Diş Tedavisi

Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi ve Bakımı

Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi ve Bakımı

Bebeklerin diş çıkarma evresi gerek anne babalar gerek de bebekler için zor bir evredir. Doğuştan çenelerin iç yapılarında yer alan süt dişleri, vakti gelmeye başladıkça sırası ile diş etlerini ayırarak meydana gelirler. Diş etlerinden çıkana dek olan evrede hassaslaşma, kızarma, şişme ve sancı hali olacağından dolayı bebekler rahatsızlık duyarlar. Bu nedenden dolayı anne babalar, diş çıkarma evresini idrak ederek yavrularını rahatlatacak tedbirler almaya çaba gösterirler.

Bebeklerin diş bakımına ilk dişlerinin çıkmasından itibaren başlamak mühimdir bunun sebebi yetişkinlerde süt dişlerine önem vermemek gibi doğru olmayan bir düşünce vardır. Süt dişinin sağlıklı kalması bebekler için mühim olduğundan dolayı dişlerin rutin olarak temizliği yapılmalıdır. Sert olmayan kıllı bebek diş fırçalarından destek alarak dişlerin temizliği yapılır iken genelde macunlar tercih edilmez. Hekimler belli bir yaşın ardından bebekler için özel elde edilmiş macunlardan az ölçüde kullanılması tavsiye edilebilir.

Bebeklerin Diş Çıkarma Evresi Nasıldır?

Bebeklerde diş çıkartma, bebeklerin süt dişinin diş etinden dış tarafa çıktığı evredir. Diş çıkartma genel olarak altıncı ayda başlar ve üç yaşına dek sürer. Birçok bebeğin yirmi tane olan süt dişi üç yaşında dek tamamlanır. Zaman geçtikçe dökülmeye başlayacak süt dişi altı- yedi yaşına dek durmasının ardından sırası ile dökülmeye başlar ve yerini daimi dişe bırakır. Diş çıkartma evresi birçok bebek için rahatsızlanma ve huzursuzlanma oluşturabilir. Dişler çıkmaya başlarken bebeklerin diş etlerinde hassaslaşma meydana gelir ve sancı, kızarma, şişme ortaya çıkabilir. Bebekler diş çıkartır iken emme, çiğneme ve uyku sorunları geçirebilir. Diş çıkartma evresinde bebeklere destek olmak ve rahatlatabilmek için hekim kontrolünde türlü teknikler yapılabilir.

Bebeklerde Diş Çıkartma Semptomları

Birçok bebek için güç bir evre olan diş çıkartma evresinde sık sık bebeklerin ve anne babaların gündelik yaşamına etki eden iyi olmayan semptomlar meydana gelir. Bebeklerde diş çıkartma semptomlarının yoğunlukları bebeklerin kaç aylık olduklarına ve genetik yapılarına göre farklılık gösterebilir. Bebeklerin diş çıkartma semptomları içerisinde şu durumlar bulunur:

  • Ateşlenme: Diş çıkartma esnasında nadir olarak görülse de ufak bir ateşlenme hali ile karşılaşılabilir. Lakin fazla ateşlenme bebeklerin diş çıkartmalarından değil de farklı bir sağlık probleminden de kaynaklanacağından dolayı hekime gidilmesi tavsiye edilir.
  • Çiğneme ve kaşıma arzusu: Bebeklerin diş çıkartma evresi başlar iken diş etinde kaşınmalar ve meydana gelen sertleşme ile ilişkili çiğneme arzusu ile karşılaşılır. Bu nedenden dolayı ağızlarına herhangi bir şey götürdüklerinden dolayı ağız kaşıyıcı gibi bebekleri oyalamaya fayda sağlayacak gereçlere gereksinim hissedilir.
  • Uyku problemleri: Sancı ve huzursuzlanma yaşadıklarından dolayı bebekler bu evrede uyumakta güçlük çekebilirler ve gece uykuları kesilebilir. Bu hal gerek bebek gerek de anne baba için yorucu duruma dönüşebilir.
  • Beslenme problemleri: Bebekler diş çıkartma evresinde sancı ve hassaslaşma hissettiklerinden dolayı emme esnasında zorluk çekerler ve beslenmeyi istemeyebilir.
  • Huzursuzlanma ve sancı: Diş çıkmaya başlarken diş etini ayırdığından dolayı sancı oluşmaya başlar ve bu nedenden bebeklerde huzursuzlanma ve rahatsızlanma ile karşılaşılabilir.
  • Ağızda tükürüğün fazlalaşması: Diş çıkartır iken diş etlerinde meydana gelen hassaslaşma o kısımdaki dokuların, sinirlerin uyarılmasına yol açar ve bu nedenden tükürük salgıları fazlalaşır.
  • Diş etlerinde şişme ve hassaslaşma: Diş eti diş çıkartma esnasında hassaslaşmaya başlar ve alt kısımdan gelen diş kuvveti neticesi şişmeler meydana gelebilir. Bebeklerin ağzında sertleşen bir şey ile karşılaşmanız diş çıkarttığının bir semptomudur.

Bebekler Hangi Vakit Diş Çıkartır?

Bebekler üçüncü ay itibari ile ellerini ve farklı cisimleri ağızlarına götürmeye başlarlar ve bu durum ile bağlantılı olarak tükürük salgılarında fazlalaşma ile karşılaşılır. Lakin bu demek değildir ki diş çıkartma evresine girmiş bulundu. Bebekler diş çıkartmaya genel olarak altıncı ayda başlar lakin türlü nedenler ile zamanlama bebekten bebeğe farklılaşır. Bazı bebekler üç- dört aylık iken, bazı bebeklerse dokuz- on aylık iken diş çıkartmaya başlayabilirler. Bu sıradan bir hal olsa da şayet ilk süt dişlerinin çıkması bir yaşı geçer ise o vakit bir problem olabileceğinden dolayı hekime danışılmalıdır.

Çoğunlukla altıncı ay itibari ile çıkmaya başlayan süt dişi, 1 er 2 şer sırayla çıkmayı sürdürür. İlk çıkan dişlerse alt ön diştir. Bebeklerin diş çıkartması iki- üç yaşına dek sürer ve zamanın sonunda yirmi süt dişleri tamamlanır. Bu süt dişi altı- yedi yaşına dek var oluşunu muhafaza ederken ardından dökülme gösterir. Yeni daimi dişlerin çıkmaya başlaması da süt dişinde olduğu gibi belli bir sıra ve zaman ile gerçekleşir.

Diş Çıkartma Esnasında Bebeklerin Sancıları Nasıl Hafif Hale Getirilir?

Bebeklerin diş çıkartma esnasında yaşamış oldukları sancıları hafif hale getirmek için diş etlerine hafif bir şekilde masaj uygulamak, soğuk bezle diş etlerini ovmak ya da dişleri kaşıyan oyuncakları vermek yararlı olacaktır. Eczanede reçeteli olan ya da reçete olmadan satışa sunulan bebekler için ağrı kesen jel ve kremleriyse hekiminize danışarak tercih edebilirsiniz.

Bir Dişin Çıkması Bebeklerde Ne Kadar Zaman Alır?

Bebeklerin diş çıkartma vakti geldiğinde diş etinde hassaslaşmalar meydana gelir, kızarmalar ortaya çıkar ve bir sertlik hissedilmeye başlar. Bu diş çıkartma semptomları ortalama dört gün zaman alır ve ardından diş gözükür duruma gelir, o günün ardından 3 gün içerisinde dişler tamamı ile meydana gelmiş olacaktır. Yani genel olarak bir dişin çıkma zamanı sekiz gün zaman alır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir