Bebeklerin altıncı ay itibari ile diş çıkarmaya başladığı bilinmektedir. Bebeğinizin ilk dişini çıkarmasının ardından bakıma başlamak gerekir.
Çok ufak bir bebeğin dişlerini fırçalamak güç olduğundan dolayı bebek büyüyüp kendi bakımını kendisi yapmaya başlayana dek bu işlem ebeveynlere düşmektedir. İlk dişin çıkması ile beraber bebeğin diş temizliği bebeğin diş etlerini zarara uğratmayacak biçimde bir tülbent ile yapılması gerekir.
Nasıl bir yol güzergahı çizmelisiniz:
- Bebeğinizin diş temizliğini sabah kahvaltısının ardından ve akşam uyumadan evvel kesinlikle yapmanız gerekmektedir.
- Diş temizliğini fırçayla yapmamalısınız.
- Temiz bir tülbent ya da gazlı bez yardımı ile hassas bir biçimde bebeğinizin dişlerini silerek temizlemeniz gerekir.
- Kendi diş bakımını kendisi yapacak yaşa erişene dek bu bakımın anne ve baba tarafından yapılması gerekir.
- Aldığı bütün besinlerin ardından bir miktar su tüketmesini sağlamanız yararlı olacaktır. Bunun sebebi arta kalan gıda artıkları dişin çürümesine sebep olabilir.
- Bebeğinizi her gece biberon ile besliyorsanız eğer beslemenin ardından bir miktar su içirmek yerinde olacaktır. Bunun sebebi geceleri gıda tüketmek ve diş bakımı yapılmadan uyumak ilerleyen zamanlarda çürüğe neden olabilir.
- Diş sağlığı bakımından kalsiyum ve vitamini zengin gıdaları seçmelisiniz. Bu dişlerin daha dirençli olmasına destek olacaktır.
- Bebeğiniz bir yaşına gelir gelmez diş doktoru kontrolüne gitmelisiniz.
Bebeklerin Diş Macunları Nasıl Olmalıdır?
Bebeğinizin diş macununu seçmek çok mühim bir husustur. Piyasada türlü markalara ait macunlar var olmak ile beraber uygun ürünü tercih etmek oldukça hassas bir mevzudur. Bebeklerde diş macunu seçebilmek için bilmeniz gereken maddeler:
- İki yaşından küçük bebeklere genellikle bir diş macunu tercih etmeseniz de olur. Ancak bir ürün seçmek istiyorsanız “florür” barındırmayan bir markayı seçmenizde yarar vardır.
- Mümkün olduğunca bebek üç yaşına gelmeden evvel diş macunu kullanmamanızda yarar olacaktır.
- Ufak çocuklar ve bebekler ağızlarında mevcut olan cisimleri yutmaya meyilli olduklarından ötürü florür içeren bir diş macunu satın almamanızda fayda vardır. Bu madde yutulursa toksik bir hale dönebilir. Bu da bebeğinize iyi gelmez.
- Tercih edeceğiniz ürünün içeriğinde tatlandırıcı ve tatlandırıcıya benzeyen maddeler olmamasına özen göstermelisiniz.
- Diş temizliği yapılacak olan bebeklerde naneli diş macunları uygun olmayabilir. Çünkü nanenin tadı ve yoğunluğu bebeğinizi rahatsız edebilir.
- Tat olarak içinde meyve aroması olan ürünleri tercih etmeniz yerinde bir karar olacaktır.
- Sls barındırmamasına özen göstermelisiniz. Bu madde kimyasal olduğundan dolayı bebeğinize zarar verebilir.
- İçerisinde paraben olmamasına özen göstermelisiniz.
- Genellikle içeriği temiz malzemeleri kullanmanızda yarar vardır.
- Bebeklerin diş macununu tercih ederken içerisinde yer alan maddeleri inceleyip bebek için zararlı olup olmadığını tespit ederek ürün tercih etmeniz mantıklı bir karar olacaktır.