Diş Tedavisi

Çürük Diş Ne Zaman Çekilir?

Çürük Diş Ne Zaman Çekilir

Çürük, dişin köküne kadar ulaşmış ise diş çekilmek zorunda çünkü sağlam olmayan kök kurtarılamaz. Ya da diş eti hastalığından kaynaklı oluşan kemik dokusundaki kayıp diş çekilmesini gerekli kılmaktadır. Eğer dişte sallanma başlamış ise de çekilmek zorundadır. Bazen dişte hiçbir leke olmadan da diş alt kısmında çürük olabilmektedir bu durumda da diş çekimi yapılmak zorundadır. Çoğu insanın zamanı geldiği halde düşmeyen süt dişleri vardır. Bazıları hiç çıkmamıştır. Onlarda çekilmek zorundadır. Bazı gömük dişler genel diş yapısını tehdit eder bu durumda diş çekimi yapılmalıdır. Kimi kişilerin yirmilik dişleri hem çene yapısını zorlar hem de ağrısı fazla olur bu durumda da diş çekilmesi olur. Yani sadece çürük diş çekilmemektedir. Sağlıklı görünüp çekilmek zorunda olan dişlerde vardır.

Çürük Diş Nedir?

Çürük diş; dişin işlevini yitirerek zaman içinde parçasını kaybetmesidir. Üzerinde siyah noktalarla çürümüş olduğunu belli eder. Ağrı yapar ve kişiye rahatsızlık hissi verir. Sağlıklı dişlerde hiçbir hassasiyet ağrı olmaz. Çürük diş diğer dişleri de çürüterek ağız sağlığınızın bozulmasına sebep olur. Bu nedenle düzenli olarak kontrol etmekte fayda vardır. Düzenli olarak fırçalanması gerekir. Tatlı ve çok şekerli gıda ve yiyecekleri çok fazla tüketmemekte fayda vardır.

Çürük Diş Çekilmek Zorunda Mı?

Her çürük diş çekilmek zorunda değildir. Kanal tedavisi, dolgu gibi imkanlarla kurtarılabilir ise dişi hemen çekilmemelidir. Çünkü diş çekimi demek bir daha eskisi gibi sağlam diş olmaması demektir. Bu yüzden öncelikle kurtarılıp kurtarılamayacağına bakmak gereklidir.

Diş Çürüğü İçin Ne Yapabiliriz?

Mümkün olduğunca dişler en az günde iki kere fırçalanmalıdır. Diş etlerine ve yapısına göre diş macunu seçilmelidir. 6 ayda bir muhakkak dış kontrolüne diş doktoruna gidilmelidir. Doktorun tavsiyelerine bire bir uyulmalıdır.  Aksi takdir de diş kaybı yaşanır. Eğer dişte ufak da olsa siyah leke fark edildiğinde hemen diş doktoruna gidilmelidir. Eğer çürük artar ve köke inerse kurtarılması daha da güçleşir. Olabildiğince tatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. En büyük etkenlerden biri de tatlı yiyeceklerdir. Mümkün olduğunca daha sağlıklı gıdalar tüketilmelidir. Daha sonra dişler fırçalanmalıdır. Diş fırçası, diş ipi kişiye özel olmalıdır. Başkasının diş fırçası asla kullanılmamalıdır. Hijyen kurallarına bu konuda olabildiğince dikkat edilmelidir. Ne kadar çok diş sağlığına dikkat edilirse dişler o oranda uzun ömürlü olmaktadır. Aksi takdirde erken yaşta diş kayıpları ile tanışılır. Bu da kişi için oldukça üzücü ve tekrar tedavisi olmayan bir durumdur. Çocuklara küçük yaşta diş fırçalamayı alışkanlık haline getirtmek gerekmektedir. Aksi durumda küçük yaşta bu alışkanlığı kazanmayan bireyler diş kayıplarını erken yaşta yaşamaktadır. Ya da çürük diş ile tanışmaktadır.

Çürük Dişin Kişiye Zararları?

Çürük bir dişin en büyük zararı diş kaybıdır. Diş kaybının yanında diş çürükler kişiye dayanılması oldukça güç bir ayrı vermektedir. Ağrı bir süre sonra apse yapmaktadır. Bu da diş tedavisinin uzamasına neden olmaktadır. Eğer diş kaybı yaşanır ise kişiye oldukça büyük zorluk yaşatacaktır. Hem fiziki hem sağlık açısından büyük sorun yaşatır. Kişinin sosyal çevresinde özgüveninin düşmesine sebebiyet vermektedir. Gülümsemesi kaybolan bireyler genel olarak özgüven düşüklüğü yaşamaktadır. Kısaca diş çürüğü olan kişide diş kaybı yaşanacak ise hayatını her anlamda zorlaştırmaktadır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir