Diş Tedavisi

Apsesi Geçmeyen Dişe Ne Yapılır?

Apsesi Geçmeyen Dişe Ne Yapılır

Diş apsesi oluşmasında, ağız içinde bulunan bakterilerin belirli kısımlarda enfeksiyon oluşturması şeklinde açıklama yapılmaktadır. Diş apsesi oluşumu, diş kökünde veya diş etleri yüzeyinde bulunabilmektedir.

Diş apsesi oluşumu, bakterilerden dolayı kaynaklanan bir sorun olması nedeniyle diş ve ağız sağlığını yeterli ölçüde yapılmadığını göstermektedir. Düzenli bir şekilde dişi fırçalamamak veya diş fırçası temizliğinin olmadığı hallerde dişin apse oluşturduğu görülmektedir.

Diş apseleri diş etrafında meydana gelen içi dolu şişlikler olarak ayırt edilmektedir. Bu şişliklerin olduğu bölgelerde boyun, kulak, baş ağrıları gibi etkiler ile ayırt edilmektedir. İçlerinin enfeksiyonla dolu olması nedeniyle gösterdiği etkiler geniş bir yere yayılmaktadır.

Diş Apsesi Belirtileri Nelerdir?

Diş apsesi belirtileri, ağız içinde ve baş kısmında kendini ortaya koymaktadır. Tanınan bazı belirtiler ise şu biçimde sıraya konulmaktadır:

  • Baş ve boyun kısmına kadar ilerleyen şiddetli bir çene sancısı
  • Dişlerde soğuk ve sıcak hassaslaşmaların meydana gelmesi
  • Çiğneme halinde ağrı ve hassasiyetin açığa çıkması
  • Yüksek derecede ateş
  • Ağrının hissedilmiş olduğu yüz kısmında şişlik
  • Yutkunmada zorlanma ve boğazda şişlik
  • Normal olmayan ağız kokusu

Diş kökünde veya diş etinde meydana gelen apse hem yüz kısmında hem de dişlerin üzerinde sancılar oluşturmaktadır. Bu semptomların meydana gelmesinin ardından kesinlikle bir diş doktorunu ziyaret etmek gerekmektedir.

Diş apsesi oluşumları tedavi süresince genel olarak antibiyotikler tercih edilmektedir. Tedavisi son bulmayan apseler kist oluşumunun kaynağı olabileceği için bu tedavilere gereken önemin gösterilmesi gerekir.

Diş Apsesine Ne İyi Gelir?

Diş apsesine iyi gelen faktörler, diş doktoru tarafından tedavinin başlatılması ardından veya apsenin yemi meydana gelmesi sürecinde evde uygulanması gerekenler olarak sunulmaktadır. Bilinen birkaç uygulamalardan aşağıdaki gibi bahsedilmektedir:

  • Tuzlu suyla gün içerisinde en az bir defa gargara yapmak, ağız içi mikropları ile savaşmaktadır.
  • Sirkeli suyla gargara yapmak hem ağız içinde hijyen sağlamaktadır hem de mikroplar ile başa çıkmaktadır.
  • Yüzde meydana gelen şişliklerin geçmesi için buz kompres uygulanabilmektedir. Bu uygulama morluk ve şişliklerin giderilmesine katkı sağlayacaktır.
  • Tuzla ovulan salatalığı apsenin bulunduğu kısımda bekletmek, o kısımda meydana gelen apsenin emilmesine katkı sağlamaktadır.
  • Suyla çözeltisi sağlanmış olan oksijen ile de gargara uygulaması haftada bir olacak biçimde uygulanarak, bakterilerin yok edilmesi amaçlanmaktadır.
  • Karanfil yağı ve karanfili direkt uygulanması da apselerin giderilmesine yardımcı olacaktır.
  • Karbonatlı suyla her akşam yatmadan önce gargara yapmak ve oluşan bakterinin giderilmesinde yararlı olan iyi bir hijyen metodu olarak bilinmektedir.,

Diş apsesi tedavi sürecinde bu metotlar, yardımcı olarak sunulmaktadır. Kesinlikle bir diş doktoru gözetiminde ilaç uygulamasına başlatılarak apsenin tamamı ile yok olduğundan emin olunması gerekmektedir.

Diş Apsesi Risk Faktörleri Nelerdir?

Diş apsesi riskini fazlalaştıran etkenler aşağıdaki gibidir:

  • İyi olmayan ağız huyları ve ağız hijyenine gereken önem göstermeyen bireylerin diş apsesi riski taşımaktadır. Gün içinde en az 2 defa dişlerin fırçalanması ve diş ipiyle de temizlenmesi gerekir. Fakat ağız hijyenine gereken önem ve özen gösterilmemesi halinde; diş apsesinin beraberinde, diş çürüğü ve diş eti hastalıklarının riski de fazlalaşmaktadır.
  • Çok şeker yemek hem diş hem de vücut için çokça zarar taşımaktadır. Asitli içecekler, şekerlemeler, içerisinde çok fazla şeker bulunan gıdalar diş çürümesine sebep olabilmektedir. Bu diş çürükleriyse diş apsesine dönüşebilmektedir.
  • Diyabet gibi otoimmün hastalıkları olan kişilerin diş apsesi sorunu yaşama potansiyelleri oldukça fazladır. Sıradan olan diş ve ağız bakımlarını geçiştirmemeleri gerektiği gibi hekim kontrolleri de ihmal edilmemelidir.

Diş Apsesi İçin Tedavi Uygulamaları Nasıldır?

Diş apsesi tedavisi; apse içinin boşaltılması ve enfeksiyonlu kısmın temizlenmesidir. Kök kanal tedavisiyle dişin kaybedilmeyeceği gibi çekilmesine gerek duyulan durumlar da olabilmektedir. Uygulanabilecek diş apsesi tedavileriyse şu biçimdedir:

  • Kök kanal tedavisiyle apseli diş kurtarılabilmektedir. Bunun için bilhassa diş temizlenmelidir ve ardından dış tarafı dezenfekte edilmektedir. İçiyse frez ile delinmektedir ve ardından apseli bölge boşaltılmaktadır. Kök kanal işlemiyle bakımı uygulanmış olan bir dişin yaşam boyu kullanılması mümkündür.
  • Diş doktorlarının son çaresi dişi çekmektedir. Uygulayacak bir tedavi olmadığında, diş kurtarılamadığında çekim yapılmaktadır. Farklı enfeksiyonun meydana gelmemesi, diş ve ağız sağlığının muhafaza edilmesi için diş çekimi yapılmaktadır.
  • Enfeksiyonun yalnızca apseli kısmın çevresinde olması halinde, hasta bireyin antibiyotik kullanmasına gerek duyulmamaktadır. Fakat enfeksiyonun yayılması durumunda, enfeksiyonun duraklatılması adına antibiyotik kullanması gerekir. Bilhassa güçsüz bir bağışıklık sistemi olanlar için gerekli bir tedavidir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir