Çocuklarda diş sağlığı bazı dönemlerde aksatılan, halbuki en az yetişkin diş sağlığı kadar mühim olan bir husustur. Böyle bir yanlış düşüncenin yaygın olması süt dişlerinin geçici olmalarından gelmektedir. Süt dişlerinin temizliği ve gerekli durumlarda tedavisi, çocuğun sağlık durumu bakımından kesinlikle aksatılmamalıdır.
Pedodonti yani çocuk diş hekimliği gerek uyguladığı işlem ve tedavilerin içeriği, gerekse çocuğun yetişkinlik döneminde meydana gelebilecek ağız ve diş problemlerine erkenden yanıt verebilmesi ile mühim bir branştır.
0 ila 13 yaş aralığında olan çocukların diş sağlığı ile alakadar olan pedodonti, çocuklarda sık sık karşı karşıya kalınan süt dişi çürüklerinin tedavisi, parmak ve dudak emme gibi olumsuz neticeye sebep olan davranışların sonlandırılması, çene bozuklukları gibi işlemlerin yanında, çocukların dişlerinin muhafaza edilmesi ve ergenlik dönemine sağlıklı şekilde geçmesinde mühim rol alır.
Süt Dişlerinin Bakımı
Süt dişlerinin bakım ve tedavisine maalesef ki yeteri kadar önem verilmiyor. Bebekler 6 ila 12 aylık süreçte sürmeye başlayan süt dişlerini, yaklaşık olarak 3 yaşına geldikleri zaman tamamlarlar. Geçen zaman aralığında süt dişlerinin sağlığının muhafaza edilmesi, çürüklerin oluşmasına engel olunması konusunda dikkatli olunmalıdır. Süt dişlerinin tamamlanmasının ardından, 6-7 yaşından itibaren kalıcı dişlere yerini bırakmaya başlar ve bu farklılaşma 12 yaşına gelene kadar sürer. Süt dişleri çocuğun beslenmesi konusunda önemli bir role sahiptir. Konuşmanın sağlıklı bir biçimde gelişim sergileyebilmesi için de süt dişlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Süt dişleri kapladıkları yerini sonradan çıkacak olan kalıcı dişler için muhafaza etmekte ve daimi diş sürerken ona rehberlik etmektedirler. Bu sebepler ile süt dişlerinin sağlığını muhafaza etmek son derece büyük bir öneme sahiptir. Süt dişleri kalıcı dişlere kıyasla daha basit çürüyebildiği için, bu hususta daha hassas davranılmalıdır.
Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı Nasıl Muhafaza Edilir?
Çocuklarda diş sağlığının muhafaza edilebilmesi için yapılması gereken bazı uygulamalar bulunmaktadır. Süt dişlerinin korunmasında yapılacaklar şu şekilde sıralanabilir:
- Bebeğin süt dişlerinde ve diş etlerinde birikmiş olan bakteriler, bilhassa yemeklerin ardından çok uzun zaman geçmeden, temiz gazlı bez ya da yumuşak parmak fırça yardımı ile temizlenmelidir.
- Bebeğin bilhassa gece son besinin şekerli gıdalar olmaması hususunda özen gösterilmelidir.
- Bebeklerde biberon çürüğü olarak adlandırılan çürüklerden muhafaza etmek için gece biberon ile beslenme yapılmamalı, biberon ile beslemesi yapılan bebeklerde beslenme ardından dişlerin temizliği yapılmalı ve su tükettirilerek çürüme olasılığı azaltılmalıdır.
- Toplumda son derece yaygın olan, emziği bal ve pekmez gibi gıdalara batırmak gibi yanlış davranışlar sergilenmemelidir.
- Diş çürüklerinin genel olarak başladığı alan olan ve fissür olarak adlandırılan dişin çiğneyici yüzeyinde yer alan çatlaklar, fissür örtücüler ile kapatılarak henüz çürük meydana gelmeye başlamadan tedbir alınmalıdır. Bu işlem bir defa gerçekleştirilmekte olup, 6 ayda bir pedodontist tarafından kontrolü yerine getirilmelidir.
- Hem süt hem de kalıcı dişlere uygulanan topikal flor işlemi ile dişlerin kuvvetlenmesi ve çürük oluşumuna karşı dirençli olmaları sağlanmalıdır.
- Çocukların süt dişlerini tamamlamalarının ardından, düzenli olarak diş doktoruna kontrol ettirilmelidir.
- Bu zaman aralığında çocuğun düzenli diş fırçalama alışkanlığını kazanması sağlanmalıdır.
Bu uygulamalar dikkate alındığı taktirde çocukların ağız ve diş sağlığında herhangi bir problem meydana gelmeyecektir.