Diş Tedavisi

Diş Çekildikten Sonra İltihap Olursa Ne Olur?

Diş Çekildikten Sonra İltihap Olursa Ne Olur

Diş çekimi ardından iltihaplanma, diş çekim işleminin sonrasında meydana gelen ve diş çukurunu kapsayan kemik ile alakalı bir durumdur. Diş çekimi ardından alveolit olarak isimlendirilen bu durum, genel olarak diş çekim alanındaki çukurun normal iyileşme aşamasından sapma olarak meydana gelir.

Diş çekimi sonrası iltihap durumu alveolit şeklinde isimlendirilir ve çoğunlukla ağrı, şişlik, kızarma ve kötü koku gibi semptomlar ile kendini belli eder. Diş çekimi alanındaki kan pıhtısının kaybı ya da çürük bir dişin çekilmesi esnasında meydana gelen enfeksiyonlar, alveolitin yaşanma olasılığını artırabilir. Tedavi genel olarak çekim alanının temizlenmesi, antibiyotik kullanımı ve ağrı kontrolünü kapsar. Bu duruma engel olmak için diş doktorunun tavsiyelerine düzgün bir şekilde uyum sağlamak mühimdir.

Diş Çekimi Sonrası İltihaplanma Belirtileri Nelerdir?

Diş çekimi ardından iltihaplanma ya da alveolit, belirgin semptomlar ile kendini belli eder. İşte diş çekimi ardından iltihaplanmanın yaygın semptomları:

  • Diş çekimi alanında şiddetli ve devamlı bir ağrı hissi olur. Ağrı çoğunlukla diş çekimi ardından normale kıyasla daha uzun süre devam eder.
  • Diş çekimi alanında şişlik ve kızarıklık ortaya çıkar. Bu iltihaplanmaya işaret eden bir durum olabilir.
  • Diş çekimi alanından kötü bir koku ve tat yayılması alveolit semptomlarından biridir. Bu durum, çürük diş çukurunda bakteri çoğalması ile alakalı bir durumdur.
  • Normal iyileşme aşamasında kan pıhtısı çekim yapılan diş çukurunu kapatır, fakat alveolit halinde kanama sürebilir.
  • Diş çekimi alanında gri ya da beyaz renk farklılıkları ortaya çıkabilir. Bu durum, iltihap ve enfeksiyon semptomları arasındadır.

Şayet diş çekimi ardından bu belirtilerden herhangi biri ile karşı karşıya kalınırsa, bir diş doktoruna başvurmak mühimdir. Diş doktoru, alveolit teşhisi koymak ve ideal tedavi tavsiyesinde bulunmak için diş çekim alanının değerlendirmesini yapacaktır. Tedavi çoğunlukla diş çekim alanının temizlenmesini, antibiyotik ilaç kullanımını ve ağrı kontrolünü kapsar.

Bir ya da daha fazla dişin çekimi yapıldıktan sonra iltihabı ortadan kaldırmak için tek çözüm diş doktoruna başvurmaktır. Diş doktoru, hastanın o esnada ağzında ne olduğunu tam olarak anlamak amacıyla ilk olarak kapsamlı bir muayene yapar. Daha sonra kişi için hangi antibiyotik ilacın uygun olduğunu belirler.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir