Diş Tedavisi

Damağa Gömülü Diş Nedir?

Damağa Gömülü Diş Nedir

Ağızda bulunması gereken bölümde çıkamaması nedeni ile çene kemiğinin alt kısmında kalan dişlere gömülü diş denilmektedir. Şayet çene kavisinde dişin sürmesi için gerekli olan mesafe mevcut değilse dişler gömülü kalmaktadır. Dişlerin büyümesi ve sürmesi üstünü kapatan dişeti, kemik ya da diğer bir diş tarafından engellenebilir.

Gömülü diş ya da gömük dişler ağızda çıkması gereken yerde çıkma zamanı geçmesine rağmen çıkamamıştır. Gömülü dişlerin hepsi çene kemiğinin içinde kalabilmektedir. Fakat çıkması gereken doğru yerde olup üstünde yalnızca yumuşak doku bulunduğunda da görünmeyebilirler. Dişlerin bir bölümünün ağızda gömüp kalan bölümünün dişetinin altında kaldığı durumlarda gözlemlenmektedir. Bu şekilde çıkan dişlere ise yarı gömülü dişler denilmektedir.

Genel olarak yirmi yaş dişi olarak ifade edilen üçüncü azı dişlerinin gömülü kaldığı bilinmektedir. Ancak köpek dişleri, küçük azı dişleri ve yan kesici dişleri de gömülü olarak kalmaktadır.

Dişler Neden Gömülü Kalmaktadır?

Damağa gömülü dişlerin gömülü kalmasına etki eden birbirinden farklı pek çok faktör bulunmaktadır. Bu faktörlerin kimi zaman bir tanesi, kimi zaman da birden fazlası aynı anda etki edebilmektedir. Dişlerin gömülü kalma sebepleri;

*  Genetik faktörler

*  Komşu dişlerin yer değiştirmesi ve dişin ön bölümünü kapatması

*  Çene darlığı gibi durumlardan ötürü ağızda yer olmaması

*  Çıkma zamanı gelen dişlerin üstünde bulunan süt dişlerinin tedavi edilmeyen   çürüklerinden ötürü altlarında meydana gelen enfeksiyonun sürmesi, dişlerin gömülü olarak çıkmasında son derece etkilidir.

Doğal sürme zamanları gelmesine rağmen, çene kemiği içerisinde kalıp normal konumunu alamayan gömük dişlerin tedavi edilmesi gerekmektedir. Gömülü dişler ortodontik tedavi gibi uygulanabilecek bir takım tedavi yöntemleri ile olması gereken konumların da sürdürülebilir.

Ancak bunun mümkün olmadığı ya da gömülü dişlerin öteki dişlere zarar verdiği durumlar olabilmektedir. Bu ve bunun gibi enfeksiyon ve patoloji kaynağı oluşturduğu durumlarda gömülü dişlerin çekilmesi gerekebilir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir