Diş eti çekilmesi ya da diş eti rahatsızlığı olarak da isimlendirilen Periodontal, dişin etrafındaki yumuşak dokuyu zarara uğratan ve eğer tedavi edilmez ise kişinin dişini destekleyen kemiği ortadan kaldırabilen ciddi bir diş eti enfeksiyonu olmaktadır. Periodontal dişin gevşemesine ya da diş kaybına sebep olabilmektedir.
Periodontal sık sık karşı karşıya kalınan, fakat büyük oranda engellenebilir bir durum olmaktadır. Genel olarak ağız hijyeni ve bakımının iyi bir şekilde yapılmamasından kaynaklanmaktadır. Hastanın gün içerisinde en az iki defa diş fırçalaması, günlük diş iplerinin kullanılması ve düzenli bir şekilde diş muayenesinin yapılması gerek periodontal gelişme olasılığını azaltır gerek de başarılı tedavi ihtimalini büyük oranda yükseltilebilir.
Periodontal Neden Olur?
Periodontal gelişimi, kökünde bakterilerden ortaya çıkan yapışkan bir film olan plak oluşmasıyla birlikte başlamaktadır. Bu plak tedavi görmeden bırakılır ise, sonunda periodontale dönüşebilmektedir.
Gıdalardaki şeker ve nişastalar normal zamanda kişinin ağzında yer alan bakteriler ile etkileşim halinde olduğunda dişlerde plak meydana gelir. Dişi gün içerisinde iki defa fırçalamak ve gün içerisinde bir defa diş ipi kullanmak plağın meydana gelmesinin önüne geçilebilir, fakat plak tekrardan meydana gelir.
Dişte kalan plak diş eti çizgilerinin alt kısmında sert hale gelerek tartar, yani diş taşı durumuna gelebilmektedir. Tartarın çıkartılması plaklara kıyas ile daha güçtür ve bakterilerle doludur. Dişinizde ne kadar uzun müddet tartar ve plak kalır ise, o kadar çok zarara uğratabilir. Diş taşlarını diş fırçalayarak ve diş ipi kullanarak temizlemek mümkün olmamaktadır. Çıkarabilmek için profesyonel bir diş temizliğine gereksinim duyulmaktadır.
Plak, diş eti rahatsızlığının en hafif biçimi olan diş eti iltihabına sebep olabilmektedir. Diş etinin iltihaplanması, diş eti dokularının diş tabanı çevresindeki bölümünün tahriş olması ve iltihaplanmasına verilmiş olan addır. Diş eti iltihabı, profesyonel tedavi tekniği süreci sonunda ve evde iyi ağız bakımıyla tam tersine çevrilebilmektedir.
Süren diş eti iltihabıysa periodontale sebep olabilmektedir. Bu hal diş etleriniz ve dişin içerisinde tartar, plak ve bakteriyle dolan ceplerin meydana gelmesine sebep olmaktadır. Zaman ile bu cepler derinleşmeye başlar ve daha çok bakteriyle dolar. Bu derinleşmeye başlayan enfeksiyonlar tedavi edilmez ise, bu gerek doku gerek de kemik kaybına sebep olmaktadır ve neticede bir ya da daha çok dişin yitirilmesine sebep olabilmektedir. Devamlı süren kronik iltihaplanmaysa kişinin bağışıklık sistemini zor hale getirebilir.
Diş etinin iltihaplanması, ağız kuruluğuna ya da diş eti farklılıklarına sebep olan ilaçlar, c vitamininde eksiklik dahil yeterli olmayan beslenme, diyabet, Crohn rahatsızlığı, romatoid artrit gibi belli rahatsızlıklar, hamilelik ya da menopoz ile alakalı olanlar gibi hormonal farklılıklar, genetik, iyi olmayan ağız sağlığı alışkanlığı, lösemi gibi bağışıklıkların düşmesine sebep olan haller, sigara içmek, obezite ya da tütün çiğnemek, veya uyuşturucu kullanımı gibi etkenler periodontal tehlikesini artırabilmektedir.
Periodontal ile Meydana Gelebilecek Komplikasyonlar Nelerdir?
Periodontalden kaynaklanan komplikasyonların başında çene ve diş kemiği kaybı gelmektedir. Bu duruma ilave olarak periodontalden sorumlu bakteriler diş eti dokusundan dolaşım sistemlerine girebilir ve vücutlarının diğer kısımlarına etki edebilir.
Periodontal, solunum rahatsızlığı, koroner arter rahatsızlığı, romatoid artrit ve diyabette kan şekerlerini kontrol eden sorunlarla ilişkili olduğu gözlemlenmiştir.
Periodontal Nasıl Önlenir?
Periodontali engellemenin en tesirli tekniği ufak yaştan itibaren başlanan ve yaşam süresince devamlı, tutarlı bir biçimde devam ettirilen diş temizliği alışkanlığıdır.
Kötü olmayan ağız temizliği ve diş temizliği alışkanlığı dişi gün içerisinde en az iki defa, yani sabahları ve uyumadan evvel fırçalamak ve gün içerisinde en az bir defa diş ipi kullanmak manasına gelmektedir. Dişi fırçalamadan evvel kullanılan diş ipi, diş arasına takılmış olan yemek artığını ve bakteriyi daha iyi bir biçimde temizlemeye yardımcı olmaktadır. Bunun sayesinde dişin etrafında periodontal rahatsızlığa sebep olan belli bakterilere elverişli bir alanın gelişmesi önlenir.
Genel olarak her altı ile on iki ayda bir temizlik için diş doktoruna ya da diş sağlığı uzmanına yapılan düzenli kontroller, bilhassa ağız kuruluğu, belli ilaçların kullanımı ya da sigara tüketme gibi periodontal geliştirme olasılığını artıran tehlike etkenleri olan hastalar için yararlı olacaktır.
Periodontal Belirtileri Nelerdir?
Normal koşullar altında sağlıklı diş eti soluk ve sert pembe renk tonundadır ve dişin çevresinde tam oturmaktadır. Periodontal durumundaysa aşağıdaki sıralanmış olan belirtiler gözlemlenmektedir:
- Şişen ya da kabaran diş eti
- Ağızda koku
- Koyu kırmızı, parlak kırmızı ya da morumsu diş eti
- Sancılı çiğneme
- Dişin arasında gelişmiş olan yeni boşluk
- Diş fırçalar iken ya da diş ipi kullanır iken kan tükürmek
- Gevşek diş ya da diş kaybı
- Kolay bir şekilde kanayan diş eti
Kişiler düzenli bir şekilde diş kontrolüne gitmelidir. Sıradan bir periodontal belirtisi anlayan hastalarsa mümkün olan en kısa zamanda diş doktorundan randevu alması gerekir. Erken müdahale, periodontal kaynaklı hasarı tam tersine çevirme olasılığını da o kadar yükseltir.