Diş teli lastikleri genel olarak uyurken çıkarılmaz. Çünkü diş teli lastiği, diş düzeltme tedavisinde devamlı bir basınç sağlamak için gün boyunca ve geceleri kullanılmaktadır. Uyku esnasında da dişlerin düzelmesine katkı sağlayabilmesi için lastiklerin takılması tavsiye edilmektedir. Fakat, diş teli lastiğinin kullanımı ile alakalı, diş hekiminizin tavsiyelerine uymak çok önemli olup, her bireyin durumu da farklı olabilmektedir.
Diş teli lastikleri ortodontik tedavi tekniğine destek olan ve dişin arzu edilen yönde hareket etmesini temin eden destekçileridir. Ortodontik tedavi tekniğinin belli bir noktaya gelmesinin ardından lastikler takılmaya başlanmaktadır. Diş lastiklerinin hangi vakit veya hangi adımlarda kullanılacağı kişinin diş tedavi tekniğindeki ilerleme ile ilişkilidir. Genel olarak tedavi tekniğinin son adımlarında diş teli lastiği takılır. Lastikler çapraşık dişin doğru ve estetik dizilime ulaşmasına katkıda bulunmakta olup, bu dönemin daha ideal sonlanmasına yardımcı olur. Peki, diş teli lastikleri ne işe yaramaktadır?
Diş teli lastikleri dişin arzu edilen hareketler ile geri, ileri, sol-sağ yönlere ilerlemesini temin eder. Diş tellerinin fonksiyonunu yerine getirebilmesi için dışarıdan yardımcı olmaktadır. Ortodonti tedavi tekniğinin sonlanmaya yakın zamanlarında tercih edilen diş teli lastikleri, farklı türlere sahip olduğundan dolayı hangi lastik türünün takılacağı uzman diş doktoru tarafından belirlenmektedir. Bu dönemde birden çok diş teli lastik türleri kullanılabilmektedir. Bunun sebebi lastikler dişin hareketine göre kullanılmaktadır. Her lastik çeşidi kalınlık olarak değişkenlik gösterdiğinden dolayı diş hareketi ve tedavinin genel seyrine göre tercih yapılmaktadır. Kalın diş lastikleri genel olarak gece kullanılmaktadır. Fakat diş doktorunun bu husustaki net görüşü mühimdir.
Diş Teli Lastik Türleri Nelerdir?
Diş teli lastikleri dişin ve çenenin yerine göre kullanılmaktadır. Üst ve alt dişte sağlıklı, eşit dizilimin olması için lastikler kalınlıkları ile amaca hizmet etmektedir. Lastiklerin uzman diş doktoru tarafından ilk defa takılmasının ardından kişiler tarafından da kolay bir şekilde takılıp çıkarılabilir bir yapı niteliği bulunmaktadır. Diş teli lastik türleri kalınlıklarına göre iki farklı gruba ayrılmaktadır.
Kanguru diş teli lastiği: Kanguru diş teli lastikleri ince kalınlıkta yapıdadırlar. İnce olduklarından dolayı kolay kullanım sunmaktadır. Kanguru diş teli lastikleri gündüz vakitleri günlük yaşamı aksatmadan kişiler tarafından takabilmektedir. Esnek yapıları sebebi ile arzu edildiği vakit çıkartılabilmektedir.
İmpalalı diş teli lastiği: İmpalalı diş teli lastikleri kalın yapıları ile dikkat çekmektedirler. Diş doktorları kalın olan lastiklerin gece uyur iken takılmasını tavsiye eder. Çene bozuklukları, çapraşık diş dizilimleri, diş ayrıklığı gibi türlü ortodonti tedavilerinde lastikler tedavinin bir parçası olarak kullanılmaktadır. Kalın lastikler gece uyur iken daha rahat ve destekleyici görev üstlenmektedir.
Diş teli lastik türleri tedavinin haline göre kullanılmaktadır. Diş doktoru tedaviyi şekillendirir iken son adımlarda lastik kullanımını tavsiye ederek tedavinin başarı ile neticelenmesine destek olmaktadır. Diş lastiği geniş renk tercihi sunarak kişilere sürecin keyifli ve renkli sürmesi için özgüven temin eder. Bilhassa çocuk hastalar, renkli lastiklerin albenisi ile tedavi dönemini kolay geçirebilmektedir.
Diş Teli Lastikleri En Az Kaç Saat Takılmalı?
Gün içerisinde en az altı saat kullanılması tavsiye edilir. Fakat kişinin diş tedavisinde geldiği yer ve diş doktorunun uzman görüşü lastiğin tam anlamı ile kaç saat kullanılacağını belirlemektedir.
Diş Teli Lastikleri Ağrı Yapar Mı?
Çene ve dişin hizalanmasına destek olan diş teli lastikleri, ilk kullanıldığında yanakların iç tarafında sürtünme yapabilir, hafif bir ağrı hissettirebilmektedir. Fakat kişiler lastiklere kısa zamanda uyum sağlayarak günlük rutin kazandırmaktadır.