Diş Tedavisi

Apse Yapan Diş Kurtarılabilir Mi?

Apse Yapan Diş Kurtarılabilir Mi

Diş apsesi, enfeksiyon sebebi ile dişte ya da diş etinde meydana gelen iltihap durumudur. Bu hastalığı yaşayan bireyler orta seviyede şiddetli sancılar yaşayabilmektedir. Belli bir süredir tedavi görmeyen çürük diş, dişteki kırılma ya da çatlak, bakterinin dişin pulpa kısmına yer etmesi gibi faktörler apse sancılarına sebep olmaktadır.

Ağız içerisine yer eden bakteri dişin kök kısmına kadar yayılarak dişte şişlik ve iltihaba sebep olur. Bakteri, şişmiş olan iltihaplı bölgenin oluştuğu kökün ucunda apseye baskı uygulamaktadır.

Diş Apsesi Semptomları

Diş apsesi, tedavisi rahat fakat hasta kişinin günlük yaşantısını zorlaştıracak bir problemdir. Bunun beraberinde başka semptomlar ile meydana gelebilir. Genellikle semptomları aşağıdaki gibidir:

  • Dişlerde devamlı şiddetli bir şekilde hissedilen zonklama ve ağrılar,
  • Soğuk veya sıcak gıdalar tüketirken dişlerin hassaslaşması,
  • Isırma ve çiğneme esnasında sancı,
  • Yanakta ve yüzde şişkinlikler,
  • Boyun kısmındaki ve çene altındaki lenf bezlerinin şişmeye başlaması,
  • Yüksek derece ateş,
  • Apsenin patlamasıyla birlikte ağız içerisinde meydana gelen kötü tat sıvısı,

Diş Apsesi Riskini Arttıran Etkenler

Diş apsesinin oluşması birçok farklı sebepten kaynaklanabilir. Bu problem hasta kişilerin alışkanlıklarına göre değişkenlik göstermesiyle beraber başka sağlık problemlerinin belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Sık sık diş apsesi riskini fazlalaştıran etkenler şunlardır:

  • Kötü Ağız Sağlığı: Gün içerisinde en az iki defa dişler dişin yapısına uygun diş fırçasıyla fırçalanmadığı ve diş ipiyle temizlenmediği zaman, diş eti rahatsızlığı, diş çürüğü ve diş apsesi gibi ciddi diş ve ağız komplikasyonları ortaya çıkacaktır.
  • Şekerli Gıdalar: Çok şekerli gıdalar vücudun beraberinde dişler için de çokça zararlıdır. Şekerlemeler, asit içeren içecekler ve başka şekerli gıdalar diş apsesine dönüşebilecek diş çürüklerine sebep olabilmektedir.
  • Temizliği oldukça güç olan gömülü 20 yaş dişleri, bakteri plağı oluşmasına oldukça müsaittir. Böyle bir durumda dişte çürük, diş etinde iltihap ya da çevre dokularda kistik oluşumlara neden olabilmektedir.
  • Başka Sağlık Problemleri: Diğer otoimmün hastalıkları ve diyabet, diş apsesinin meydana gelme ihtimalini fazlalaştırmaktadır. Bu nedenle kişisel diş bakımı ve düzenli bir şekilde ağız kontrolü çokça önem arz etmektedir.

Diş Apsesi Tedavisi

Diş apsesi tedavisi, ilk olarak apse oluşumunun içinin boşaltılmasıyla beraber enfeksiyonlu alanın temizlenmesi ile gerçekleşir. Kök kanal tedavisiyle diş kurtarılabilir, fakat bazı durumlarda dişin çekilmesi de söz konusu olabilir. Apse tedavisi, oldukça mühim, üstelik de hayati önem taşımaktadır. Apseyi tedavi görmeden bırakmak, tehlikeli komplikasyonlara sebep olabilmektedir. Apse tedavisi için, doktorlar tarafından çoğunlukla şu şekilde tedaviler önerilmektedir:

  • Kök Kanal Tedavisi: Apseli dişi kurtarmak için kök kanal tedavisi gereklidir. Bu işlem de diş temizlenir, dişlerin arası dezenfekte edilir ve içi frez ile delinir. İç kısmı boşaltılıp arındırılmış olan diş, yapısal bütünlüğünü tekrardan elde etmesi için yapıştırıcı simanla doldurma uygulaması yapılır. Doğru bakımla, yenilenmiş dişin yaşam boyu kullanılması mümkündür.
  • İlaç Kullanımı: Şayet enfeksiyon apseli kısmın çevresine de yayılmış ise, enfeksiyonu hafifletmek ve yavaşlatmak amacı ile diş doktoru tarafından antibiyotik kullanımı tavsiye edilir.
  • Diş Çekme: Diş çekimi, sıkıntılı olan dişin kurtarılamaması halinde elde kalan ağız sağlığını muhafaza etmek amacı ile başvurulan son çaredir. Diş çekildiğinde, farklı enfeksiyonun meydana gelmesini önlemek amacı ile apsenin tamamı boşaltılıp temizlenir.
  • Gülüş Tasarımı: Çekimi yapılan dişin sonrasında implant tedavisi uygulamak mümkündür. Bu tedavinin yardımıyla, diş kaybına uğrayan kısımdaki kemik yapısının korunması ile birlikte estetik yönden de memnuniyet sağlanmaktadır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir