Diş Tedavisi

Diş Sağlığımız Neden Önemli?

Diş Sağlığımız Neden Önemli

Toplumların gelişmişlik seviyeleri yalnızca ekonomik şartları veya bireyin kendi başına düşen gelir oranlarıyla değil, sağlık ve eğitim kriterlerini de göz önüne alarak değerlendirilmelidir. Ülkemizdeyse diş ve ağız sağlığına gereken önemin gösterilmemesi, ciddi bir toplum sorunu olarak gözlenmiştir. Önceliği olan sağlık sorunlarıyla birlikte vücut sağlığının bir kısmı olan diş ve ağız sağlığına dikkat edilmediğinde pek çok hastalıkta beraberinde gelmektedir.

Kişilerin tam olarak psikolojik ve fiziksel sağlığı tüm organların sağlığıyla ilişkilidir. Ancak diş ve ağız sağlığı kişiler tarafından hayati bir risk oluşturmadığı varsayılarak çok fazla önem verilmeyen bir konu haline gelmektedir.

Ağız ve dişlerin sağlığını kaybettiği zamanlarda vücudun pek çok kısmı bu durumdan dolayı olumsuz etkilenir. Sıradan bir çürük vücudun diğer kısmındaki organlarda enfeksiyona ve dolayısı ile birçok hastalığa sebep olmaktadır. Dişlerdeki çürük sorunu diş enfeksiyonuyla kana, kan yoluyla da vücudun birçok yerine yerleşebilir. Dişten ötürü kalp, sindirim sistemi, dolaşım sisteminde de birçok hastalık meydana gelmektedir.

Diş eti hastalıkları ve diş çürüklerinden korunmak için; kişinin kendi sağlığının farkında olması, çok fazla önem arz eder. Kişi olarak diş ipi kullanma ve fırçalama huyunu kazanmak için, 3×3+1 yöntemini uygulayınız. Gün içerisinde 3 kez 3 dakika zamanla dişlerinizi fırçalayınız ve 1 kez diş ipi kullanınız. Ayriyeten beslenme alışkanlıklarının düzenli olması ve düzenli bir şekilde diş doktoruna başvurma davranışının olması gerekmektedir.

Toplum içerisinde diş ve ağız sağlığı algısının oluşması için, anne-baba olarak ufak yaşlardan itibaren çocuklarınıza diş fırçalama huyunu kazandırmanız gerekmektedir. Çocuklarınızın sizin aynanız olduğunu unutmamalısınız.

Bundan dolayı anne babalar, diş fırçalamayı kapalı alanda uygulamak yerine, ufak yaşlardaki çocuklarıyla beraber banyoya girerek; diş ipliği kullanımını ve diş fırçalamayı eğlenceli bir oyun biçiminde çocuklarına göstermelidir.

Ufak yaşlarda diş ipliği ve fırça kullanım kültürü kazanan çocuklarınız, bu davranışları huy haline getirerek sürdürebilirler. Bilinci olmayan anne babalar diş bakımını banyoda yalnız başına uygulayıp çıkmakla büyük yanlış yapmış olurlar. Ebeveynlerinin dişlerini fırçaladığını göremeyen çocuktan, diş fırçalamayı sadece sözel bir şekilde “dişlerini fırçala”, “dişlerini fırçalamayı ihmal etme” sözleriyle bu huyu kazanmasını beklemek pek inandırıcı değildir. Bu lafları işiten çocuk, ebeveynlerinin dişlerini fırçalamadığını görünce, bu huyu benimseyip uygulamasını beklememelisiniz. Ebeveyn ne yaparsa yapsın çocukları da onlardan gördüğünü huy eder. Bilhassa ufak yaşlarda çocukları olan anne-babaların bu gerçeği atlamaması gerekir.

Vücut sağlığının yanında diş ve ağız sağlığının estetik yönünden de tesirleri vardır. Toplum içerisinde pek çok kişi rahat bir biçimde gülümseyemez. Gülümsediği esnada çekinir. Halbuki güzel bir gülümseme kişiler üzerinde olumlu bir etki bırakır. Sosyal ve iş hayatında, ilk tanışmada, insanlar arasındaki iletişimde gülüş her zaman ilk imajdır ve akılda kalır.

Diş ve ağız sorunlarının giderilmesinden sonra pek çok insanın, daha güzel göründükleri, kötü görünen bir gülüş yerine daha güzel güldükleri, daha rahat bir şekilde konuşabildikleri ve sonuç olarak kendilerine olan güvenlerinin arttığı gözlemlenmektedir. Diş ve ağız sağlığı konusunda toplum ve kişinin bilincinin oluşturulması gerekmektedir. Toplum bilincinin oluşması ve gelişmesi konusunda diş doktorlarının yanında, eğitimcilere, ailelere ve basın mensuplarına da görev düşmektedir.

Yaşadığımız dönemde diş hekimliği teknolojisi, ebeveynlerini ve çocuklarını diş ve ağız sağlığı bakımına teşvik etmek için gereken bilgi ve teknolojiye sahiptir. Kaliteli bir diş doktorluğu hizmetinden faydalanabilmek için kişinin diğer sağlık sorunlarının da olduğu gibi diş ve ağız sağlığı sorunları için de para ve süre ayırması, konuya önem vermesi hijyen ve kaliteden kısmaması gerekir. Çünkü sağlık önce ağız ile başlar. Sağlıklı diş ve diş etlerinizin olması sağlıklı bir vücudunuzun olduğunun göstergesidir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir