20’lik dişler çene darlığı gibi pek çok soruna neden olabilir. Bunun yanı sıra ağız sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Ayrıca dişlerinizde iltihaplanmalara yol açabilir.
20’lik aynı zamanda diş etrafındaki dokulara da zarar verebilir. 20’lik dişiniz çıkmaya başladığı zaman bazı durumlarda diş hizasını bozarak dişlerinizde yamulmalara neden olabilir. 20’lik yaş dişlerin özellikle yemek fazlalıklarının en çok biriktiği yerdir. Yeteri kadar bakım uygulamadığınız takdirde çürümeler oluşabilir. Zaman içerisinde ise bu çürümeler ağız kokusuna yol açabilir.
20’lik Yaş Dişlerinin Çekilmesi Zorunlu Mudur?
20’lik dişlerin çekilmesi zorunlu değildir. Fakat bu dişler kullanabilir olduğu zaman çekilmesi zorunlu değildir. 20’lik dişlerinizi diğer dişleriniz gibi korumanız gerekmektedir.
20’lik dişleri henüz çıkmamış ve diğer dişlere baskı uyguluyorsa dişlerin çürümesine sebebiyet verebilir. Bu durumda 20’lik dişlerinizi çektirebilirsiniz. Aynı zamanda 20’lik dişler çıkmaya başladığı andan itibaren dişlerinizi sıkıştırıyorsa zamanla diş çarpıklığına da neden olabilir.
20’lik Yaş Dişlerini Çektirdikten Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
20’lik yaş dişlerinin çekimi sırasında genellikle cerrahi işlemler uygulanır. Bu dişler lokal anestezi ile alınmaktadır. 20 yaş dişleri çekildikten sonra ağıza konulan tamponun en az yarım saat ağız içerisinde tutulması gerekmektedir. Ayrıca belli bir süre sıcak sıvı içecekler ve yiyeceklerin tüketilmemesi gerekmektedir.
Ayrıca işlem sonrasında tükürme işlemini sıkça yapmamanız gerekmektedir.
İşlem sonrasında ağız uyuşukluğu geçtikten 2 saat sonrasına kadar herhangi bir besin tüketmemeniz gerekmektedir. İşlem yapılan bölge iyileşene kadar yumuşak gıdalar tüketmelisiniz. Yarar olan bölgenin daha çabuk iyileşmesi için belli bir süre öğünlerinizi diğer bölge ile çiğnemeniz tavsiye edilmektedir.