Diş Tedavisi

Bebeklerde Diş Fırçalama Ne Zaman Başlar?

Bebeklerde Diş Fırçalama

Bebeklerde diş fırçalama ne zaman başlar? Çocuklarda diş fırçalamaya ne zaman başlanmalıdır? Gibi sorular sıklıkla sorulmaktadır. Bu yazımızda bu soruları cevaplarken, çocuklarda diş fırçalama yaşı ve eğitimi hakkında bilgi vereceğiniz. Bebeklerde ve çocuklarda diş fırçalama hakkında bilgi sahibi olmak için yazımızı okuyabilirsiniz.

Bebeklerdeki diş sağlığı, ilk dişin çıkması ile beraber önem kazanmaktadır. Fakat genel olarak ebeveynler, bebeklerde diş fırçalamanın ne zaman başlaması gerektiği konusunda bilgi sahibi değildir. Bebeklerde diş fırçalamanın uygun zamanı ve metotları hakkında bilgi edinmek, bebeklerin uzun vadede sağlıklı dişlere sahip olmasında kritik bir rol oynamaktadır.

Bebekler de ilk dişin sürmesi genel olarak 6 ile 12 aylıkken gerçekleşmektedir. İlk diş çıktığında hemen diş fırçalama rutini bebeklerde başlamalıdır. Rutin diş fırçalama da doğru fırça ve doğru diş macunu kullanılmalıdır. Dişler ilk kez fırçalanırken, yumuşak kıllı özelliğe sahip bebeklere özel olarak üretilmiş olan diş fırçaları kullanılmalıdır. Doğru diş fırçasının yanı sıra florürsüz, yutulabilecek bebek diş macunları ile fırçalamaya özen gösterilmelidir.

Bebeklerde diş fırçalama esnasında fırçalama yöntemi de çok önemlidir. Diş macunu kullanımı olmadan yalnızca ıslatılmış fırça kullanarak nazikçe bebek dişleri fırçalanmalıdır.  Diş macunu ile fırçalama taparken bezelye büyüklüğünde bebek diş macunu kullanımı yeterli olmaktadır.

Bebekler de süren dişler, günde en az 2 kez belirtmiş olduğumuz şekilde fırçalanmalıdır. Sabahları ve yatmadan önce yapılacak olan diş fırçalama en doğru zamanlamadır. Fırçalama esnasında dişlerin yanı sıra, dil ve diş etleri de nazik dokunuşlar ile fırçalanmalıdır.

Diş hekimi ziyareti de bebeklerdeki ağız ve diş sağlığı için gerekmektedir. Bebekler de ilk diş hekimi ziyareti, ilk dişin çıkmasından sonra 1 yaşına gelene kadar yapılmalıdır. Diş hekimi ziyareti, bebeklerde herhangi bir diş probleminin erken teşhis edilmesini sağlamaktadır. Ağız hijyeninin sağlanması bebeklerde diş çürüğü riskini minimuma indirmektedir. Bebeklerdeki ağız sağlığı için emzik veya biberondan da uzak durulmalıdır.

Yukarıda belirtmiş olduğumuz gibi bebeklerde diş fırçalama alışkanlığının hemen başlatılması, ilerleyen yaşlarda diş ve diş eti sağlığına olumlu yönde etki etmektedir. Bu nedenle ebeveynler, bebeklerinin diş fırçalama rutinlerine gereken önemi göstermelidir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir