Diş çürükleri insanların uzak durmaya çalıştığı ve karşı karşıya kalmak istemedikleri bir durumdur. Diş çürüklerinin kötü bir görüntü oluşturması ve ağız sağlığında olumsuz etkilere yol açması başlıca nedenlerdir. Diş çürükleri ile her yaşta karşı karşıya kalınabilir.
Diş çürüğü aşamalı bir şekilde meydana gelmektedir. Diş çürüklerinin tedavisi erken dönemde yapılmadığında ya da hiç tedavi edilmediğinde ortaya çıkmaktadır. Ağız içerisinde dişlerde plak biçiminde meydana gelir. Bu plağın daha yapışkan bir hal almasına sebep olan yiyecek ve içecekler tüketildiği zaman plak daha büyük duruma gelir. Oluşan bu plak diş minesi üzerinde olumsuz etkiler meydana gelmesine neden olacaktır. Bu aşamalar ile beraber diş çürüğü meydana gelecektir. Dişin yüzeyinde oluşmaya başlayan bu plak düzgün bir şekilde ve zamanında tedavi edilmediğinde dişin daha derinlerine inerek bu bölgelere zarar verecektir. Çürüğün derinlere inmesi ile birlikte ağrı şikayeti yaşanmaya başlayacaktır.
Diş Çürüğü Belirtileri
Çürükler genel olarak diş yüzeyinde siyah lekeler şeklinde ortaya çıkabilir. Ancak bazı zamanlarda evde yapılan kontroller esnasında fark edilmeyebilir. Bu sebepten dolayı düzenli olarak diş hekimine görünmek gerekmektedir. Diş çürüğü oluştuğunda meydana gelen belirtileri ise şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Ağızda fark edilir bir şekilde ortaya çıkan kötü koku
- Soğuk yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi esnasında meydana gelen şiddetli ağrılar
- Hassasiyet ile beraber devam eden ağrı.
Diş Çürüklerini Önlemek İçin Yapılması Gerekenler
Diş çürüklerinin oluşmasına engel olabilmek için uygulanması gereken bazı yöntemler mevcuttur. Bu yöntemler içerisinde yer alan en etkili seçenek ise erken tanı ve öncesinde sağlıklı bir şekilde beslenmek. Diş çürüklerini önleme konusunda ağız içi bakım ve hijyen büyük bir öneme sahiptir. Diş çürüğünü önlemede kullanılan yöntemleri ise şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Şekerli gıdaların tüketimi en düşük seviyeye indirilmelidir.
- Gün içerisinde en az iki kez olmak kaydıyla dişler düzenli bir şekilde fırçalanmalıdır.
- Diş fırçalama esnasında 2 dakikalık süre tutulmalıdır.
- Etkili ağız ve diş temizliği için diş ipi kullanımına başvurulabilir.
- Sık sık diş hekimine kontrol yaptırılmalı ve ertelenmemelidir.
Bu uygulamalar dikkate alındığı taktirde düş çürükleri oluşumuna engel olunabilir.