Diş Tedavisi

Diş Çekimi Sonrası Enfeksiyon Nasıl Anlaşılır?

Diş Çekimi Sonrası Enfeksiyon Nasıl Anlaşılır

Diş çekimi ardından enfeksiyon, çekilen dişten geriye kalan boşlukta mikroorganizmaların çoğalması neticesi meydana gelen bir durumdur. Bu durum, genellikle alveolit ya da kuru soket şeklinde isimlendirilir. Normal koşullarda, diş çekiminin ardından meydana gelen kan pıhtısı, iyileşme aşamasında bir bariyer vazifesi görmektedir. Bu bariyer alveolü mikroorganizmalara karşı muhafaza eder. Fakat bu pıhtı erken ayrılır ise ya da tam anlamı ile meydana gelmezse, çıplak alveol, bakterilere açık duruma gelir ve bu hal, enfeksiyona sebep olabilir.

Enfeksiyon çoğunlukla çekimin birkaç gün ardından başlar ve ağrı, kötü ağız kokusu ve tat almada farklılık gibi semptomlar ile kendini belli eder. Alveolit oluşumu çoğunlukla ağrılı olur ve bu neden ile bir diş doktoru tarafından tedavi edilmelidir.

Doktor çoğunlukla iltihabı ortadan kaldırmak için bölgeyi yıkar ve sonrasında iyileşmeyi hızlı hale getirmek ve ağrıyı azaltmak için antibiyotik bir solüsyon uygular. Ayriyeten, enfeksiyonun yayılmasına engel olmak için oral antibiyotikler de reçete edilebilir. Bunun ile beraber, diş çekimi ardından enfeksiyona engel olmak her daim daha iyidir. Diş çekimi ardından, doktorun verdiği tavsiyelere uyum sağlamak ve ağız temizliğine dikkat etmek mühimdir. Bu, ağızda bakteri düzeylerini azaltmaya yardımcı olur ve böylelikle alveolitin meydana gelme olasılığını düşürür. Bilhassa ilk 24 saat içerisinde ağız durulamaları, sert gıdalar ve sigara kullanımından uzak durmak gerekir. Bu tedbirler, kan pıhtısının muhafaza edilmesini ve böylelikle iyileşme aşamasının hız kazanmasını sağlayacaktır.

Diş çekimi ardından enfeksiyon belirtileri çoğunlukla fark edilir olup, çekimin birkaç gün ardından meydana gelir. En fazla karşılaşılan semptomlar arasında, çekim alanında ağrı, şişlik, kızarma, kötü ağız kokusu ve bazı zamanlarda da ateşlenme yer alır. Ayriyeten, çekim alanında gri, beyaz ya da sarı bir renkli dokuya rastlanabilir. Bu semptomlardan herhangi biri, diş çekimi ardından bir enfeksiyonun varlığına işaret edebilir ve acil müdahaleye ihtiyaç duyulabilir.

Bazı hallerde, enfeksiyon semptomları daha karışık olabilir ve yeme ya da konuşma güçlüğüne sebep olabilir. Bazen de ağrı durumu çene, boyun ya da kulaklara ulaşabilir. Ayriyeten, çekim alanında meydana gelen ve normalden daha fazla süren kanama da enfeksiyona işaret edebilir. Diş çekimi ardından ağız içerisindeki tat alma duyusu da olumsuz etkilenebilir. Bu semptomlar genel olarak diş çekiminden sonraki ilk yedi gün içerisinde meydana gelir ve hemen tedavisi yapılmazsa, daha ciddi durumlara sebep olabilir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir