Dişin hassas hale gelmesi oldukça fazla görülen bir problem olmaktadır. Dişin sorunları sonrasında meydana gelmektedir. Bu sorun genel olarak yirmi- elli yaş aralığında ortaya çıkmaktadır. Bu hassasiyetler dişin iç tarafında yer alan “dent” tarafında başlayabilmektedir. Dentin kendi kendini göstermiş olduğu hallerde dış taraftan gelen alımlarda dişte hassasiyet ortaya çıkartacaktır. Bu durum da kişilere çok fazla rahatsızlık veren bir hal olarak görülmektedir.
Bu gibi hallerde kesinlikle bir diş doktoruna kontrole gitmeyi ihmal etmemeli ve aksatmamanız gerekir. Bu durumun sebebi bu gibi hallerin tanısı ve tedavisinde diş doktorunuz mühim bir rol üstlenecektir. Diş hassasiyetini diş doktorunun onay vermesi, teşhis etmesi tedavide oldukça kolaylık temin edecektir. Diş sorunlarında kesinlikle diş doktorundan tavsiye almayı unutmamanız gerekir. Gün içerisinde ağız bakımına uygulama yapmanız halinde hassasiyeti düşürebilir ve yok edebilirsiniz.
Hassas Dişi Tetikleyen Haller Nelerdir?
Hassas bir dişi tetikleyebilecek pek çok hal sıralanabilmektedir. Ancak bu sıralamalardan başlıcaları ise;
- Çok fazla soğuk içecek.
- Soğuk içeceğin tam tersine çok fazla sıcak içeceklerde tetikleyebilmektedir.
- Diş ve ağız bakımı sırasında diş fırçalama işlemi.
Peki dişlerin sızlaması ve dişlerin hassasiyetinin başka sebepleri mevcut mu? Tabii ki, bu durumları sıralayacak olur isek aşağıdaki gibi örnek verebiliriz:
Diş Çürüğü
Dişlerin çürümesi çok fazla görülen bir sorun olmaktadır. Bu çürük çoğu vakit kişilere sızlama ile başlamış olan problemler yaşatabilmektedir. Dişin çürümüş olduğu kısımlarda çok fazla hassas evre başlamaktadır. İçme, yeme kalitesinde bozulmalar temin edebilir. Çürük ilk zamanlarda problem olarak görülmese de çürük devam ettiği süre boyunca hassaslaşmayı yükseltecektir.
Öteki sebepler içerisinde yine diş kırığı ve dişte meydana gelen apseler örnek olarak verilebilmektedir.
Hassas Olan Dişler Nasıl Kontrol Altına Alınmaktadır?
Hassas olan dişler ilk anlaşıldığında kesinlikle işinde uzman olarak bir doktora danışmanız gerekir. Diş hekimi tedbire uygun olarak sizlere önerileri ile destek olacaktır.
Hassas Diş Tedavisi Nasıl Edilmektedir? Günlük Ağız Bakımı Nasıl Olması Gerekir?
Gün içerisinde ağız bakımı iyi ve doğru bir şekilde uygulanması tedavi için büyük önem arz etmektedir. Hassas dişe iyi gelecek birkaç madde aşağıdaki gibi sıralanmaktadır:
- Diş sert temastan uzak tutulmalı,
- Fırçalama uygulamasını yumuşak yapılı diş fırçasıyla gerçekleştirilmeli,
- Düzenli bir şekilde dişler fırçalanmalı,
- Diş ipi kullanılmalı