Bebeklik evresinden başlayarak diş ve ağız sağlığına gerekli özeni göstermek sağlık için son derece mühim bir husustur. Çocuklarda ağız ve diş sağlığını muhafaza etmek için tavsiyeler bütün anne babaların bilgi sahibi olması gerekli olan bir mevzudur. Yetişkinlikte sağlıklı ve sorunsuz dişlere sahip olmak için çocuk yaştayken diş ve ağız bakımı ile alakalı gerekli alışkanlıklar edinilmelidir. Çocuklara bu davranışlar kazandırılırken ebeveynlerin örnek olması gerekmektedir. Bebeklik ve çocukluk aşamasında kalıcı dişler çıkmasa da süt dişleri ve diş etlerinin sağlığını muhafaza etmek de son derece mühimdir.
Erken aşamalarda ağız ve diş bakımı hakkında bilgi sahibi olunması ve muhafaza edilmesi gerekir. Dişlerde meydana gelen hastalıklar çocuklarda yeme ve uyku sorunlarına neden olabilmektedir. Çocukların sağlıklı dişlere sahip olmasını desteklemek için gerekli olan ipuçlarını siz okurlarımız için yazımızda anlattık.
Sağlıklı Beslenme
Çocukların sağlıklı dişlere sahip olması için dikkat edilmesi gereken ipuçlarının başında sağlıklı beslenme gelmektedir. Ancak sık bir şekilde tüketilen gıdaların diş sağlığı üzerindeki etkileri son derece büyüktür. Bilhassa çocuklar şekerli yiyecekleri ve abur cuburları tüketmeyi çok severler. Fakat bu gıdaların aşırı derecede tüketilmesi çocuklarda dişlerin sağlığını kötü yönde etkileyen sebepler içerisinde bulunmaktadır. Şekerli gıdaların kısıtlı bir şekilde tüketilmesi konusunda dikkatli olunmalıdır. Yalnızca zararlı besinlerden uzak durmak yeterli olmamaktadır. Sağlıklı gıdaların tüketimi çocuklarda diş gelişimini olumlu yönde etkiler. Bu dönemde çocukların yeteri kadar kalsiyum aldığından emin olunmalıdır.
Diş Temizliği
Çocukların diş fırçalama davranışını erken dönemde kazanması son derece mühim bir husustur. Yetişkin bireylerde olduğu gibi çocuklarında gün içerisinde dişlerini iki defa fırçalamasına özen gösterilmelidir. Çocukların sabah ve akşam olmak üzere dişlerini günde iki defa fırçalamasına dikkat edilmelidir. Diş fırçalamanın doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi de gerekmektedir. Diş fırçalama süresi konusunda dikkatli olunmalıdır. Bu davranışın çocuklara kazandırılmasında en büyük görev anne ve babalara düşmektedir. Bu davranışı kazanabilmeleri için onların heveslenmesini sağlayacak uygulamalara başvurabilirsiniz.
Düzenli Kontrol
Pek çok birey diş sağlığını kötü bir şekilde etkileyen bir durum yaşamadıkça diş doktorunu ziyaret etmemektedir. Ancak bu durum son derece hatalıdır. Düzenli biçimde diş hekimi kontrolüne gitmek gerekmektedir. Bu alışkanlık aynı şekilde çocuklar için de geçerlidir.
Sert Gıdaların Tüketimi Konusunda Dikkat Etmek
Çok ufak yaştaki çocuklar sert gıdaları yiyemese de belirli bir yaşın üstünde olan çocuklar yiyebilmektedir. Bu sert gıdaların yenilmesi dişleri çok olumsuz bir şekilde etkileyebilmektedir. Bu sebepten dolayı anne ve babalar bu hususta dikkatli olmalıdır.
Diş Fırçası ve Diş Macunu
Çocukların diş ve ağız bakımı alışkanlığını edinebilmesi için dikkatlerini çekecek fırça ve macunların kullanılması önemlidir. Çocukların dikkatini çekebilecek fırça ve macunlar tercih edilerek bu alışkanlık eğlenceli bir şekilde gerçekleştirilebilir. Bunun yanında çocukların fırçalarını alırken fikirlerine önem verilmelidir. Onlara seçme hakkı vererek daha çok heveslenmeleri sağlanabilir. Diş fırçasının yanı sıra macun alırken de çocuklar için uygun içeriğe sahip olanlar tercih edilmelidir. Çocukların diş sağlığı için gerekli olan bu ipuçlarına dikkat edildiğinde çocuklarda istenilen dişler elde edilecektir.