Diş Tedavisi

Diş Çene Kemiğine Bağlı Mıdır?

Diş Çene Kemiğine Bağlı Mıdır?

Dişler ağız içerisinde yer alan çene kemiğine bağlıdır. Çene kemiği ve dişler arasında küçük lifler bulunmaktadır. Diş çekimi sırasında çekilecek olan diş küçük hareketler ile oynatılarak çene kemiğinin esnemesi sağlanır. Daha sonra çene kemiği ve diş arasında geniş bir boşluk oluşturduktan sonra diş bulunduğu bölgeden rahatlıkla çıkartılır.

Diş hekimleri diş çekimi sırasında çene kemiğinin küçük hareketler ile esneterek diş çekimini kolaylaştırır.

Diş çekimi yapabilmek için kuvvetli olmaya gerek yoktur. Tam aksine doğru tekniği kullanarak diş çekimi sağlanır. Diş çekimi sırasında gereğinden fazla kuvvet uygulandığı zaman çene kemiğinde kırıklara neden olunabilir. Bu nedenle diş çekimini doğru yerde ve doğru diş hekimine yaptırmanız büyük önem taşımaktadır.

Diş Çekimi Sırasında Diş Kırılır Mı?

Büyük azılı dişlerin çekimi sırasında diş köklerinde kırılmalar meydana gelebilir. Genellikle diş kırılması çok köklü dişlerde veya ayrık köklere sahip dişlerde meydana gelmektedir. Bunun yanı sıra yaşa bağlı olarak kemik elastikiyetinin azaldığı durumlarda yine diş kırılmaları meydana gelebilir.

Esnemeyen ve sert kemiğe sahip olan diş bölgelerinde diş çekimi sırasında kırılmalar meydana gelir. Önceden kanal tedavisi yapılmış ve duvarları zayıf olan dişlerde çekim sırasında kırılmalar olabilir. Madde kaybına uğramış dişlerde, dişin tutulamayacak kadar yumuşak hale geldiği durumlarda, kökleri büyük olan dişlerde ve diş çürüklerinde çekim sırasında kırılmalar olabilir.

Diş Çekimi Öncesinde Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Diş hekiminizin önerdiği ilaç varsa eğer bu ilacı düzenli bir şekilde kullanmanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra herhangi bir hastalığınız varsa bunu diş çekimi öncesinde diş hekiminize söylemeniz gerekmektedir. Alerjiniz veya düzenli kullandığınız ilaçlarınız varsa diş hekiminize söylemeniz ve bu konuda gereken hassasiyeti göstermeniz gerekir.

Diş çekimi öncesinde pıhtılaşmayı önleyen ilaçlar kullanıyorsanız eğer diş çekimi öncesinde bu ilacı bırakmanız gerekebilir. Diş hekiminiz bu konu hakkında gereken bölümlere sizi yönlendirecektir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir