Diş Tedavisi

Ağız Bakımı Yapılmazsa Ne Olur?

Ağız Bakımı Yapılmazsa Ne Olur

Bütün yaş gruplarının yaşam kaliteleri üzerinde etkili olan ve ciddi sağlık problemleri meydana getirmediği müddetçe önem verilmeyen diş ve diş eti hastalıkları ülkemizde ciddi bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkemizde gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda her 100 bireyden ortalama olarak 85 ila 90’ının diş ve diş eti hastalıkları yaşamaktadır. Ayrıca yine aynı oranda insanların ağız içi sorunları ile karşı karşıya kaldığı tespit edilmektedir.

Dişlerde ve ağız içerisinde sağlık problemleri olduğunda çiğneme işlevi sağlıklı bir biçimde gerçekleştirilemeyeceğinden dolayı kaliteli bir biçimde beslenemeyeceğimiz için gereken vitaminlerin alınmasında yarar vardır. Bu durum genel olarak gelişme döneminde olan küçük yaşta çocukları daha çok etkiler.

Ağız içerisinde yer alan problemler işlevlerini yerine getirememenin yanında konuşma bozukluğuna da sebep olan bir durum haline gelmektedir. Karşı karşıya kaldığınız ağız içi sağlık problemleri gerekli önlemler almadığı müddetçe kişileri daha farklı hastalıklarla savaşmak zorunda bırakacaktır.

Ağız bakımı yapılmadığı taktirde karşı karşıya kalınacak sağlık sorunları;

  • Kronik hale gelen solunum yolu hastalıkları
  • Gebelikte meydana gelecek erken doğum tehlikeleri
  • Bağırsak veya mide rahatsızlıkları
  • Kan ve dolaşım sistemi problemleri
  • Ortopedik hastalıklar

Belirttiğimiz bu problemler gibi her organ üzerinde etki oluşturacak kadar kişiyi zorlayan sağlık problemi ile baş etmenin en doğru yolu diş ve diş eti rahatsızlıkları meydana gelmeden önce gerekli olan bakımların zamanında yapılması ve oluşacak çürükler ya da iltihapların ilk tanıdan itibaren tedavisine başlamak için bir diş hekimine başvurulmasıdır.

Etkili Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Çocuklarda ve yetişkinlerde etkili bir şekilde ağız ve diş bakımının yapılabilmesi için şu konulara dikkat etmek gerekmektedir:

  • Diş ve diş eti rahatsızlıklarına engel olunması için florürlü diş macunu ve yumuşak uçlu diş fırçası kullanılmalıdır. Günlük en az 2 kez 45 derecelik açı ile fırçalamak gerekmektedir.
  • Dişin ön ve arka yüzeyinin titiz bir şekilde fırçalanması gerekmektedir.
  • Diş temizliğinin yanı sıra dil temizliğine de dikkat edilmelidir.
  • Plak oluşumuna engel olabilmek için diş ipi ile diş arasında kalan artıklar temizlenmelidir.
  • Diş bakımı tamamlandıktan sonra ağız bakım suları kullanılabilir.
  • En az 6 ayda bir olmak üzere diş hekimine kontrole gitmek gerekmektedir.

Doğru ağız ve diş bakımı yapılabilmesi için küçük yaşlardan itibaren diş fırçalama davranışına teşvik etmek gerekmektedir. Çocukların diş fırçalama alışkanlığını kazanması son derece önemlidir. Diş bakımlarının eksiksiz ve doğru bir şekilde yapılması diş sağlığı üzerinde etkili olmaktadır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir