektir. Başarılı tedavi yöntemi için bunun yanı sıra gün içinde güzel bir ağız temizliği düzeni yapılması, diş sağlığına etki edebilecek sağlık şartlarının yönetilebilmesi ve sigara kullanımının durdurulması sağlanmalıdır.
Şayet diş eti çekilmeleri gelişim göstermemişse, cerrahi olmayan tedavi yöntemleri ve daha düşük invazif prosedürlerle tedavi evresi tamamlanır. Bu durum için bakteri ve tartarların diş yüzeyinden kazınarak uzak tutulması, ekipman kullanımı, ultrasonik ya da lazer ekipman desteğiyle yapılabilir.
Kök yüzeyinin pürüzsüz hale getirilmesi daha çok bakteri ve tartar oluşmasını önleyebilir ve diş etlerinin iyi hale gelmesini veya dişlere tekrardan yapışmasını geciktiren bakteriyel yan malzemeleri yok edilebilir. Topikal ya da oral antibiyotik, bakteriyel enfeksiyonun kontrolüne destek olabilir.
Topikal antibiyotik, antibiyotikli ağız gargarasını ya da antibiyotik barındıran jelin diş etiniz ve dişiniz arasındaki boşluğa ya da derinlemesine temizliğin ardından ceplere sokulmasını barındırabilir. Bunun ile beraber, enfeksiyona yol açan bakterileri tamamı ile yok etmek için oral antibiyotik kullanımı gerekebilir. Fakat kişide ilerleyen diş eti çekilmesi mevcut ise tedavi evresinde diş cerrahisi yapılması gerekli olabilir. Bu duruma göre flep işlemi, yani cep ufaltma işlemi yapılabilir. Diş doktoru, diş etlerine ufak kesikler uygular, böylelikle diş eti dokularının bir kısmı tekrar kaldırılabilir ve daha tesirli temizlik ve kök düzeltmeler için kökleri açığa çıkartabilir.
Diş eti çekilmeleri sıklık ile kemik eksikliğine yol açtığı için, altında yatan kemiklerin, diş eti dokuları yerine dikilmeden evvel tekrardan kontürlenmelidir. İyileşmenin ardından bu kısımların temizliğini yapmak ve sağlıklı diş eti dokularını muhafaza etmek daha basittir.
Kişi diş eti dokularını yitirdiğinde, diş etleri çekilmeye başlar. Hasara uğrayan sert olmayan dokuların bir bölümünün kuvvetlendirilmesi gerekli olabilir. Bu durum için sert olmayan doku greftleri yapılabilir. Bu genel olarak kişinin damağından az oranda doku çıkartarak ya da farklı bir donör kaynağından doku alarak etki gören kısma aktarım yapılması biçiminde gerçekleşir. Bu durum, daha çok diş eti çekilmelerini düşürmeye, açıkta olan kökü örtmeye ve dişinize daha güzel bir görüntü kazandırmaya destek olabilir.
Kemik aşılama işlemi diş eti çekilmeleri diş kökünü saran kemikleri tahrip ettiğinde uygulanır. Aşılama işleminde tercih edilen parçalar kişinin kendi kemiğinin ufak parçasından meydana gelebilir, sentetik kemikten ortaya çıkabilir ya da bağışlanabilir. Kemik greftleri, dişleri yerlerinde tutarak diş eksikliğini engellemeye destek olur. Bunun yanı sıra doğal kemiklerin tekrardan gelişmesi için bir platform sorumluluğu da üstlenir.
Yönlendirilen doku rejenerasyonu tedavi yöntemi bakteriler tarafından tahrip edilen kemiklerin tekrardan gelişmelerine müsaade eder. Bu yaklaşımda, diş doktorunuz var olan kemikle dişinizin arasında biyouyumlu özel bir kumaş parçası konumlandırır. Bu ürün arzu edilmeyen sert olmayan dokunun iyileşme yerine girmesini engelleyerek bu durumun yerine kemiklerin tekrardan gelişmesine zaman temin eder.
Farklı bir yöntemse rahatsız olan bir diş köküne özel bir jelin, yani doku uyarıcı proteinin yapılmasını barındırır. Bu jeller diş minelerinin geliştirmelerinde yer alan proteinlerin aynısını barındırır ve sağlıklı olan kemikle dokunun gelişmesine olanak temin eder.