Diş Tedavisi

Düzenli Fırçalanan Diş Neden Çürür?

Düzenli Fırçalanan Diş Neden Çürür

Dişlerin düzenli bir biçimde fırçalanmasına rağmen hala hangi sebepten ötürü çürük olduğuna anlam veremiyorsanız çürüklere nelerin neden olduğunu araştırmak gerekir. Yalnız dişlerinizi fırçalamak diş eti rahatsızlıklarının ya da çürümenin önüne geçmez. Dişlerinizi fırçalamanıza rağmen kötü olmasının pek çok sebebi bulunmaktadır. En bilinen sebeplerden birkaçı şunlardır:

  • Dişlerinizi çok sert bir şekilde fırçalamak
  • Doğru olmayan diş macunu kullanmak
  • Dişlerin kısa sürede fırçalanması
  • Diş ipini tercih etmemek

Ağız temizliğinin, farkına varıp varmasanız da öteki vücut işlevlerinizin sağlığını dengede tutmada kusursuz bir tesiri vardır. Dişlerinizi yeterli ve düzenli bir biçimde fırçalamamak; diş eti rahatsızlıkları, çürük ve daha birçoğu gibi her çeşit kötü sorunlara sebebiyet verebilir. Birçok kişi dişlerini doğru bir şekilde fırçaladığını düşünür; fakat çok nadir kişiler doğru ağız temizliği konusuna hakimdir.

Düzenli Diş Fırçalamaya Rağmen Diş Çürüğünün Sebepleri Nelerdir?

Yaşam şekliniz, alışkın olduklarınız ve ağız temizliğini nasıl yaptığınızın bu hususta mühim bir rolü bulunmaktadır. Bu sebeple ağız temizliği düzeni için bir program değişikliği ile yola koyulmaya ihtiyacınız olabilir.

Çürük; dişin üzerinde küçük boşluklara veya deliklere dönüşmüş, geçici olmayan hasara uğramış alanlardır. Oluşan bu delikler; sık sık yemek yeme, çokça bakteri, dişlerinize gereken özeni göstermeden temizlemek ve her gün şekerli içecekler tüketmek gibi türlü etkenler sebebiyle ağzınızı hakimiyeti altına alabilir. Gün içerisinde ağzınızı sabah ve akşam olmak üzere fırçalasanız da aşağıdaki etkenlere bağlı çürükler meydana gelebilir.

Kan Yüzünden Diş İpiyle Temizlememek

Pek çok kişi dişleri için diş ipi uygulamaktan kaçar, çünkü diş ipini uygularken kan görürler. Oysaki vücudunuz enfeksiyon ya da başka problemlere sebep olan bakterilerden kurtulmak için belirli bölgelerde kan akışı ürettiğinden, bu durum oldukça normaldir ve kötü bir soruna işaret değildir. Diş ipi kullanımı, çürük oluşmasının önüne geçmeye yardımcı olur.

Yeterli Düzeyde Uyumamak

Uyku, her gece uyguladığımız karışık ama mühim bir biyolojik süreçtir. Vücut işlevlerimizi ve beynimizi denetlemede hayati bir rolü bulunmaktadır ve azlığı uykudan mahrum kalmaya sebep olabilir. Yeterli düzeyde dinlenmemek; bağışıklığın eksilmesine, sistemik bir şekilde iltihaplanmasına ve hormonların dengesiz olmasına sebep olabilir. Zayıf olan bir bağışıklık sisteminden dolayı mağduriyet yaşıyorsanız, ağzınız bakterilere karşı kendini muhafaza edemez ve buna bağlı olarak çürük meydana gelebilir.

Dişi Çok Sert Fırçalamak

Dişlerinizi çok sert bir biçimde fırçalamak, mine erozyonuna ve diş eti çekilmesine sebep olabilir. Dişlerinizi çok sert bir şekilde fırçalamamaya özen gösterin, fakat fırçalama hareketini hissetmek için yeteri kadar baskı uyguladığınızdan emin olun.

Dişleri Yalnızca Sabahları Fırçalamak

Pek çok kişi dişlerini sadece sabahları fırçalar ve geceleriyse fırçalamaz. Bu durum, gün içerisinde tükettiğiniz gıdalardan gelen türlü maddeler dişlerinizde birikmeye başlayacağından dolayı dişlerinizi fırçalama gayesini tamamıyla yok eder. Bu sebeple sabah ve akşam dişlerinizi doğru bir şekilde fırçaladığınızdan emin olmanız mühimdir.

Beslenme Eksikliği

Ağzınızın içerisindeki bakterileri, en beğendikleri gıdalarla beslemek birikip çoğalmalarına sebep olarak ağız sağlığınızı olduğundan fazla bozar. Bakteriler, dişin üzerine yapışan ve asit üreten yapışkan gıdalara bayılırlar. Asidik pH, sonrasında dişlerinizin minesine zarar verebilir.

Ayriyeten, çok fazla karbonhidrat ve şeker de büyük ölçüde bakteri oluşturabilir. Her gün aşağıdaki gıdaları tüketmek ağız sağlığına olumsuz etkileri olabilir:

  • Makarna
  • Ekmek
  • Pirinç
  • Patates
  • Cips

Fırçalamaya Yeterince Süre Ayırmamak

Dişlerinizi gereken süre boyunca fırçalamamak da çürümenin ilerlemesine sebep olabilir. Fırçalama için tavsiye edilen zaman 2 dakikadır. Dişlerinizi yeterli bir şekilde fırçaladığınızdan emin olmak için telefonunuzda bir zamanlayıcı ya da benzeyen başka bir uygulamadan yararlanabilirsiniz. Dişleri fırçalamak, çürük oluşmasının önüne geçmesinde yardımcı olur.

Gargarayı Diş İpinin Yerine Koymak

Ağız gargarası, ağızda oluşan kötü kokuya ve daha fazlasına sebep olan en bilinen bakterileri yok etmede çok tesirliyken diş ipi kullanımının yerine geçmez. Diş ipi, dişlerin köklerini kazıyarak birikip çoğalmasını yok etmenize yardımcı olur fakat gargara bunu gerçekleştiremez.

Kuru Ağız

Çoğumuzun ağzımızı temizlemek ve nemlendirmek için tükürük üretmemiz gerekmektedir. Tükürük, yediklerimizi sindirmemize de yardım eder. Ayriyeten diş minesini zayıflatabilecek mantar ve bakteri oluşmasını denetleyerek ağzınızı muhafaza eder.

Aşağıdaki şartlara sahip bireyler ağız kuruluğu geliştirmeye daha müsaittir:

  • Burun yerine ağızdan nefes almak ve burun tıkanıklığına sebep olan mevsimler alerjiler
  • Büyük olan bademcikler
  • Yiyecek alerjisi

Diş çürümeye daha müsait ise senede iki defa diş doktoruna gözükmeniz oldukça mühimdir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir